Szeged és környéke

2014.09.01. 23:56

158 lakás 5 napja gáz nélkül

Szeged - Szivárgott a gáz, mégis órákba telt a kezelő IKV-nak, hogy az Olajbányász téri 11 emeletes házban megszüntesse a vészhelyzetet – panaszolták a lakók. Az IKV nem válaszolt a kérdéseinkre.

Dombai Tünde

158 lakás maradt gáz nélkül öt napja a tarjáni Olajbányász téren, a 11 emeletes önkormányzati bérházban. – Most szívvel-lélekkel főzünk, nem gázzal. A fagyasztóból elővesszük a tartalékokat, és a mikróban megmelegítjük – kezelte humorral a helyzetet egy nyugdíjas lakó.

Egy kisgyermekes anyuka vasárnap a nővéréhez vitte a hozzávalókat, nála megfőzte, megsütötte, hogy legyen ebéd. Azt mondta, szerencsére a fiának kezdődik az óvoda, a férjének és magának majd villanyrezsót szerez, azon főz esténként. A téren két háromgyermekes anyuka azt latolgatta, hol a legolcsóbb az ehető menü, honnan lehet hozatni. Abban maradtak, hogy a 750 forintos megoldást választják, a gyerekek úgyis a menzán esznek.

Marikának és Istvánnak rezsót kellett vásárolnia – néhány napja már ezen készül az ebéd. Fotó: Schmidt Andrea

Marikának és Istvánnak rezsót kellett vásárolnia – néhány napja már ezen készül az ebéd. Fotó: Schmidt Andrea
– Múlt szerdán a legfelső emeleten lehetett érezni, hogy furcsa szag van, csütörtök reggel már biztos volt, hogy gázszagot érzünk – idézte fel a történteket [namelink name="Dávid Imréné Marika"].

– Egy lakótársunk délelőtt fél 9-kor értesítette a gázszolgáltatót, és szólni akart a kezelő IKV-nak is, de a megadott számokon senki nem vette fel a telefont. A gázosoktól jött egy szakember, megállapította, hogy a legfelső emeleten a folyosói részen szivárog a gáz, el kellene zárni a főcsapot, hogy a ház ne legyen veszélyben. Az ingatlankezelő szakemberét sem ő, sem az ugyancsak kiérkező hőszolgáltatós szerelők nem érték el. Csak az ügyfélszolgálat rögzítette a bejelentést. Emiatt nem fértek hozzá a gázfőcsaphoz, és még órákon át ömlött a gáz. Isteni szerencsénk, hogy nagyobb baj nem történt. El kellett mennem itthonról, de útközben találkoztam Ujhelyi István uniós parlamenti képviselővel, neki is panaszkodtam, ő is telefonált az IKV-nak. Végül negyed 1-kor jöttek ki, a gázosokkal szemléztek, konzultáltak, fényképezték az elrozsdásodott folyosói csövet. És csak 1 órakor zárták el a főcsapot, akkor állt meg a szivárgás.

A lakók úgy hallották, szó volt róla, hogy a meleg vizet is el kell zárni, ám végül az maradt, fürdeni tudnak. A fűtéshez sem kell gáz, mert az a távfűtés rendszerén van. Csak a főzést kell megoldaniuk valahogy. A szerelők azt mondták a lakóknak, kicserélik a meghibásodott fővezetéket, a lakásokban új összekötő csöveket szerelnek fel, ami a gázvezetéket kapcsolja a gáztűzhelyekhez.

Várják a híreket a 11 emeletes ház lakói. Fotó: Schmidt Andrea

Várják a híreket a 11 emeletes ház lakói. Fotó: Schmidt Andrea
Ha ez mindenütt megvan, akkor lehet nyomáspróbát végezni, és csak utána adja vissza a gázt a szolgáltató. Az ingatlankezelő szerelői szombaton és vasárnap is dolgoztak. Azt mondták a lakóknak, két-három hétre számítsanak gáz nélkül. A kiírás szerint a szeptemberi lakbér felét elengedi az IKV, de Marikáék szerint ez nem fogja fedezni a rezsóvételt és a megnövekedett villanyszámlát. És ami a fő, a lakók tájékoztatást szeretnének, mikor lesz gáz, és ki fizeti a költségeket.

Kerestük pénteken az IKV-t, hogy megtudjuk, mi történt pontosan, és meddig marad a háztömb gáz nélkül. Hiába, hétfői lapzártánkig nem kaptunk választ. Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. megkeresésünkre megerősítette a lakók információit. Válaszuk szerint a gázszivárgás-kereső műszer a 8. és 9. emelet közötti födémátvezetésnél talált gázszivárgást a csatlakozóvezetéken.

A további veszélyhelyzet megelőzése érdekében a gázszolgáltatást ideiglenesen szüneteltetik a házban. Az intézkedésről és a helyreállításról az ingatlankezelőt és a közös képviselőt tájékoztatták. Folyamatban van a lakók írásos, névre szóló kiértesítése. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!