Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Welcome To Kodaly Town! De ki az a Kodály?

Kecskemét – Kodály Zoltán 128 évvel ezelőtt született. Az évforduló alkalmából ezen a héten, számos helyszínen hallhatjuk a híres zeneszerző muzsikáját. De vajon tudják-e a kecskemétiek, ki volt Kodály Zoltán?
A kecskeméti MÁV Vasútállomáson – az egykori indóházban látta meg a napvilágot Kodály Zoltán – kérdeztük a vonatra várókat, mit tudnak elmondani az egyik legismertebb magyar zeneszerzőről. Ugyan felmérésünk a legjobb jóindulattal sem nevezhető reprezentatívnak, az eredmény mégis lehangoló: Kecskemét lakói alig tudnak valamit Kodály népdalgyűjtő tevékenységéről, a zenepedagógiai újításáról és zeneszerzői munkásságáról.

Pedig még a város határában is Welcome To Kodaly Town!, vagyis Isten hozta Kodály városában! feliratú tábla fogadja a Kecskemétre érkezőt. A belvárosban találjuk a méltán világhírű Kodály Intézetet, valamint a Kodály Zoltán ének-zenei iskolát. A 2007-es évet pedig Kodály-évnek nyilvánították.

Az egykori indóházban látta meg a napvilágot Kodály Zoltán.
Az egykori indóházban látta meg a napvilágot Kodály Zoltán.

Hogy minek az évfordulóját ünnepli Kecskemét december 16-án, senki sem tudta megmondani. A megkérdezettek többsége, énekórai oktatásából mindössze annyit tudott felidézni, hogy Kodály zeneszerző volt. Arra a kérdésre, hogy miről szól a Háry János, vagy mi a lényege a Kodály-módszernek már csak kevesen tudtak válaszolni.

Kodály szól a városban

A jeles dátum alkalmával egész héten, a város különböző pontjain zenés-táncos produkciókkal, koncertekkel várják az érdeklődőket. A részletes programról itt olvashat.

– Kodály Zoltán? – kérdezett vissza Anita, akinek középiskolai tanulmányai végét jelző szalag lógott kabátjára tűzve, jelezvén, hogy érettségizni készül. – Csak arra emlékszem, hogy zeneszerző – tette hozzá a fiatal lány. Ilyen és ehhez hasonló válaszokat idézhetnénk még számosat. De ehelyett inkább azokat a példákat említjük, amikor tovább beszélgettünk.

– Ha jól tudom, kecskeméti születésű zeneszerző, és kifejlesztett egy újfajta módszert a zenetanulásban, amely nagyon népszerű, főleg Európában – mondta Gabriella.

A kecskeméti MÁV Vasútállomáson – az egykori indóházban látta meg a napvilágot Kodály Zoltán – kérdeztük a vonatra várókat, mit tudnak elmondani az egyik legismertebb magyar zeneszerzőről.
A kecskeméti MÁV Vasútállomáson kérdeztük a vonatra várókat, mit tudnak elmondani az egyik legismertebb magyar zeneszerzőről.

– Kodály volt az első, aki hangsúlyozta a népdalok fontosságát az zeneoktatásban – tudtuk meg Istvántól, aki nem is kecskeméti. Nagykőrösön lakik.

– Népdalokat gyűjtött Bartók Bélával, akivel nagyon jó barátságot ápolt. Rengeteg zeneművet írt, ezek közül az egyik leghíresebb a Háry János. És itt van Kecskemét belvárosában a Kodály Intézet is, ahová külföldről is jönnek tanulni a Kodály-módszert. – árulta el egy középkorú hölgy.

Legyen a zene mindenkié

Kodály Zoltán 1882-ben született zenekedvelő vasutas családban. 18 évesen zeneszerzést kezdett tanulni a budapesti Zeneakadémián. Művészetére nagy hatással volt a magyar népzene tanulmányozása és népdalgyűjtő élményei, valamint Debussy zenéje. Zeneművek százait köszönhetjük Kodálynak. Legismertebb művei: Háry János, Felszállott a páva, Concerto. „Legyen a zene mindenkié." – vallotta. Az általa kidolgozott módszer egyik lényegi pontja, hogy a gyerekek már az óvodában találkozzanak a zenével, ezzel alapozva meg további műveltségüket a zene területén. Ennek érdekében számos játék- és gyermekdalra írt kórusművet. Nemcsak itthon, hanem Japánban és az Egyesült Államokban is Kodály elképzelései alapján oktatják a zenét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobj egy plüssmacit a gyermekekért!

Dobj egy plüssmacit a gyermekekért! címmel jótékonysági akciót szervezünk december 22-én, a T.O.M. Controll KKSE-Nyíregyháza bajnoki férfi kosárlabda mérkőzésen. Tovább olvasom