Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Zajos reakciók a tervezett csendrendeletre

Nagy az éjszakai zaj a belvárosban, többnyire erre hivatkozva született az a csendrendelet nevet viselő – egyelőre - intézkedés tervezet, amelynek bevezetéséről csütörtökön dönt a Kecskeméti Közgyűlés.
A rendelet lényege, hogy a polgármester szerint az egyre gyakoribb lakossági bejelentések miatt indokolttá válna a szórakozó helyek nyitva tartásának korlátozása.

A téma nagy port kavart a kecskemétiek körében; sokak szerint nem az lenne a megoldás, ha májustól éjfélkor bezárnának a kedvelt pubok, discok, szabadtéri „buli helyek".

Vajon mi lenne a cél ezzel az újabb korlátozással? Elérné-e ezzel a kívánt zajszintet Kecskemét városa? Milyen következményei lehetnek a hatályba lépésnek? Elégedettek lennének-e a panaszt tevők? Mi lesz a helyek tulajdonosaival? Gondol valaki a kulturáltan szórakozó fiatalokra is?
A felbolydult ifjúság e kérdésekre válaszolva nyilatkozott lapunknak.
- Karai József (27 éves) hosszan kifejtette; attól, hogy néhányan valóban kritikán alul viselkednek szórakozás gyanánt, még nem kellene ennyire általánosítani, és „kollektív büntetést" kiszabni. „A bulik mindig zajjal jártak és járnak, nem csak manapság, akkor miért csak most veszik ezt ilyen komolyan?" – bosszankodik a férfi. Azzal, hogy már éjfélkor bezárnának a szórakozóhelyek, az emberben elfojtódik az a megkönnyebbülés érzés, hogy végre hétvége van, kicsit le lehet engedni. Ezek szerint már leengedni sem lehet igazán, mert nézni kell az órát, hogy éjfélre hamupipőkeszerűen otthon legyük, és csendesen csukjuk be a kaput, nehogy az aludni nem tudó szomszédok feljelentsenek csendháborításért.

Faragó Tamás (20) mindkét oldalról megközelítette a problémát: - Szerintem van benne jó is meg rossz is. Nyilván a szórakozni vágyók nem akarnak éjfélkor hazamenni, de a kritikus területeken lakók többen vannak, ezért érthető a reakciójuk. Én sem örülnék, ha hajnalban részeg fiatalokra kellene felébrednem. Amin azonban mindenképp változtatnék, hogy legalább egy napot meg kellene hagyni, akár a szombat vagy péntek estét, amikor ez a rendelet nincs hatályban, gondolva azokra is, akik szeretnének szórakozni. Akinek pedig hétköznap támad kedvük kocsmázni, még mindig ott a lehetőségük a külvárosi kocsmák felkeresésére, ahol nincsenek (még) ilyesmi szigorítások."

Tamás Kristóf (22) az előtte szólókhoz hasonlóan vélekedett: - „Az a véleményem az egészről, hogy az emberek már nem tudnak mit kezdeni magukkal. Eddig is voltak kocsmák, szórakozóhelyek, volt éjszakai élet; érdekes, hogy ez pont most kezdi zavaróvá válni. Két kérdés merül fel bennem: Akkor miért a város központjába helyezik pl. a most épülő szórakozóhelyet, ha úgyis az lesz a vége, hogy szinte nem is lesz nyitva? Miért csak ebben a városban zavarja a népet az éjszakai élet?
Ha valaki szeretne valahol valamit meginni, de mondjuk este 10 - ig dolgozik, akkor ő éppen éjfél körül érne oda a szórakozóhelyre, tehát semmi értelme elindulnia. Így az egész hetet végigdolgozó ember nem tudja kiereszteni a fáradt gőzt. Egyáltalán nem örülök neki, hogy elveszik az emberek, első sorban a fiatalok kikapcsolódási lehetőségét. Eddig legalább volt értelme várni a hétvégét, de ha ez bejön, akkor semmi értelme nem lesz."

Varga Emese (17) a baráti körére hivatkozva mesélt a rendelettel kapcsolatos reakcióikról:

- Mit szólsz a készülő városi szintű szórakozást szabályozó rendelethez?
- Mindenki eléggé kibukott rajta, főként a 16-23 év közötti társaság, akik minden péntek-szombaton voltak valamerre.

- Miért lehet szükség erre a rendeletre?
- Sokan úgy gondolják, hogy azért lett kitalálva a csendrendelet, mert a dohányzós rendelet miatt kint cigizik mindenki és ezzel zavarja a lakókat.

- Milyen következményei lehetnek ennek a dolognak?
- Leginkább az lesz szerintem, hogy a fiatalok majd házibulikat csinálnak, ami azonban csak még jobban zavarja az elégedetlenkedőket.

- Te hogyan oldanád meg a továbbiakban a bulizást, fog változni valami?
- Általában egy nagy társasággal szoktam bulizni. Ha a jövőben is minden marad ugyanígy, akkor jó, ha pedig elfogadják a tervezetet, akkor is fogunk bulizni, de majd mi szervezzük meg magunknak. Szerintem ezzel mindenki így van.

Kíváncsian várjuk hát a döntést, addig azonban bármi történjék is, a zajártalmakra érzékenyeknek van még egy kis idejük egy pár füldugó beszerzésére, mely mindenképpen jól jön a házhoz.

Olvasóink írták

  • 2. Hód 2012. április 27. 22:33
    „Gratulálok a kecskeméti közgyűlés tagjainak, ilyen csendrendeletet Hódmezővásárhelyen is el kellene fogadni, mert itt is hasonlóan rossz a helyzet...”
  • 1. Hexa1818 2012. április 26. 08:07
    „Csak az a baj a kedves fiatal hozzászólók véleményével, akik arra hivatkoznak, hogy mindig is voltak bulik, kocsmák a belvárosban, hogy régen nem ilyen állat módon "buliztak"!!! 25 éves létemre mondom ezt, elég sokat buliztam én is a barátaimmal, de egyikünk se itta le magát öntudatlan-ordítozóra, amit ma csinálnak egyesek: este 11 -kor már a saját hányadékában forognak, kötekednek. Nem ez a szórakozás...Nem kell feltételen ahhoz a sárga földre inni magad, hogy ki tudd engedni a gőzt.
    Természetesen tisztelet a KIVÉTELnek, de ugye most jönnek az "önvédők" hozzászólásai...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejárja a világot a kalocsai zsidóságról szóló film

Világhódító útra indult a kalocsai zsidóság történetét feldolgozó There was once azaz Egyszer volt című dokumentumfilm. Tovább olvasom