Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Zarándokút épül a Dél-Alföldön

Kecskemét - Több mint kétszáz kilométer hosszan húzódik majd az a zarándokútszakasz, amelyet Magyarország 34 kiemelt turisztikai beruházásának egyikeként egy év alatt alakítanak ki a Dél-Alföldön - közölte a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szóvivője az MTI-vel.
Svébis Márta tájékoztatása szerint a 13 tagú konzorciumot vezető megyei önkormányzat korábban 751 millió forintot nyert A Magyar zarándokút dél-alföldi szakaszának fejlesztése című pályázat megvalósítására. A program egyike annak a 34 új, kiemelt turisztikai beruházásnak, amelynek támogatásáról a Regionális Operatív Programok keretében még ez év nyarán döntött a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság.

A 2014. november végéig kiépülő 206 kilométernyi zarándokútvonal mentén kerámia útjelzőket, "mérföldköveket", kápolnákat, tematikus parkokat, kilátót, közösségi házat és zarándokszállásokat is kialakítanak. Ebből a forrásból újítják fel továbbá a solti katolikus templomot.

A szóvivő szerint számos egyéb, nemzetünk történelmi örökségét, értékeit megjelenítő látnivalóval gazdagodik ezen kívül a zarándokút, amelybe bekapcsolnak olyan már meglévő emlékhelyeket, mint Kalocsa. A tervek között szerepel a zarándokút folyamatos gazdagítása, további települések bevonásával - tette hozzá.

A fejlesztés célja a dél-alföldi régió turisztikai vonzerejének növelése a zarándokturizmus fellendítésével. Ennek fontos eleme a Magyar zarándokút, illetve a Közép-európai zarándokút nyomvonalába illeszkedő zarándokútszakasz tematikus útvonallá tétele és komplex turisztikai termékké szervezése. Ennek érdekében fogott össze a megyei önkormányzat irányításával Kunszentmiklós, Tass, Dunavecse, Harta, Hajós, Apostag, Dusnok, Fajsz, Homokmégy, Gombolyag és Császártöltés helyhatósága, valamint Solt katolikus egyházközsége.

A következő egy évben ezeken a helyszíneken felújítanak, helyreállítanak, látogathatóvá tesznek vallási, szakrális és kultúrtörténeti jelentőségű műemlékeket, emlékhelyeket, kegyhelyeket, illetve kialakítanak kiállító- és bemutatóhelyeket, zarándokparkokat és -sétányokat. A régió kulturális értékeihez, emlékeihez kapcsolódó turisztikai célú témaparkokat hoznak létre Dunavecsén, Apostagon, Solton, Gombolyagon, Fajszon, Császártöltésen és Dusnokon. Ezek közül több településen, valamint Kunszentmiklóson, Hartán és Hajóson zarándokszállások is épülnek.

Olvasóink írták

  • 1. tella 2012. december 29. 09:16
    „Ja ez kell? A belépő falvak 90%-ban főld út van :-( De azt ki nem sz...a le :-) Mibe se kerül. 100-milla? Na aztán, ki kell stafirozni az uj kormány hivatalokat. A polgár mestereket pedig meg kell kenni, és a csuhásokat is. Közeleg a választás :-) Oszt´ jónapot.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíriai, iraki és iráni menekülteket fogtak el a szerb-magyar határon

Három szíriai, egy iraki és egy iráni állampolgárt fogtak el hőkamera segítségével a szerb-magyar határon. Tovább olvasom