Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Vipera boom a Kiskunságban

Több mint ezer rákosi vipera született már a védelmükre létrehozott központban az ezzel kapcsolatos program 2004-es indulása óta. Az ezredik kisvipera, egy hím augusztus 17-én jött világra, hossza 146 milliméter, súlya 3 gramm volt.
Idén július 29-e és augusztus 28-a között 205 kígyó született 22 anyától a Kiskunsági Nemzeti Parkban. A viperák vemhességi ideje a hosszúra nyúlt tél és július második felének zord időjárása miatt két héttel tovább tartott, mint korábban, de az utódok átlagos súlya és mérete nem tért el az elmúlt években tapasztaltaktól - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A viperavédelmi központban élő kígyókat egyedileg tartják nyilván, rendszeres bakteriológiai és parazitológiai vizsgálatoknak vetik alá őket.

A szaporítani kívánt egyedeket már ősszel párba állítják, hogy a kígyók a tavaszi nászidőszakot leendő párjuk mellett kezdhessék. A tenyészpárok minden évben változó összetételűek, kijelölésükkor figyelembe veszik származásukat, korábbi szaporodási sikerüket, illetve a genetikai vizsgálatok eredményeit.

A végső cél az állatok visszatelepítése. Az elmúlt másfél évben száz viperát engedtek szabadon a Kiskunságban, így a vadon élő populáció becslések szerint 600 egyed lehet Magyarországon.

A rákosi vipera 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a "legkiemeltebb" kategóriába tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 1 millió forint.

Olvasóink írták

  • 1. eszterláncicérna 2011. szeptember 11. 04:11
    „Szabadon engedték őket.... hurrá. Gonosz hozzáállás, de erre a fajra vajon mi szükség van? A tápláléklánc nem nagyon hat meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék hírek: vitték a kazánt

Egy kecskeméti bekerítetlen tanya udvaráról elloptak egy kazánt. Kék hírek. Tovább olvasom