Nem mindig olcsóbb a házi befőtt, de finomabb

Hódmezővásárhely - Már rutinosan figyelik a házibefőtt- és lekvárkészítők, melyik gyümölcsből kerüljön télire az üvegekbe. Az idén például a kilónkénti 400-450 forintos meggyből nem éri meg bespájzolni, a 300 forintos sárgabarackból és őszibarackból viszont igen – házilag valamivel kevesebbe kerül.

Munkatársunktól

– Nem veszek üzletben befőttet, lekvárt. Itthon csinálom. Van vele munka, de legalább ízlés szerint készítem, és finomabb, mint a bolti – mondta a vásárhelyi [namelink name="Köntös Istvánné"], miközben a spájzban sorakozó, különböző gyümölcsökkel teli üvegeket mutatta.

– Nálam az eperrel indul a befőzési szezon. Dzsemet készítek, 2-3 óra alatt megvan. Semmiféle tartósítószert nem rakok bele, így is eláll 2-3 évig. Az idén alig vettem meggyet, mert drága, viszont kaptam ajándékba, így végül azt is tettem el. 85 kiló sárgabarackból főztem dzsemet. 72 üveggel lett. Kecskeméten vásároltam a barackot, kilója 200 forint volt, ami nagyon jó, Vásárhelyen ennél többért adják. A sárgabarackbefőtt sem hiányzik a kamrámból. Édesanyám receptje szerint mandulát raktam a gyümölcsök közé. Az őszibarackhoz citromkarika dukál, nem engedi, hogy megpuhuljon a gyümölcs – tartott gyorstalpaló befőzési tanfolyamot Marika néni.

Köntös Istvánné már bespájzolt befőttből, lekvárból. Fotó: DM/DV

Köntös Istvánné már bespájzolt befőttből, lekvárból.
Fotó: DM/DV

– A vadmálnához hasonlít az íze, nagyon finom, és természetes – kínálta konyhájában a készülő szederdzsemet Rácz Istvánné. Arankának a kert végébe kell mennie a gyümölcsért. A lábasban rotyogó szederrel nem sok dolga akadt. Cukorral ízesítette, dzsemfixszel sűrítette. Ő is a házi dzsemek, lekvárok, befőttek híve.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Legalább tudom, mit eszünk, és sokkal finomabb, mint a gyári. Nem sajnálom rá az időt, energiát. Ősszel a szilvalekvár főzése a legmacerásabb. Általában 50 kiló gyümölcsből készítem hagyományos módon, üstben. Előtte való nap kimagozom, összedarabolom, pici cukorral állni hagyom éjszakára, másnap lassú tűzön főzöm. 10-15 óra alatt fő meg, addig ott kell állni mellette kavargatni. Akkor jó, ha a fakanálról lassan lefolyik. Régen szilkébe rakták, én már üvegekbe. Ha kihűlt, akkor zsírral kenem be a tetejét, így tartósítom – magyarázta.

Mindketten nézik, milyen termés várható, és már rutinosan kalkulálják, melyik gyümölcsből mit tesznek el télire. Ha jó a termés, akkor olcsóbb a házi lekvár, befőtt. Idén például a kilónkénti 400–450 forintos meggyből nem biztos, hogy megéri eltenni, miután az üzletben 439 forintért is árulnak befőttet, otthon is körülbelül ennyiből hozzák ki. Más a helyzet a sárga- és az őszibarackkal, kilónkénti 300 forintos áron már valamivel kevesebbe kerül otthon (320 forint körül), mint a bolti. Sárgabaracklekvárt 359 forintért, befőttet 380-ért és 549-ért is találtunk. Az őszibarackbefőtt az üzletekben 418-ért, 539-ért is van. 400 grammos szederdzsemért 589 forintot, 360 grammos szilvalekvárért 669 forintot kérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!