Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Zuschlag-per: egyetértésben pályázott mindenki

Kecskemét - A civil szervezeteknek kiírt pályázatokon a bal- és jobboldalhoz köthető egyesületek "egyetértésben pályáztak" a Dél-Alföldi Regionális Ifjúsági Tanácshoz (DARIT) - mondta egy tanú a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján.

A civil szervezeteknek kiírt pályázatokon a bal- és jobboldalhoz köthető egyesületek "egyetértésben pályáztak" a Dél-Alföldi Regionális Ifjúsági Tanácshoz (DARIT) - mondta egy tanú a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján.

Nem tudná nevesíteni, hogy kitől származnak az információi, de "közszájon forogtak, hogy létezett megállapodás a politikai bal- és jobboldal részéről a regionális tanácsban" - mondta a tanú, aki 2003-ban a DARIT tanácsába került, mint a Ifjúsági és Sportminisztérium képviselője.

A Csongrád megyei baloldali ifjúsági szervezet alelnökeként tevékenykedő tanút Ujhelyi István - aki akkor a Fiatal Baloldal elnöke volt - kérte fel a feladatra. A tanúnak a tanácsban támogatnia kellett a vádiratban szereplő szervezetek pályázatait. Erre egy munkatársa kérte fel, aki, szavai szerint "Ujhelyi Istvántól és Zuschlag Jánostól kapta az instrukciókat".

Elmondása szerint a vádiratban szereplő, Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek pályázatairól tudták, hogy nagyon gyenge anyagok, mert a pályázatot bíráló szakértő sok estben leminősítette őket, mégis támogatniuk kellett.

"Az egyértelmű volt számomra, hogy ezek a pályázati pénzek milyen felhasználásra kerültek, ugyanis a politikai ifjúsági szervezetek ki voltak zárva a pályázatokból, és ezeken a pályázatokon keresztül működtették a politikai ifjúsági szervezeteket" - fűzte hozzá a tanú.

Vallomása szerint a DARIT-ban lehetett tudni azt, hogy ki bal- és ki jobboldali kötődésű, de ez nem okozott semmilyen problémát az előzetes megbeszélések során. Konkrétan a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó egyesületek pályázatai esetében kellett lobbiznia a tanúnak a szavazásnál, ami gyakran nehézségekbe ütközött.

A tanú elmondta: egyetemistaként először úgy gondolta, hogy a pályázatokkal a civil szférát támogatják, azután azonban világossá vált számára az egész pályázati rendszer működése.

A tanú kapcsolatba került Lados István másodrendű vádlottal, aki a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó pályázatok ügyeit intézte. Később, 2004 után pedig Zuschlag János pályázatírásra is felkérte, amit nem mert visszautasítani. Pályázatonként tízezer forintra számított a tanú, de végül semmit sem kapott - mondta.

"Tudtam, hogy nem a pályázó egyesület, hanem a politikai ifjúsági szervezet valósítja meg az elnyert pénzből az adott programot" - tette hozzá.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésre a tanú elmondta: a fiatal baloldal vezetői és a DARIT-ba delegált közvetlen munkatársai tudták, hogy a civileknek kiírt pályázatokon elnyert pénzeket ténylegesen mire fordították.

Olvasóink írták

  • 2. LukSzusz 2009. október 05. 20:44
    „Ujhelyit mikor tartóztatják le?
    Miből építette a Badacsonytomaji villáját?”
  • 1. trainman 2009. október 01. 15:01
    „Újhelyi mikor kerül a vádlottak padjára?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laptoplopás a Budapest-Szeged vonaton

A vonaton sem árt az óvatosság és a bizalmatlanság. Különben zokszó nélkül elveszik és elviszik az ember laptopját is. Tovább olvasom