Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Véget ér a tízmilliárdos csatornafejlesztés Kecskeméten

Kecskeméten a végéhez közeledik a kis-ISPA-beruházás keretében zajló csatornázási projekt, ennek köszönhetően újabb családok százai élvezhetik a kényelmesebb, környezetkímélő közműszolgáltatást. Kecskemét belterületén négyezer méterrel bővült a szennyvízcsatorna-hálózat, a város térségét illetően pedig több mint 35 ezer méteren.
Többek között Ballószögben, a Deák Ferenc utcában, Kecskemét külső városrészeiben: Matkón, Ménteleken, a Kossuth-lakótelepen, Kutatóintézet-lakótelepen, illetve Borbáson épült meg a közmű. A munkálatok 2010 tavaszán kezdődtek meg, és a tervek szerint ez év május végére befejeződnek, a munkálatokat a Penta-OMS konzorcium végzi ezekben a napokban is - írja a Kecskeméti Lapok magazin.
Az elkészült városrészekben folyamatosak a részátadások, legutóbb március 22-én Borbáson és a Kutatóintézet lakótelepénél adták át az elkészült létesítményt. Ennek keretében megtörtént a két tárolómedence műszaki átadása a kapcsolódó gravitációs csatornahálózatokkal.

A teljes kis-ISPA-projekt következő lépése a külső városrészeket kiszolgáló átemelők műszaki átadás-átvétele lesz, amelyet a
Számokban:

A 2010-ben lezáruló nagy-ISPA keretében 308,2 km szennyvízcsatorna-hálózat készült el, ehhez épült még további 40 km-nyi csatorna a kis-ISPA keretében. Ez így összesen majdnem 350 km, ami körülbelül megfelel a Kecskemét–Bécs távolságnak. A projekt összesen több mint 10 milliárd forintból valósult meg.
csapadékcsatorna követ, végül pedig az utolsó külső városrészt kiszolgáló átemelő, a Rezgő utcai zárja május végén a projektet, ami egyúttal a végteljesítést jelenti. A Cs-3-0-0 csapadékcsatorna 1460 méter hosszú, a Batthyány– Magyar utca térségétől a Praktiker túloldaláig, az 5-ös út túloldalán lévő Cs-2-0-0 csatornáig tart. Ezen belül 555 méter 1600-as átmérőjű, 905 méter pedig 1400-as átmérőjű csatornával készült el.

A csapadékcsatornázási munkálatokról a kivitelező cég, a Penta-OMS konzorcium projektvezetője, Rasztovich Pétert így nyilatkozott. – A kivitelezést 2010. április 28-án kezdtük meg, és szinte már az elején nagyon sok problémával találtuk szemben magunkat. Munkánkat több esetben akadályozta, késleltette a közműtervek pontatlansága, az engedélyeztetések és a munkaterületek átvételének csúszása, de mindezek ellenére szakembereink folyamatosan dolgoztak. A teljes csőfolyamat 2010 decemberére összeállt, a gerinccsatorna a közbenső vizeket már vezetni tudta. Az elmúlt időszak bizonyította: jól helytállnak a csatornák, a nagy esőzéseket kiválóan elvezették. A tervek szerint április végén megkezdődhet Batthyány úti régi üzemelő csatornával való öszszekötés – részletezte Rasztovich Péter.

Megkezdődtek a tereprendezések. A Penta szakemberei ezen a héten már hozzákezdenek az úthelyreállításokhoz. Várhatóan ezen a héten már megkezdődhet a Batthyány és Magyar utca térségének, a Dankó és a Mezei utca kereszteződés burkolatának végleges úthelyreállítása. A Kossuth körút– Szegedi út csatlakozásánál a kereszteződést pedig megbízásukból a Magyar Közút újraszőnyegezi. Mindezekkel párhuzamosan a tereprendezés is zajlik, és elvégzik a kertészeti rehabilitációt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KTE: nem súlyos Ebala sérülése

Bár a hétfői edzést kihagyni kényszerült, nem súlyos Christian Ebala a labdarúgó NB I-ben szereplő… Tovább olvasom