Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Zajtérkép készül Kecskemétről

A zajtérkép valójában egy várostérkép, amely térképes formában különböző színekkel ábrázolja a zajterhelés mértékét.
Lezárult a „Kecskemét város stratégiai zajtérképének és zajcsökkentési intézkedési tervének elkészítése" című projekthez kapcsolódó közbeszerzési eljárás, amelynek nyertesei a Vibrocomp Kft. és a GEOlevel Kft. mint közös ajánlattevők. A projekt 64.315.000 forint uniós támogatással, összesen 67.700.000 forintból valósul meg. Ennek folyományaként hosszú távon csökkenhet Kecskeméten a környezeti zajszennyezés. Elkészül a város stratégiai zajtérképe, és intézkedési terve, amely a zajcsökkentést célzó döntések alapjául szolgál.

A zajtérkép valójában egy várostérkép, amely térképes formában különböző színekkel ábrázolja a zajterhelés mértékét. A zajtérkép az előírásban szereplő zajforrásokat veszi figyelembe, elsősorban számításokra épül, és tetszőlegesen választott felületnagyság-bontásban, épületről-épületre jeleníti meg a terület tényleges zajterhelését. A zajtérképen külön zajforrásonként lesz bemutatva a közúti forgalom okozta zajterhelés, a vasúti forgalom okozta zajterhelés és az IPPC üzemek okozta zajterhelés. A megfelelő zajtérképek után a stratégiai küszöbértékekkel összehasonlítva számítható a konfliktustérkép, amely megjeleníti a meglevő zajterhelés okozta tényleges problémákat, konfliktushelyzeteket.

A stratégiai zajtérkép az interneten keresztül is elérhető lesz. A zajtérkép elkészítése után kezdődik a munka a zajcsökkentés elérésére, azaz a zajcsökkentési intézkedési terv kidolgozása, annak meghatározása, hogy Kecskeméten mi okoz beavatkozást igénylő terhelést, és azt miként lehet kezelni. A projekt eredményeképpen Kecskeméten, hosszú távon csökkenni fog a zajterhelés, a csendesebbé váló városi környezetben nőhet az ingatlanok forgalmi értéke, megvalósul a lakosság megfelelő tájékoztatása és növekedhet a környezettudatosság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máris több mint ezer aláírás a kecskeméti csendrendelet ellen

48 óra alatt már több mint 1100 aláírást gyűjtöttek össze az interneten a tervezett kecskeméti csendrendelet ellen. Tovább olvasom