Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Zsuzsa tetkói: katicabogár után sárkány

Kecskemét – A tetoválás státuszszimbólum. Rajtunk áll, hogyan ítéljük meg viselőjét: börtöntöltelék, divatőrült vagy egy hétköznapi ember, aki egyszerűen csak magán viseli személyiségének egy darabját, ilyen Horváth Zsuzsa is, aki egészhátas tetkóval büszkélkedhet.
– Származott-e kellemetlenségem abból, hogy tetoválást viselek? – kérdez vissza mosolyogva Horváth Zsuzsa. – A strandon a termálvizes medencében feltűnően gyorsan fogyatkoztak meg az idősek körülöttem, amikor a párommal és a barátaimmal – akik csakúgy, mint én tetováltak – beültünk a vízbe – meséli nevetve a 26 éves kecskeméti lány, aki nagyon büszke az egész hátát beterítő hatalmas, színes tetoválásra. 

– A bátyám miatt nekem otthon könnyebb volt kikönyörögni a piercingeket és az első tetoválást, mert ő már kitaposta előttem a megfelelő ösvényt, ami nem volt egyszerű, tekintve, hogy a szüleink pedagógusok – jelenti ki Zsuzsa.

Horváth Zsuzsa: születésnapi meglepetésként kaptam az első virágomat.
Horváth Zsuzsa: születésnapi meglepetésként kaptam az első virágomat.

– Egy fesztiválon kezdődött az egész őrület, ahol sátorban varrták a vállalkozó kedvűeket. Anyuéknak akkor sikerült lebeszélniük, de annyira bezsongtam, hogy csak ez a lemez ment otthon: nekem kell egy tetoválás! Így 18 évesen - születésnapi meglepetésként - elvittek egy tetováló szalonba, ahol megkaptam az első virágomat – kezdi történetét.

Megéri szenvedni a színekért

Színes vs. fekete-fehér

A kecskeméti Red Flames Tattoo üzletvezetője, Kalmár Pál elmondta a színes tetoválások sokkal időigényesebbek, mint a fekete-fehér minták. Előbbinél ugyanis össze kell mosni a színeket. – A tetoválónak tudnia kell, milyen sorrendben vigye fel a kiválasztott pigmenteket, hogy a megfelelő árnyalatot kapja. Az adott felületen többször is végig kell mennie egy-egy tetoválás során. A rikító színek – sárga, zöld – esetében pedig további alkalmak szükségesek, hogy igazán élénkek legyenek, ezért sokkal tovább tart, mint egy fekete-fehér árnyalatos tetkó – árulta el a tetoválóművész. 

 
A színes tetoválás elkészítése továbbtart, fájdalmasabb és drágább is, de igazi festményt kap cserébe viselője. Zsuzsa háta ékes bizonyítéka annak, hogy a tetoválás művészet. Időközben a hirtelen fellángolásból szerelem lett. – Először csak a sárkány került fel a hátamra a virág mellé, de úgy éreztem, nem teljes a kép, ezért egyéb virágokkal pótoltuk ki. Van olyan részlete a tetoválásomnak, ahol 8-10 vagy ennél is több szín árnyalja a mintát. Édesanyám olyannyira büszke a tetoválásomra, hogyha olyan ismerős jár nálunk, aki még nem látta a hátamat, azonnal azt hajtogatja, mutassam meg – mondja Zsuzsa, akinek 2009 óta készül hátán a remekmű, és még most sincs kész.

Habár hazánkban is egyre népszerűbb a tetoválás, és elfogadottabb az extrémitás, úgy látszik, van még hová fejlődnünk a tolerancia területén. De vajon meddig érdemes kitolni a határokat? A fiatalok sokszor meggondolatlanul cselekszenek, nem gondolnak arra, hogy a fültágítók vagy a tetoválások végérvényesen megváltoztatják a külső megjelenést. És ami a jelenben a vagányság megtestesítője, a későbbiekben még sok kellemetlenséget okozhat.

Zsuzsa éppen olyan színes egyéniség, mint hátán a tetoválása.
Zsuzsa éppen olyan színes egyéniség, mint hátán a tetoválása.

– A mai tizenévesekhez képest szolidabb típus vagyok. Manapság a legfeltűnőbb helyekre: nyakra, kézfejre varratnak szinte még gyerek fejjel – ad hangot véleményének.

Polgárpukkasztás?

Attól ódzkodunk, amit nem ismerünk.

A tetoválás körül számos rémhír terjeng: okozhat allergiás reakciót, ekcémát, hepatitiszt vagy akár HIV vírussal is megfertőződhetünk, melyek igazak is lehetnek, ha nem választunk körültekintően. Ma már azonban a szigorú higiéniai szabályozás és az egyszer használatos eszközök kötelező használta mellett biztosak lehetünk abban, egészségünk nem szenved károsodást.  

Zsuzsa szerint mindennek megvan a maga helye, éppen ezért tetováltatott a hátára. Ha úgy akarja, vagy ha a társadalmi elvárások, a munkahely vagy az alkalom megköveteli, el tudja takarni az egész hátát borító színes japán stílusjegyeket viselő sárkányt. – A saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy az emberek a külső jegyek alapján ítélik meg a másikat. Elég egy apró dolog, és máris máshogy bánnak veled. Banki ügyintézőként az ügyfelek nem vettek komolyan a piercingem miatt, miután megszabadultam tőle, felnőttként kezeltek.

Zsuzsa igazi festményt hordoz a hátán. A hatalmas és aprólékos minta kidolgozása miatt már számos alkalommal töltött 3-4 vagy akár 5 órát is a tetováló szalonban.

A tetoválás akárhogy nézzük provokáció.
"A tetoválás  - akárhogy nézzük - provokáció."

Azt mondja, prózai okok miatt tetováltatják magukat az emberek. – A jobb vállamon egy méretarányos katicabogár díszeleg. A barátomat kísértem a szalonba, és azt éreztem, én sem mehetek haza tetkó nélkül, viszont akkor éppen nem volt pénzem nagyobb mintára, így lett egy pici katicabogaram, ami pár méterről már csak egy hatalmas anyajegynek látszik. A sárkánynak és körülötte a virágoknak sincs különösebb jelentése, talán annyi, hogy néha házisárkány vagyok, de erről a páromat kellene megkérdezni – élcelődik.

– A tetoválás - akárhogy nézzük - provokáció, aki varrat magára, az nem akar beolvadni a tömegbe, valahogy én is így vagyok ezzel – zárja mondanivalóját Zsuzsa, aki éppen olyan színes egyéniség, mint a hátán a tetoválása.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. Ebetke86 2011. augusztus 21. 16:30
  „Szia Zsuzsa. Hol csináltattad a tetoválást a hátadon? Nagyon szép,én is ilyet szeretnék. Csak még nem találtam meg a megfelelö tetoválót,aki gyönyörüen dolgozna. Már van egy tetkóm,de azt sajnos elcseszték..ezért keresek olyat,aki szépen dolgozik. Köszi.”
 • 60. ditta79 2011. január 18. 14:41
  „Egy legális bevizsgált rendszeresen ellenőrzött helyen profi(művész) szintén ellenőrzött tetováló
  által elkészített tetoválás nem ártalmas az egészségre...nem tudom miért csak a hagyományos tetoválásnál jön ez a kérdés elő...amikor smink tetoválásból is rengeteg készül.
  Az eszközök egyszer használatosak, steril csomagolásból veszi elő a tetováló...a festékeket ellenőrzik...máshogy nem kerülhetne forgalomba.a tetoválónak egészségügyi kis könyve van, és a folyamat sterilitását az ántsz ellenőrzi a helyszínen(stúdióban).”
 • 59. eva45 2011. január 17. 22:19
  „Ekkora tetoválás egész életre szól, jól meg kell gondolni hogyan ábrázoljuk a bőrünket.
  Lelke vagy inkább teste rajta hogyan "szépíti "ily módon a testét valaki. Nos, eddig sem tetszettek a tetoválások hát ezek után sem lettem lelkes híve.”
 • 58. vári 2011. január 17. 20:40
  „Szilágyi_Zsolt

  Csak Önnek, szeretettel:
  http://blogs.discovermagazine.com/loom/science-tattoo-emporium/”
 • 57. QM 2011. január 17. 20:35
  „Nekem tetszik, bár valószínű nem tetováltatnám magam.
  Ez szépnek tűnik, bár a fotó elég homályos.
  Aki a hölggyel beszél, valószínű nem mondja meg, hogy tetoválása van a hátán.
  LA Ink, Miami Ink, szoktam nézni.

  Persze van undorító, igénytelen tetoválás. (Nem értelmezhetetlen és kinézhetetlen, mert az is lehet szép és igényes), ami a gazdájára vall. Valaki korábban bevágott egy linket.

  Remélem nem bánod meg és az egészségednek sem árt. Én igazából ettől "féltem" a tetováltatókat.”
 • 56. szentmiki 2011. január 17. 20:03
  „be vagytok savanyodva mi?”
 • 55. Szilágyi_Zsolt 2011. január 17. 19:49
  „49. hozzászólás Mike3 2011.01.17. 18:34

  A legkevésbé sem szántam gyűlöletbeszédnek. Ebben az országban manapság túl sok féle megnyilvánulásra rásütik ezt a bélyeget... Én csak elmondtam, mit gondolok erről a tetoválásról, úgy általában a tetoválásokról, meg azokról, akik attól érzik "telinek" az életüket, hogy festék van a bőrük alatt (ez jó elszólás volt részedről).
  Az enyém "gyári" eredeti bőrhuzattal is kellően tartalmas. :)”
 • 54. szentmiki 2011. január 17. 19:47
  „sajnos nem ismerős ...:)))))”
 • 53. Szilágyi_Zsolt 2011. január 17. 19:45
  „43. hozzászólás Aranea 2011.01.17. 15:14

  Ha nem is lehet ilyen sarkosan kijelenteni, azért van valami abban, amit mondasz, ha meggondolod, hogy általánosan elérhető plasztikai sebészet lényegében csak a XX. század óta létezik, emberiség meg százezer éve. Jól is néznénk ki, ha azóta mindenki plasztikai sebészhez futkározott volna, akinek nem tetszett az orra, füle, melle, akármije.
  Különben nekem mindegy, hogy utcaseprő vagy olimpiai bajnok valaki, a véleményem mindkettőjük tetoválásáról egy és ugyanaz. Mellesleg, irtózom a pszichológusi munkától, szóval légy szíves, hasonlíts inkább valami máshoz. Egyébként is enyhén szólva faramuci, hogy te vádolsz engem pszichológusi tevékenységgel (ami távol álljon tőlem), aztán ugyanazt csinálod az én személyemet illetően. :)”
 • 52. Szilágyi_Zsolt 2011. január 17. 19:37
  „42. hozzászólás wad 2011.01.17. 15:10

  Felőlem aztán burját minta is lehet, akkor sem változik a véleményem. Valamint nekem nincs is rá szükségem, hogy meggyőzz engem.”
 • 51. Szilágyi_Zsolt 2011. január 17. 19:33
  „40. hozzászólás princeoftheport 2011.01.17. 14:10

  Na most én is kérdezhetném tőled, hogy te miért nem tudod elfogadni azt, hogy valaki nem áll be a sorba, hanem szóvá teszi azt, hogy valaki nem áll be a sorba? Meg kérdezhetném azt is, hogy mi jogon nevezel te engem korlátoltnak, holott egyébként minden egyéb téren esetleg "korlátolatlanságomat" tanúsítom, éppen csak a tetkók terén nem, nos? És akkor ezt a parttalan adogatást napestig folytathatnánk.
  Azonban nem teszem, ellenben: úgy gondolom, hogy pont annyi jogom van véleményt nyilvánítani nekem mint a tetoválás egy ellenzőjének, mint a tetoválás egy barátjának (például magának Horváth Zsuzsának). Ő tetováltatja magát, te támogatod, én meg ellenzem, és kész. Így kerek a világ, hogy mindegyik vélemény teret kap. Részemről ezt a vitát le is zárom.”
 • 50. tearoftears 2011. január 17. 19:23
  „Nos, vannak itt érdekes hozzászólások.Érdekesek az emberek. Furcsa de soha nem drogoztam, nem vertem nőket, nem erőszakoltam gyerekeket és nem kínoztam jószágokat de van kettő tetoválásom. Egy a lábamon és egy a vállamon. Mondjuk nem vagyok diplomás de becsületes dolgozni tudó ember vagyok. Viszont a páromnak (aki az szte btk-ra jár, és kifejezetten jók az eredményei) van egy fecske hátul a tarkóján. Az a legdurvább, hogy még egyszer sem hallottam tőle
  , hogy a konzervatív tanárai a tetkója miatt szemétkedtek volna vele, sőt az alapítványnál ahol dolgozik, sem éri semmiféle attrocitás emiatt. Nyilván sok az "idióta, sötétlelkű, elmebajos stb" ember a környezetünkben, hogy ezt elviselik SŐT néhányuk még szeret is minket. Igen mi is egy szép emlékként fogunk a tetkókra tekinteni, és jókat mosolygunk majd azokon az ostoba embereken akik lenéznek minket emiatt. Ebből is tudni fogjuk, hogy nem mi vagyunk a legbutábbak a Földön:D!”
 • 49. Mike3 2011. január 17. 18:34
  „38: Esetemben a tetoválás azt jelenti, hogy az a dolog ami igen fontos nekem, mindig velem van. Összenőttünk, ha úgy tetszik. Sajnálom, hogy a te életed üres. Gyűlöletbeszédből viszont jó vagy!”
 • 48. emigrans 2011. január 17. 17:33
  „Szerintem fel kellene már nőnie Magyarországnak egy kicsit ,hogy ne a tetoválások alapján ítélkezünk .
  2011 van emberek.Mindenki azt hord magát amit akar.Nincs "de" ...”
 • 47. JungHeinrich 2011. január 17. 17:23
  „38. hozzászólás Szilágyi_Zsolt 2011.01.17. 13:34

  Nos ez a hsz tipikus példája annak a beszűkült tudatállapotnak ami sajnos sokakat jellemez még szürke kis hazánkban.Nem a nemtetszés a probléma hanem az ítélkezés és annak módja , ebben sajnos az iskolának is komoly felelőssége van.”
 • 46. Mike3 2011. január 17. 16:30
  „30 hahahaXX: Mondtam én, hogy diesel :) Nincs több kérdésem, jaszkarizó olcsójános ;)”
 • 45. cleanx 2011. január 17. 16:11
  „Ha vászonra lenne festve akkor egy giccsparádé lenne.
  Ha neki tetszik, hát rendben.
  Ettől a szememben nem lesz se több se kevesebb, se rondább se szebb...”
 • 44. princeoftheport 2011. január 17. 15:59
  „43. hozzászólás Aranea 2011.01.17. 15:14

  Yesssss!!!! Aranea: ott a pont. :-)”
 • 43. Aranea 2011. január 17. 15:14
  „"Egészséges lelkületű ember nem vágyik arra, hogy szándékosan végleges változtatást hajtsanak végre a testén"
  Ja, és szerinted kizárólag idióták járnak fogszabályozásra és plasztikai sebészetre is? Ha én mondjuk úgy döntenék, hogy nem tetszik a mellem-fülem-orrom akkor már pszichiátriai eset vagyok? Kíváncsi vagyok, hogy az olimpiai bajnokok ötkarikás tetoválását szintén csak így tudod minősíteni? El lehet gondolkodni, hogy könnyen lehet, hogy az oly szimpatikus pl. orvosnő ágyékán rózsa bimbózik, vagy a teológus farkára Süsüt tetováltak.
  Egészséges lelkületű ember megmondjam mit csinál? Nagyon sok mindent, de egyet nem: nem próbál önjelölt pszichológusként degradáló diagnózisokat felállítani ismeretlen emberekről.”
 • 42. wad 2011. január 17. 15:10
  „38. hozzászólás Szilágyi_Zsolt 2011.01.17. 13:34
  Absztrakt pingálmány? Tisztában vagy az absztrakt, mint fogalom jelentésével? Nem úgy tűnik. Ez egy szépen kidolgozott tradicionális japán minta.
  Az, hogy valakinek nem tetszik a tetoválás, szíve joga. De hogy azért nevezzen valakit elmebajosnak, mert az illető tetoválást visel, az nagyfokú butaságra vall.
  Ezt az élő hirdetőtáblát sem értem, egyáltalán! Talán Tesco logót tetováltatott a homlokára? Nem! Egy saját ízlésvilágának megfelelő művet, a hátára! Amit nem fog látni senki, csak akkor mikor a viselője akarja.
  Azt ajánlom, hogy nézz utána egy kicsit a témának, beszélgess tetovált emberekkel! Meg fogsz lepődni, hogy ők is ugyanolyan felelős állampolgárok, mint akárki más! Nem bűnözők, nem különcök, nem a társadalom kivetettjei! Bár az ilyen makacs embereket, akik így gondolkoznak mint te, úgysem lehet meggyőzni, mert csak habzó szájjal fogják mondogatni a saját demagóg hülyeségeiket.”
61 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pókersuli: a legkedveltebb pókerjátékok - videó

Cikksorozatunk mai részében, a legnépszerűbb pókerjátékokkal ismerkedhetünk meg közelebbről. Tovább olvasom