Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Vécémustra: vagy fizetünk vagy becsurog

Kecskemét – Az utazó emberre bármikor rájöhet a szükség, ezt pedig ki is használják a nyilvános vécék üzemeltetői. A kecskeméti buszpályaudvaron 100 forintért, ugyanakkor a vasútállomás mellékhelyiségében ingyen végezheti el a dolgát a várakozó, igaz különböző feltételek mellett.
A pénznek nincs szaga, tartja az ókori mondás. A Vespasianus római császár által, az első században bevezetett vécéhasználati díj, még ma is dívik. Azt nem tudjuk, annak idején, milyen körülmények uralkodtak a közvécékben, de megnéztük, ma mit kap az, aki igénybe veszi a kecskeméti buszpályaudvar és a vasútállomás mellékhelyiségeit.

100 forintért jár a luxus: papír, szappan, meleg víz, zárható ajtó.
100 forintért jár a luxus: papír, szappan, meleg víz, zárható ajtó.
Kedvesen mosolygó vécés néni fogadja a betérőket a kecskeméti buszpályaudvaron. A helyiségek tiszták és rendezettek. És minden a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy megfelelő körülmények között végezhessük a dolgunkat. 100 forintért zárható ajtót, vécépapírt – igaz nem háromrétegű, illatosított verziót – de meleg vizet, szappant és kéztörlőt is kapunk.

A vasútállomás vécéjét ugyan ingyen használhatjuk, de éppen ezért az előbb említett „luxusra" nincs is lehetőség, vagyis: az ajtóval bizony meg kell küzdeni, hogy ne nyíljon ki magától, amikor azt szeretnénk, maradjon csukva. Vécépapír, szappan és meleg víz sincs. Dönthet az ember, visszatartja, és toporog, vagy megelégszik azzal, amit ingyen kap.

A vasútállomáson ingyenes a vécé.
A vasútállomáson ingyenes a vécé.

A vonattal utazni készülők örülnek ennek is, mert mint mondják, inkább a vasútállomáson, mint a vonaton. Ott ugyanis öblítés sincs, ott a nagyvilágba ürít az ember, ami pedig ráragad, az rajta is marad a vécé falán. – Akkor lennék felháborodva, ha fizetni kellene érte, de így, hogy ingyen lehet használni, érthető is, hogy a felszereltség szerény – mondja a váróban egy fiatal hölgy, majd gyorsan elköszön, és szalad végezni a dolgát.

Olvasóink írták

 • 12. wzsuzsa51 2011. február 16. 21:34
  „Elképesztő egy újságírótól: "mellékhelység"!!! Bunkókám! Helyesen: mellékhelyiség!”
 • 11. Pepejeans 2011. február 16. 18:54
  „A vásárhelyi vasútállomás vécéjét miért nem mutogatják? Na ott aztán lenne mit rendbe hozatni Jánoskának. Bár az nem a Kossuth téren van, szóval nem fontos senkinek.”
 • 10. Zigeuner 2011. február 16. 17:42
  „Azért a kapcsolódó cikkek se rosszak. Pl. vécémustra + Király L. Norbi ledobta a ruháit a színpadon :D”
 • 9. mazsolaszolo 2011. február 16. 16:37
  „5. A "bizonyos külföldi országok" közül azt tudom említeni, ahol élek. A németeknél valóban van olyan, hogy éttermekben, KV-zókban a nem fogyasztó vendég - értsd: csak betér, mert muszáj neki -, betérHET a klóra, de a legtöbb ilyen intézményben az is ki van írva, hogy a vendégnek ingyenes, másnak 50 cent. Van, amikor nem kérnek semmit, sőt, el is utasítják, ha az ember fizetne a slozéért, de általában csak ott, ahol már többször volt fogyasztó vendég a kedves vendég.

  Egyébként a városban van egy-két WC, van, amelyik ingyen van a parkban vagy a téren, de azt kevesebbet is takarítják. Általában WC-s bácsi vagy nénike, 50 cent, de ragyog is minden a tisztaságtól, és van minden: kézmosó, kéztörlő (textilguriga vagy papírtörlő), kézszárító. Az ún. "Nette Toilette" jelzéseket azok kapják meg, ahova valóban "jó betérni". Ezt a jelzést a legtöbb turistatérkép fel is tünteti, nyílvánvalóan, merthogy nem várható el egy turistától, hogy csak azért vegyen két zoknit vagy bármi hasonlót egy nagyáruházban, csak hogy legyen lehetősége klo-ra menni. Az nem tesz jót a turzimusnak. :)”
 • 8. KamuNeni 2011. február 16. 16:20
  „Vagy a sarokba csavarunk es tojunk. Fizetni nem fizetunk. Vannak bokrok, beugrok es vegul is ha menni kell akkor teljesen nem szamit hogy hol csak nem a gatyaba!”
 • 7. Öszintenő 2011. február 16. 14:42
  „Többször használtam már a kecskeméti buszmegállón a Wc-t.
  Mindig tiszta volt és higénikus.”
 • 6. tuskóhopkins 2011. február 16. 12:49
  „Fontos Csongrád megyei téma mindazok számára, akik Kecskemétre készültek vécézni. Várjuk a riportsorozatot a Kiskunhalas, Nagykőrös, Cegléd, Zugló vasúti vécéinek titkairól.”
 • 5. KolompárRómeó 2011. február 16. 11:56
  „Bizonyos "külföldi országokban" a vendéglátók kötelesek a WC-t átengedni a nem vendégek számára is. Így oldja meg az önkormányzat a nyilvános WC-k problémáját. Lehet, hogy nem örülnek a vendéglősök, lehet, hogy figyelni kell arra, hogy ne sz...ják össze a budit, de sok másnak sem örülünk, mégis kötelező.”
 • 4. antikos 2011. február 16. 11:17
  „Vagy az utcára kerül a kula...”
 • 3. Cinea 2011. február 16. 09:29
  „A kórházi wc-k is megérnének egy "misét". Némelyik olyan, hogy fúúújjj... Egy kocsma biztos nem kapna engedélyt, ha ilyen lerobbant volna a wc-je. Az hogy koszos, le van rondítva, a rájárókat minősíti, de az, hogy pl. se wc papir, se kézmosó, se törlő.... Egy eü. intézményben alapvető lenne!
  Nem beszélve, van ahol közösek a mosdók, ki van írva 6-7-ig férfiak, 7-től 8-ig nők.”
 • 2. mazsolaszolo 2011. február 16. 08:15
  „"Akkor lennék felháborodva, ha fizetni kellene érte, de így, hogy ingyen lehet használni, érthető is, hogy a felszereltség szerény - mondja a váróban egy fiatal hölgy..."

  Ne túlozzunk: nem hölgy ez a nő, csak egy ostoba, egoista liba. Neki kell valami, de lehetőleg azonnal, és természetesen ingyen. Annyi esze nincsen, hogy a WC SEM takarítódik ki magától? Valaki azt is takarítja, az valakinek a munkája, amit meg kell fizetni! Természetes, hogy ha használom a WC-t, akkor fizetek érte, hiszen azt is valaki takarítja. Legalábbis a Lajtától Nyugatra szokták. Így aztán az is természetes, akkor az emberek akkor is odateszik a 30-50 centest a kistányérba, amikor éppen nincs ott a takarító.”
 • 1. szentmiki 2011. február 16. 08:04
  „hogy oda ne...kelljen rohannom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén 35 milliárdból gazdálkodik Kecskemét

2006 és 2010 között mintegy 13 milliárddal nőtt Kecskemét költségvetése – derül ki a polgármesteri hivataltól kapott adatokból. Tovább olvasom