Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Zaci: amikor nincs más választás

Kecskemét - Egyre több ember viszi különböző értékeit zálogházba. Az arany ékszerek mellett a festményeket és a porcelánokat veszik át leginkább, de műszaki tárgyak zálogosítására is van lehetőség Kecskeméten.
Amikor a családtól, a barátoktól vagy a banktól már nem tudunk kölcsön kérni, akkor azokból a tárgyakból próbálunk pénzt csinálni, amelyek az otthoni háztartásban találhatók. Ilyenkor sokan a zálogházakhoz fordulunk segítségért, ráadásul gyorsabban juthatnak pénzhez, mint egy banki hitel ügyintézés után. A bevitt értéket a becsüs méri fel, az ügyfél megmondja mennyi időre és mennyi pénzre van szüksége. Ha a bevitt tárgy elég fedezetet biztosít, máris nyélbe üthető az üzlet. A legtöbb helyen 15 naptól három hónapig terjedő időszakra zálogosítják el értékeinket. Az elzálogosítás fontos része az anonimitás: a kézizáloghoz nincs szükség semmilyen okiratra, a leadott tárgy ellenértékében azonnal kifizetik a hitelt készpénzben.

Kecskemét városközpontjában közel egy tucat olyan hely van, ahol értékesíthetők az értéktárgyak. A hírös város egyik legnagyobb zacijában aranyat, ezüst ékszereket és tárgyakat, műszaki cikkeket, divatos, újszerű szőrmét és bőrárut, márkás porcelánt, műtárgyakat, festményeket és sportcikkeket is zálogosítanak. A zálogkölcsön a kezelési díjból, a tárolási díjból és a kamatból áll. Ennél a cégnél nem csak zálogosításra van lehetőség, hanem befektetésre is: saját emblémával ellátott aranytömböt lehet vásárolni. A legkisebb tömb 5 grammos, amelynek az eladási ára 49 ezer forint, a vételi pedig 39 ezer. A legnagyobb 100 grammos, melyhez 866 ezer forintos áron lehet hozzájutni és 693 ezer forintért lehet eladni.

A plédbe tekert festmény nem kellett a zacinak

Egy másik zaci kirakatában porcelán babák, a kristálypoharak és a Herendi étkészletek díszelegtek. Egy idősebb hölgy egy plédbe tekert festményt hozott felbecsültetni. - Ismerőseim azt mondták, ez egy értékes festmény lehet. Mivel nagyon meg vagyunk szorulva, gondoltam megkérdezem, hogy mennyiért vennék be ezt a képet - mondta el Bazsóné Magdolna kisnyugdíjas. Egy távoli rokontól kapták ezt a festményt, amit nagyon szeretnek a férjével együtt, de most a pénzre nagyobb szükségük van. Azt nem tudtuk meg a hölgytől, hogy mennyit ajánlottak érte, de biztosan átgondolja még a döntést, mert a festménnyel együtt távozott az üzletből.

Ezért a festményért nem kínált eleget a zálogos
Ezért a festményért nem kínált eleget a zálogos

Pár sarokkal arrébb újabb zálogházba tértünk be. Mostanság nyithatták, mert a megnyitottunk táblával csalogatják a járókelőket. Ebben az üzletben csak az ékszerek és a törtarany leadására van lehetőség, amelyet egy jól látható felirat is mutat az ajtóban. Az üveg kirakatban is csak gyűrűket, nyakláncokat és más ékszereket lehetett látni.

A lopott műszaki cikket nem veszik be

Egy belvárosi zaciba is ellátogattunk el, ahol műszaki cikkek zálogosításával foglakoznak. Legnagyobb különbség a többi zálogosítóhoz képest, hogy itt nincs anonimitás. A műszaki cikkeket jobban átvizsgálják, mint a többi értéktárgyat. Először is ki kell próbálni, hogy működőképes-e a termék és ellenőrizni kell, megvan-e minden alkatrésze. A lopott árura utaló legkisebb jel is a szerződés azonnali megszűntetését jelenti. - Egyszer hoztak egy vadonatúj laptopot akkumulátor nélkül, ami egy árulkodó jel volt arra vonatkozóan, hogy a termék biztosan lopott volt - mondta el a neve elhallgatását kérő üzletvezető. Egy hónapig tárolják a zálogosított termékeket, de ezen felül van három nap türelmi idő, mielőtt a bolt polcaira kerül eladásra az áru. Fix tárolási díjjal dolgoznak, ha valaki egy nap után kiváltja, akkor is ugyanannyit fizet, mintha 30 nap után vásárolná vissza a terméket.

Ezért a DVD lejátszóért már el sem jött a gazája, így a kirakatba került.
Ezért a DVD lejátszóért már el sem jött a gazája, így a kirakatba került.

 Leginkább szórakozató elektronikai cikkekkel foglakoznak az üzletben: televízió, video, DVD lejátszó, erősítő, videokamera, fényképezőgép, játék konzolok, amiket bevesznek. A szerdai napon két televíziót is átvett az üzlet zálogba, viszont volt egy fordítógép és egy videokamera, amely nem felet meg a zálogosításnak. Ott létünk alatt éppen egy DVD lejátszóra került árcédula, mert a tulajdonosa 33 nap után sem jelentkezett, így kikerült az üzlet polcára.

Olvasóink írták

 • 4. forgamon 2011. január 27. 11:08
  „Hihetetlen mennyire mennek ezek a zacik mostanság... a sok szegény ember meg csak hordja és hordja a családi emléktárgyakat...”
 • 3. jozko 2011. január 27. 09:59
  „Nem.
  Mármint nem egyenlő.”
 • 2. Kazikázmér 2011. január 27. 08:30
  „1. hozzászólás nyomdasz63 2011.01.27. 07:36

  Ő is ember nem? Neki is joga van erre, nem? Az üzletben elvileg mindenki egyenlő, nem?”
 • 1. nyomdasz63 2011. január 27. 07:36
  „A sokunk által (régen) szeretett miskolci rocker is ebből szedte meg magát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KTE: így élünk Novigradban - Gyagya Attila blogja

A KTE-Ereco Horvátországban edzőtáborozó labdarúgócsapatának kiváló védője, Gyagya Attila keddtől a delmagyar.hu blogjában számol be az együttes mindennapjairól.
Tovább olvasom