Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Zuschlag-per: Gyurcsányt és Mesterházyt is kihallgatnák

Az ifjúsági ügyekkel foglalkozó minisztériumok vezetőinek és vezető beosztású munkatársainak - Jánosi György, Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Szilvásy György, Benedek András és Keszthelyi András - tanúkihallgatását indítványozta az ügyész a Zuschlag-per keddi tárgyalási napján a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, Kecskeméten.
Német Zsolt ügyész indoklása szerint a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázati támogatásának a feltárásában a Nemzeti Civil Alapprogramnál és a Mobilitásnál minden részletre kiterjedő bizonyítási eljárást folytatott le a bíróság. A Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium (GYISM) és utódszervezetei pályázati és egyedi támogatásainál azonban még több pont tisztázatlan. Fodor Endre tanácsvezető bíró csütörtökön dönt az ügyész indítványáról.

Kedden két tanút hallgatott ki a bíróság, mindketten a GYISM és az utódminisztériumok alkalmazottai voltak.

Az első tanú főosztályvezetőként, a második Ocsovai Tamás helyettes államtitkár tanácsadójaként tudott a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázatairól és az érdekükben kifejtett lobbizásról.

Az első tanú nehezen és pontatlanul emlékezett vissza a minisztériumban folyó pályázati rendszerre. Ezután Fodor Endre tanácsvezető bíró felolvasta a nyomozati szakban tett vallomást, amit vállalt. Megerősítette: Ocsovai Tamás elmondta neki, hogy a pályázati ügyekben rendszeresen egyeztetett Mesterházy Attilával, mint hivatali elöljárójával, aki politikai államtitkár volt a minisztériumban. Volt olyan is, hogy Ocsovai azt mondta neki, Mesterházy Attila kérésének megfelelően egy adott szervezet részesüljön kiemelt támogatásban.

A tanú beszámolt arról, hogy sok lezáratlan pályázat volt, amelyeket kigyűjtött az apparátus, és kezdeményezte a közigazgatási államtitkárnál, hogy adjon iránymutatást ezek kezelésére. Elmondta: "Ezeket lezártnak kellett tekinteni, annak ellenére, hogy nem voltak meg a feltételek", mert nem számoltak el. Ezek közé tartoztak a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek is.

A második tanú, aki 2002-től 2005-ig dolgozott a GYISM-ben, a bíróság előtt részletesen vallott a minisztériumban folyó pályázati tevékenységről.

Elmondta: a Zuschlaghoz köthető szervezetek neve rajta volt a bírálati listán, sőt a meg voltak jelölve, mint azok, amelyek fontosak voltak valakinek, hogy nyerjenek.

A bíró kérdésére válaszolva a tanú hangsúlyozta: nem Ocsovaitól tudta, hogy probléma volt a Zuschlaghoz köthető szervezetekkel, hanem a minisztérium pénzügyi ellenőreitől és az ott dolgozó munkatársaktól, valamint a Mobilitás pályázatkezelő szervezetnél dolgozóktól.

A tanú emlékezete szerint Jánosi György minisztersége idején kaotikus állapotok voltak a minisztériumban, mert mindenki - bal- és jobboldali szervezet egyaránt - lobbizhatott támogatásért.

"Ez a kaotikus állapot nagyjából Gyurcsány Ferenc miniszterségével szűnt meg, őt zavarta a sokféle helyről jövő benyomás, és úgy szabályozta, hogy Mesterházy Attila körébe utalta ezeket" - tette hozzá a tanú, hozzátéve, hogy ezután Mesterházy Attilán keresztül lehetett lobbizni.

A bizonyítási eljárás csütörtökön tanúkihallgatásokkal folytatódik.

Olvasóink írták

 • 6. csakegyalampolgar 2009. október 14. 10:13
  „Végre, hogy történik valami, kimaradt a sorból Ujhelyi Pista. Orvosok remélem máris felírták a "felejtő tablettát", így nyugodt szívvel mondhatja mindegyik, hogynem emlékszik semmire.”
 • 5. Mathiasking 2009. október 14. 09:00
  „Nem kihallgatni kell egyiket sem, hanem a vádlottak padjára ültetni Zuschlag mellé.”
 • 4. barkzso 2009. október 13. 18:59
  „Az idézőben benne volt, hogy vigyenek tisztálkodási szereket és pizsit? Remélem.
  Ítélet után kapnak államit és csíkosat :)))”
 • 3. Lúdasmatyi 2009. október 13. 17:08
  „Reméljük onnan már bilincsben mennek el!!!!!”
 • 2. zetor 2009. október 13. 16:49
  „" "Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi.

  De ha egy hitvány kormány huzamosan marad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba...

  Akkor a nemzet aljas, vagy műveletlen."

  (gróf Széchenyi István)”
 • 1. trainman 2009. október 13. 16:29
  „Istenem, de jó lenne ha kiderülne az igazság!
  Valószínűnek tartom, akkor pár szocialista menne Zuschlag után a börtönbe, a legmagasabb szintekről is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba csúszott egy Tisza Volán-busz Kecskemétnél

Kecskemét - Kedd reggel az M5-ös autópálya Budapest felé tartó szakaszán, a 90-es kilométerkőnél egy… Tovább olvasom