Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Zuschlag: nem építettük ki civil hálót

Zuschlag János szerint nem törekedtek olyan civil háló kiépítésére, amelynek kizárólag az volt a célja, hogy az ifjúsági politikai szervezetek finanszírozását biztosítsa.
A volt szocialista képviselő az ellene és társai ellen a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per csütörtöki tárgyalási napján vallomásában azt mondta, fenntartja ugyanakkor, hogy volt néhány egyesület, melynek az volt a szerepe, hogy politikai ifjúsági szervezet finanszírozását biztosítsa.

Ezt azonban nem tartja hálózat kiépítésének - mondta az elsőrendű vádlott, aki korábbi kérésének megfelelően hosszabban reagálhatott az elmúlt időszakban elhangzott tanúvallomásokra.

Zuschlag Jánoshangsúlyozta: ebben az időszakban valósan működő civil szervezetek, valós programok megvalósításával foglalkoztak. Hozzátette, 2003 tavaszáig néhány egyetemista kérésére készített pályázatokat civil szervezeteknek.

Vallomása szerint az egyetemisták készítették azokat a pályázatokat, amelyeknek nem volt meg a gazdája a bizonyítás során.

Zuschlag János a vád állításaival ellentétben tagadta, hogy vádlott-társai részt vettek volna civil szervezetek alapításában, mindössze megkérte őket kisebb szívességekre - mondta. Határozottan tagadta, hogy bűnszervezetet hozott létre.

Az elsőrendű vádlott kitért arra: elhangzott vele kapcsolatban többször is, hogy valamiféle közvetítő szerepet játszott volna a civil szervezetek és a döntéshozók között. "Ezt én vállalom, hogy ilyen szerepet játszottam, mert erre szükség volt, de nem azért, amit a vádirat állít" - tette hozzá.

Már hangoztatott álláspontját megismételve azt mondta, Magyarországon politikai kormányzás folyik, a politikusok a "szokásjog" alapján döntenek, ezért - véleménye szerint - felhatalmazása van a miniszternek vagy államtitkárnak arra, hogy bármilyen döntést befolyásoljon. "Ez azt jelenti, hogy a döntési helyzetben lévő személy szabadon gyakorolhatja jogosítványait" - tette hozzá.

Kitért Ocsovai Tamás, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium korábbi helyettes államtitkárának vallomására, aki azt mondta, hogy a pályázatok ügyében rendszeresen egyeztetett az akkori politikai államtitkárral, Mesterházy Attilával. "Nem tudom, hogy volt-e egyeztetés, de azt gondolom, hogy ez teljesen törvényes" - fűzte hozzá.

Zuschlag János több tucat korábban meghallgatott tanú vallomásának egy-egy mondatát olvasta fel, majd megpróbálta azokat értelmezni. Az elsőrendű vádlott a csütörtöki tárgyalási napon nem tett új bejelentést, nem kért új bizonyítási eljárást.

A bizonyítási eljárás február 1-jén folytatódik, amikor az előzetes letartóztatásban lévő Katus Ferenc harmadrendű vádlott mondhatja el észrevételeit.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fűt a MÁV: vonatozzon mínusz 14 fokban!

Ha a vonaton ücsörögve látszik a leheleted, semmiképpen sem vagy irigylésreméltó helyzetben. Márpedig látszott: méghozzá hétfőn reggel. Tovább olvasom