Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Zöldséghisztéria a piacon: félünk az uborkától

Kecskemét – Bizalmatlanok a kecskeméti vásárlók: uborkát szinte senki sem vásárol, és minden esetben megkérdezik, honnan származik a zöldség. Az uborka-válság az egész zöldségpiacra rányomja bélyegét az utóbbi hetekben.
– Ne aggódjanak, saját termesztésű. Tegnap szedtem a kertemben – mondja Szilágyi László, amikor látja, hogy a kígyóuborkát nézzük. A kistermelő arról számol be, hogy sokan már ki sem hozzák a piacra az árut, mert eladhatatlan. – Nemcsak a kígyóuborkától félnek az emberek, hanem a többi zöldségtől is. Máskor az árra kérdeznek rá legelőször, most a zöldségek származási helyére kíváncsiak elsősorban – tudjuk meg. Közben egy másik árus is csatlakozik a beszélgetéshez. – A múlt hét óta az egész családom uborkasalátát eszik otthon minden nap. Hiába mondom a vásárlóknak, hogy semmi baja a magyar uborkának, mindenki bizalmatlan.

A riadalom nem véletlen, hiszen az Észak-Németország területéről május 22-én indult véres hasmenésjárvány, amelyet a coli csoportba tartozó EHEC baktérium okoz már 22 halálos áldozatot követelt külföldön. Németországban, Svédországban, Dániában és az Egyesült Királyságban is regisztráltak megbetegedéseket. A német hatóságok kezdetben a Spanyolországból érkezett kígyóuborkát tették felelőssé a járvány kialakulásáért. A hét elején azonban az EU élelmiszerbiztonsági hivatala bejelentette a valódi vétkes a Németországban termesztett babcsíra.

Csökkentették az uborka árát, de még ez sem segít: mind a termelők nyakán marad.
Csökkentették az uborka árát, de még ez sem segít: mind a termelők nyakán marad.

– Az a legnagyobb baj, hogy az emberek gyorsan megjegyzik a rossz híreket, és sokáig meg is maradnak az emlékezetükben – kesereg Fekete Imre, amikor egy másik pulthoz érünk a piacon. – Tény, hogy terjed a járvány, de szerintem rossz helyen keresgélnek. Amióta EU tagállam vagyunk, csak egyféle rovarirtó szert lehet kapni, ami nem véd sem a rovarok, sem más károkozók, a gombák ellen sem. Jó, hogy a bogarak zsíros kenyeret nem visznek a zöldségre, hogy azon piknikezzenek – ad hangot elégedetlenségének az izsáki termelő.

Mennyi a hazai, és mennyi a behozott?

Hazánkban évente 45-50 ezer tonna uborkát termesztenek, amelynek fele kígyóuborka. Ezen kívül külföldről 10 ezer tonna import áru érkezik, amelynek közel egy harmada származik Spanyolországból a téli hónapok idején.

A piacon végigsétálva mi is szembesülünk azzal, hogy alig akad olyan árus, akinél uborkát is lehet kapni. A kosarakban pedig nem is láttuk ezt a zöldségfélét. Alaptalanul félünk, mondják a szakemberek, hiszen három hete lezárult a külföldi behozatal, megkezdődött a hazai szezon, így ma már csak magyar uborkát lehet kapni.

– A legextrémebb esetben is csak azok találkozhattak a baktériummal, akik a közelmúltban Németországban tartózkodtak. A lappangási idő körülbelül 6-8 nap. Ha valaki hasmenést kap, forduljon orvoshoz. De a járványtól Magyarországon nem kell tartani – magyarázta Feketéné Raáb Margit járványügyi osztályvezető főorvos. Felhívta a figyelmet, ha valaki ennek ellenére tart a zöldségektől, akkor alaposan mossa meg, és hámozza meg azokat fogyasztás előtt. – A fokozott higiéniás eljárással, napi többszöri kézmosással kerülhetőek el a legkönnyebben a fertőzések.

Olvasóink írták

 • 15. zoli23 2011. június 09. 18:19
  „Itt írja valaki, hogy drága az uborka ill. a zöldség? Ugyanannyiba kerül mint 10 évvel ezelőtt. A felvásárlók átveszik 60 Ft-ért kilóját és kirakják a multik 129-ért darabját akciósan (kb. 400Ft/kg ban jön ki). Az állam itt szabályozhatná az árrés mértékét. 60 Ft-ért adtuk 10 éve is. 1 szem uborka mag 40-60 sőt van 100 Ft-os is. A palánta nevelése kb. 30-40 Ft/tő. Egy tekercs fólia ára 70- 100 000 Ft. és még a többi kiadás.
  Ezek után mennyiért lenne nem drága? Én elfogadom, hogy egyre kevesebb a pénz, és már nem futja zöldségekre, de higgyék el a zöldség sem úgy terem magától, hanem annak is van egy költsége amit ki kell termelni. Kb 60 Ft/kg ba kerül az uborka termelése. 100 Ft/kg átlagban már a hajnaltól estig robotoló parasztnak is van haszna. Higgyék el mert én is ezen robotolók egyike vagyok.
  Amúgy a fertőzésről annyit, hogy én még nem hallottam olyan zöldség vagy gyümölcsvírusról vagy baktériumról mely az emberre vagy az állatokra veszélyes lenne. A fertőzést csak a levegőből vagy a környezetéből rárakódott kórokozó okozhatja. Ez a kórokozó viszont rárakódhat mindenre.
  A szakszerűtlen trágyázás pedig egy nagy humbukk. Ha tiszta szaros az a zöldség akkor megmosom és kész. Érdekes, hogy sokszor vettem már tojást, hogy a csirkeszar rá volt száradva és még sem okozott betegséget, de még sehol nem láttam "szaros" zöldséget.”
 • 14. szatkat 2011. június 08. 13:52
  „Remélem holnap én is kapok olcsó uborkát, paradicsomot, paprikát a falusi piac alkalmával. Nagyon szeretjük mindegyiket, de sajnos egyre drágább, így kevesebbet veszünk. És a fő titok, meg kell mosni... Egyébként pedig ki tudja, mi van egy más termékben, amit eszünk, lehet nekünk fog először problémát okozni...”
 • 13. hm... 2011. június 08. 12:38
  „Ennek az államnak az sem érdeke, hogy a kitanított agrármérnököknek munkájuk legyen, a népnek meg rendes magyar zöldség, gyümöcsl és hús kerüljön az asztalra. A másik érdekes, hogy a sok hülye külföldön kitalált művelési módokat átvesszük, de a régi, bevált és jó művelési módokat nem használjuk, mert azokat anno a régi magyar öregek találták ki.”
 • 12. vári 2011. június 08. 12:34
  „zoltanszabo

  Ha az EU idehozza a szemetet, akkor miért a németek hullanak most a hasmenésjárványban?
  Mindenesetre ez egy jó ok arra, hogy magyar zöldsége, gyümölcsöt vegyünk.”
 • 11. zoltanszabo 2011. június 08. 12:01
  „Az EU -sajnos ide hozza a szemetet, amit otthon ki se tennének a polcukra. Ezt jó lenne megszüntetni--de a kormány nem tesz ez ellen--mert nem érdeke a nép ,a magyar ember válelme !!!”
 • 10. zoltanszabo 2011. június 08. 11:58
  „Nem kell nekünk az EU s zöldség ! Itthon minden megterem , nem is szabadna behozni semmit külföldről ..csak magyart forgalmazhasson minden üzlet. Meg kell védeni a magyar termékeket--magyar termelőket !
  Nagyon szomorú, hogy tönkre vágták a mezőgazdaságot, állattenyésztést --mindent !
  Magyar ember--csak magyar terméket vegyen !”
 • 9. Naca 2011. június 08. 11:45
  „Jó harminc évvel ezelőtt jóformán csak szervestrágyát használtak a termelők és még sem volt semmi baja senkinek. Az is igaz, hogy a jószág, ami előállította, szintén természetes takarmányt fogyasztott. Sok szemetet megetetnek velünk és nagyon nagy baj, hogy tömegével engedték és engedik be az országba azokat az árukat, amelyek eredete homályos, ráadásul mi is meg tudjuk termelni. Én magam nyugodtan fogyasztom a zöldséget, közte az uborkát is. Hosszú hosszú évek óta ugyanazoktól a termelőktől vásárolok. Lehet, hogy kicsit drágább, mint a szupermarketben, de még soha nem csalódtam benne és soha nem betegedtem meg.”
 • 8. gavallér 2011. június 08. 11:04
  „Itt köszön vissza az agyon majmolt HACCP. Aki ismeri tudja miről van szó.
  Több embernek kell meghalnia a tudatlanság miatt. Nevezetesen azért mert a szabálytalan trágyázás a legveszélyesebb a növény termesztésben. Most különösen időszerű ez a téma , hiszen a földieper "serkentése"
  tud produkálni érdekes eseteket.”
 • 7. kutyuka 2011. június 08. 10:03
  „Azert felnek,mert butak. Ha olvasnanak vilagsajtot,akkor rajonnenek,hogy tisztaztak az uborkat. egyebkent is mindent jol alaposan meg kell mosni,ez a titok nyitja!”
 • 6. mitudomain 2011. június 08. 09:50
  „Hát, számomra is elég para lenne, ha zöldnek látnám az eget. "Zöldéghisztéria"”
 • 5. lukrecia 2011. június 08. 09:18
  „semmi baj, en nagyon elvezem az olcso uborka arat. Lassan uborka mergezesem lesz mert annyit eszek az olcsosaga miatt. Hisztis a tarsadalom, ()=????”
 • 4. flightmode 2011. június 08. 09:15
  „Én magasról telibe sz***m az egészet... mint kb. az összes ilyen járványt meg hisztériát.”
 • 3. nelek 2011. június 08. 09:06
  „Ez a -Leningrádban autókat osztogatnak- lánc eleme. Hiszen már kiderült, hogy nem is az uborka a tettes, és nem is spanyol.”
 • 2. Bagarja 2011. június 08. 08:41
  „Na megvan a következő hiszti a kergemarha-madárinfluenza-h1n1 láncban.
  Én a zöldségtermelők helyében jól beperelném az összes médiát, amelyik ellenőrzés nélkül "az objektív tájékoztatás nevében" teljesen megalapozatlanul pánikot keltett. Lehet, hogy legközelebb meggondolnák, hogy minden ellenőrizetlen információtöredéket tényként közölnjenek...”
 • 1. balihoho 2011. június 08. 08:15
  „Az igazság az, hogy juszt se szorult a déli gyümölcs kivételével, Magyarország zöldség importra! De beléptünk ebbe a piacokat, termeléseket agyonszabályzó Unióba, és minden össze zavarodott. De ezen túlmenően. gondolkodtam már azon, hogy a csudába van az, hogy ha az élelmiszerrel baj van, félni kezd a nép! naponta hal meg valaki az utakon, mégis a félelem legkisebb jele nélkül ülnek be az autókba! ugye értik miről van szó?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

51 kecskét loptak el egy farmról

Izsák - Egymillió forintos kára keletkezett egy izsáki gazdának, miután elvitték 51 darab… Tovább olvasom