Ország-világ

2013.05.28. 10:50

Kósa Lajos: Bajnai részt vett a Hajdú-Bét irányításában

Debrecen polgármestere elmondta: a Hajdú-Bét akkori menedzsmentjével többször tárgyaltak arról, hogyan lehetne megmenteni a céget.

MTI

Nem igaz, hogy [namelink name="Bajnai Gordon"] közvetlenül nem vett részt a Hajdú-Bét irányításában - jelentette ki [namelink name="Kósa Lajos"], a Fidesz alelnöke kedden az M1 Ma reggel című műsorában.

Debrecen polgármestere elmondta: a Hajdú-Bét akkori menedzsmentjével többször tárgyaltak arról, hogyan lehetne megmenteni a céget, s tudja, hogy Bajnai a tulajdonos Wallis-cégcsoport vezetőjeként közvetlenül részt vett a libafeldolgozó cég irányításában, mindenről tudott, ami ott történik.

Kósa Lajos hazugságnak nevezte azt is, hogy az Orbán-kormány intézkedéseinek hatására ment volna tönkre a Hajdú-Bét.

Emlékeztetett rá, hogy a 2000-es évek legelején az akkori Orbán-kormány 1,5 milliárd forintos támogatást adott a Hajdú-Bétnek - magyar fejlesztési forrást, mert akkor még nem volt uniós támogatás -, amit Debrecen városa is támogatott 250 millió forinttal.

A támogatás átadásakor, 2002 szeptemberében "a Wallis teljes vezérkara ott virított, s nem mondták, hogy most ez teszi őket tönkre", vagyis "semmi nem igaz abból amit mondanak".

Kósa Lajos szerint a Hajdú-Bét ügy lényege, hogy Bajnai Gordon irányításával a Wallis módszeresen kifosztotta a Hajdú-Bétet, amikor már látták, hogy tönkre fog menni, úgy vitték el a libákat, hogy nem fizették ki a gazdáknak. Sőt, csalárd módon olyan hiteleket vetettek fel a libatartókkal, a házukra terhelve, amiről tudták, hogy nem fogják kifizetni, mert ők sem fizetnek a libákért - tette hozzá.

Kósa Lajos rámutatott: amikor elindult a felszámolás, többször csalárd módon hitelezték a saját tulajdonosukat (a rossz helyzetben lévő Hajdú-Bét az erős Wallist), sőt cégszékhelyet változtattak, hogy időt nyerjenek a felszámolásban.

Mindent megcsináltak, amit a joggal való visszaélés, a vagyonkimentés érdekében lehetett, s ami oda vezetett, hogy "több tucat család tönkrement, felakasztották magukat, Bajnai Gordon meg azzal elintézte, hogy nem értettünk hozzá". Kósa Lajos szerint morálisan nem áll meg Bajnai Gordon védekezése, "a lelkén szárad több tucat család tönkretétele".

"Ilyen ember, aki ezt megteszi kicsiben, mire számíthatunk (tőle) nagyban?" - tette fel a kérdést Kósa Lajos az M1 Ma reggel című műsorában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában