Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Zuschlag-per: egyes civil szervezetek több pénzt kaptak

Kecskemét - Egyes civil szervezetek nagyobb összegű támogatást kaphattak a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) tanácsához benyújtott pályázatokon, ha cserébe támogatták a minisztérium által preferált szervezeteket - mondta a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó Zuschlag-perben szerdán délután kihallgatott tanú.
A GYIA-tanács ülése előtt a civil oldal szóvivőjével, Prácser Lászlóval (a kilencedrendű vádlottal) egyeztetett Ocsovai Tamás, aki akkor az ifjúsági ügyekért is felelős minisztérium helyettes államtitkára volt, és arra kérte, hogy támogassa a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázatait - mondta a tanú, aki 2002-től 2006-ig az Ifjúsági és Sportminisztériumban, majd a tárca jogutódjainál dolgozott szakreferensként.

A tanú vallomása szerint, a civil delegáltakat Ocsovai Tamás helyettes államtitkár arra kérte, hogy támogassák a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázatait.

A tanú részt vett a GYIA-tanács ülésén, ahol - állítása szerint - a civil oldal képviselője, Prácser László előterjesztette az Ocsovai Tamás által is kért javaslatokat.

A tanú a nyomozati szakban azt vallotta: Prácser László pályázatokat írt Zuschlag Jánosnak, amiért pénzt kapott az elsőrendű vádlottól.

Prácser László kilencedrendű vádlott tagadta a tanú állítását, mely szerint ő Zuschlag János részére pályázatokat írt.

A vádlott a tanácsvezető bíró kérdésére válaszolva elismerte, hogy a GYIA-tanács ülése előtt "valóban felmerült az, hogy a támogatásért cserébe a civil oldal felvállalja a kormányzati oldal előterjesztését".

Zuschlag János is reagált a tanú vallomására. Az elsőrendű vádlott tagadta, hogy ő pályázatot íratott volna Prácser Lászlóval, de - mint mondta - az előfordult, hogy egyes pályázatokat átnézetett hozzáértőkkel.

Zuschlag János beszámolt arról, hogy a pályázatok elosztása előtt széles körű egyeztetés volt a civil oldal és a kormányzati oldal között.

"Az nem igaz, hogy ez arra a hat-hét szervezetre irányult, amivel engem összefüggésbe hoznak" - tette hozzá.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

A per október 13-án tanúkihallgatásokkal folytatódik.

Olvasóink írták

 • 12. egyszegedi 2009. október 08. 06:39
  „Csak meg kellene nézni, hogy ma hány millió támogatást élnek fel egyes civil szervezetek. Ebből telik nekik autóra, külföldi utazásokra, saját vagyonra. Nem csoda, hogy az állam drasztikusan csökkentette a támogatásukat. A baj csak azzal van, hogy a pályázatokban még mindig osztoznak a pályáztatók képviselőivel.”
 • 11. rozator 2009. október 07. 21:54
  „75 millán szara.odnak, lassan kártérítés jár ennek a hülyegyereknek!”
 • 10. franzvon 2009. október 07. 20:51
  „Ninccccccccccccc cuslággg ügy!
  aluggyatok mán!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 9. turulvedo 2009. október 07. 20:32
  „flexruke durvabbakat ir,mégse moderaljak ki.”
 • 8. turulvedo 2009. október 07. 20:31
  „ne irj semmit :D”
 • 7. Logaritmus 2009. október 07. 20:20
  „moderálva”
 • 6. turulvedo 2009. október 07. 19:50
  „logar illemet tanulsz?haha”
 • 5. turulvedo 2009. október 07. 19:49
  „ujhejit emlegették megint a hiradoban,egy hölgy vallott ellene”
 • 4. TrombiFrédi 2009. október 07. 19:25
  „Ez az érdekes, hogy a fő(bb)kolomposok semmire sem emlékeznek, vagy nem úgy mint az alsó(bb)szinten lévők, és így nagyon el fog húzódni a pör, a végén pedig senki nem emlékszik semmire, hogy mi miért is volt, Zuschlag pedig szabad lesz!(?)”
 • 3. comet 2009. október 07. 19:14
  „a főkolomposról nem lehet hallani semmit, akinek a vezetése alatt ez a kupleráj létrejött.
  Bevalottan szélhámos Gyurcsány Ferencre gondolok, az MSZP böszmesereg hajóskapitányára, aki zátonyra tette az egész hajót.”
 • 2. franzvon 2009. október 07. 18:02
  „Ninc cuslág ügy!”
 • 1. Logaritmus 2009. október 07. 17:55
  „Zuschlagnak <moderálva> járna lassan. Komolyan gondolom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gázoló az árokban hagyta a férfit, a mentőautóban meghalt

Egy elgázolt férfit találtak Dunapataj külterületén az árokban a mentősök. A magára hagyott férfi a… Tovább olvasom