Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Viszlát, Kincsem Park! Jön a Dél-alföldi Lovas Klaszter

Kecskemét - Senki és semmi nem állhat a Dél-alföldi Lovas Klaszter útjába, Kecskeméten, a Csalánosi erdőben épülhet fel Közép-Európa lovas központja.
Az álom egy regionális összefogás gyümölcseként, pályázati pénzből válhat valóra. A klaszter együttműködési formát választó gazdasági hálózat tagjai, a kecskeméti, az orosházi, az ágasegyházi, a bugaci, az izsáki, a kerekegyházi és az orgoványi önkormányzat egyazon célért küzd a Kiskunsági Nemzeti Parkkal karöltve, a kezdeményezéshez több oktatási intézmény is csatlakozott.

A beruházás kivitelezéséhez szükséges forrásokért a pályázatokat a 2013-ig tartó gazdasági ciklus végéig mindenképpen be akarják nyújtani az Európai Unióhoz, hogy aztán létrehozzák a lósport multifunkcionális centrumát, amely óriási lökést adhat a dél-alföldi régió lovas turizmusának, azzal együtt sportéletének, idegenforgalmának.

Senki és semmi nem állhat a Dél-alföldi Lovas Klaszter útjába.
Senki és semmi nem állhat a Dél-alföldi Lovas Klaszter útjába.

A központ Kecskeméten, a Csalánosi erdőben, mintegy 70 hektáron valósulna meg. Ez a terület önkormányzati tulajdonban van. Összehasonlításképpen a nagyságrend kedvéért: a Mercedes-gyár 400 hektáron épül a város külterületén. A klaszter létrehozása mellé állt Bács-Kiskun megye székhelye, az Ifjúsági és Sportbizottság egyhangúlag támogatta az előterjesztést.

Ha Kecskemét újra elnyerné kettes- vagy négyes-fogathajtásban a világbajnokság rendezésének jogát, akkor már nem a Kecskeméti TE labdarúgócsapatának otthont adó Széktói Stadionban, hanem az új lovas központban látná vendégül a világ elitjét, amely versenypályáival, lelátóival és kiszolgálóhelyiségeivel a legmodernebb létesítmények egyike lehetne.

Kecskeméten tréningpálya épül, Orosházán pedig újjávarázsolnának egy korábbi versenypályát. A cél a nemzetközi mérce szerint is csúcskategóriás lóversenyek szervezése és lebonyolítása, a több száz milliós beruházás rövid távú sikereit látva pedig közép és hosszú távon a lótenyésztésre is katalizátorként hatna. Ha beindul a gépezet, ipari méreteket ölthet az ágazat.

Az álom egy regionális összefogás gyümölcseként, pályázati pénzből válhat valóra.
Az álom egy regionális összefogás gyümölcseként, pályázati pénzből válhat valóra.

A HVG információi szerint a lóversenyfogadás hazánkban hárommilliárdos bevételt jelent évente, a klaszter szervezői úgy vélik, ez az összeg két-három év múltán 15 milliárdra növekedhet, vagyis az ötszörösére.

Egyetlen sportágban sem szerencsés, ha egy új beruházás a már meglévő, régi rovására megy, de könnyen elképzelhető, hogy a dél-alföldi központ cseppet sem segítené a milliárdos veszteséggel küszködő, bizonytalan sorsú Kincsem Park ügyét. A sikertelen privatizációs kísérletek után továbbra is állami kézben vergődik a hatalmas presztízsű lovas centrum, a korszerűtlen infrastrukturális háttér pedig megfelelő innováció híján meggátolja, hogy bekapcsolódhasson, pontosabban visszakerülhessen a lovas világ vérkeringésébe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felsőoktatási összefogás a dél-alföldi régióban

A dél-alföldi régió felsőoktatási intézményeinek innovatív, tudományos és gazdasági erejét egyesíti… Tovább olvasom