Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Wass-hiány ellen huszonöt órán át

Kecskemét - Wass hiányunk van, és ezt felolvasással kívánjuk gyógyítani - hirdeti a február 18-án, pénteken este hat órakor kezdődött Wass Albert - maraton plakátja. A szerző világa egy napra beköltözött a kecskeméti Kulturális Központba.
Immár negyedik alkalommal hangzanak fel szerte a Kárpát-medencében huszonöt órán keresztül a tankönyvekből méltatlanul kimaradt írónk művei,

Wass Albert örökérvényű üzenetei. Péntek este 18 órától huszonöt órán át negyven településen folyamatosan váltják egymást a felolvasók, akik a szerző írásaiból adnak elő részleteket. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy Wass Albertnek helye van a jeles magyar írók között.

Wass Albert világa egy napra beköltözött a kecskeméti Kulturális Központba.
Wass Albert világa egy napra beköltözött a kecskeméti Kulturális Központba.

A kecskeméti felolvasók sorát a Katona József Színház négy művésze nyitotta meg. Kiss Gabriella, a maraton helyi szervezője elmondta: tavaly több százan vettek részt a huszonöt órás programon. Volt olyan időszak, amikor egyszerre ötvenen-hatvanan is hallgatták a részleteket. Idén újdonság, hogy pénteken 22 órától az ifjúságnak adtak lehetőséget a bemutatkozásra, szombaton délelőtt pedig elsősorban a kisgyermekes családokat várják a magyar irodalom gyönyörű meséivel. Minden órában elhangzanak más magyar írók, költők művei is, ezzel is hangsúlyozva, hogy helye van közöttük Wass Albertnek.

Aki szeretne csatlakozni a maratonhoz, és felolvasna egy-egy részletet a magyar irodalom gyöngyszemeiből, vagy csak meghallgatná azokat, annak ott a helye a ma este hét óráig tartó programon a Kulturális Központban.

Futótűzként terjedt a mozgalom

Egy debreceni fiatalnak 2003 telén támadt egy ötlete: Wass Albert műveiből egyszerre több helyszínen huszonnégy órás felolvasást kellene tartani, és ezzel a világcsúccsal felhívni a figyelmet az író munkásságára. A kezdeményezés futótűzként terjedt a világ magyar közösségeiben, így már az első maraton is több ezer résztvevőt mozgósított 2004-ben. 2009 februárjában a második irodalmi napon tizenhét városban tartottak felolvasást, idén pedig már negyven település csatlakozott a kezdeményezéshez.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verekedés közben előkerült a pillangó kés

Ketten vertek egy földre vitt férfit péntek este: eltörték az arccsontját, de a dulakodás közben előkapott egy pillangó kést és megszúrta az egyik támadóját. Tovább olvasom