Ország-világ

2014.02.18. 12:11

Jobbik a nyugdíjrendszerrel, az Összefogás a szegényekkel kampányol

Bajnai Szerint nem egyszerűen a jobb- és a baloldal között választ az áprilisi választásokon Magyarország, hanem a jövőjéről dönt.

MTI

Kocsis: a Fidesz-KDNP mindenhol összegyűjtötte a választási induláshoz szükséges számú ajánlást

A Fidesz-KDNP képviselőjelöltjei már hétfőn mind a 106 körzetben összegyűjtötték a választási induláshoz szükséges számú ajánlást, sőt minden körzetben a minimálisan előírt 500 támogató aláírás többszöröse jött össze már az aláírásgyűjtés első napján - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

"A rekordszámú támogatás rekordgyorsasággal jött össze" - mondta [namelink name="Kocsis Máté"]. Hozzátette: a Fidesz történetében ez volt a leggyorsabb, legsikeresebb ajánlásgyűjtés, amelyet a következő napokban is folytatnak.

A kormánypárti jelöltek kedden folyamatosan adják le az ajánlóíveket a választási irodákban, így szerdán az országos lista állításához szükséges iratokat is leadhatják a kormánypártok - közölte a politikus.

Fidesz: semmilyen pártrendezvényen nem használnak közfoglalkoztatottakat

A Fidesz nem használ fel közfoglalkoztatottakat semmilyen pártrendezvényen, és arra kéri az MSZP-t, hogy hagyja abba "a kétségbeesett hazudozást".

A nagyobbik kormánypárt keddi közleményében [namelink name="Dorosz Dávid"], a Párbeszéd Magyarországért politikusa és [namelink name="Veres Gábor"] MSZP-szóvivő sajtótájékoztatójára reagált. Ezen az ellenzéki politikusok az Index hétfői írására hivatkozva azt állították, hogy közmunkások és közérdekű munkások vettek részt egy fideszes rezsifórum előkészítésében, a terem berendezésében. Az ellenzéki összefogás megengedhetetlennek tartja, hogy a Fidesz közmunkásokat használ fel kampányában - jelentették ki.

A Fidesz közleményében úgy fogalmaz: a közfoglalkoztatottak számára a munkaadójuk, a közérdekű munkások számára a bíróság írja elő, hogy hol és milyen munkát végezzenek. A nagyobbik kormánypárt szerint az ellenzéki sajtótájékoztatón szintén részt vevő [namelink name="Kordás László"], a Gyurcsány-kormány volt államtitkára "teljesen nevetségessé teszi magát, hogy nem tudja megkülönböztetni a közérdekű munkát a közfoglalkoztatástól".

A Fidesz szerint a szocialisták azok, aki becsapták és kihasználták a közfoglalkoztatottakat, hiszen "Simon Gáborral, Mesterházy Attila helyettesével az élen éhségmeneteltették és hergelték őket, miközben ő maga több százmilliós vagyont parkoltatott titokban külföldi bankszámlákon".

A Fidesz a Gyurcsány-koalícióval ellentétben kitart a közfoglalkoztatás mellett, mert 300 ezer tartósan álláskereső embernek ad munkát, képzést és érte tisztességes fizetést, a korábbi 22 ezer forintos segély helyett - zárul a közlemény.

DK: sem törvénytelen, sem erkölcstelen dolgot nem követett el Gyurcsány Ferenc cége

Sem törvénytelen, sem erkölcstelen dolgot nem követett el Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének cége a Paksi Atomerőművel kötött szerződéssel összefüggésben - közölte a párt sajtóirodája kedden.

A közlemény szerint "a jobboldali pártszolgálatos média" hazug módon próbál álbotrányt kavarni egy [namelink name="Gyurcsány Ferenc"] tulajdonában álló cég kilencvenes évekbeli, a paksi atomerőművel kötött szerződése kapcsán.

A sajtóiroda szerint az ország akkor egyik legnagyobb, magyar tulajdonban álló tanácsadó cége a jogszabályok betartásával munkát végzett a Paksi Atomerőműnek.

A cégtulajdonos Gyurcsány Ferenc sem a szerződés megkötésekor, sem a szerződés fennállása idején politikusi tevékenységet nem folytatott, hiszen mindez évekkel az ő politikai szerepvállalása előtt történt - tették hozzá.

A közlemény szerint a szerződést a cég teljesítette, ezt akkor törvényesen igazolták, e nélkül nem is lehetett volna kifizetés, és ezt az első Orbán-kormány idején készült felügyelőbizottsági jelentés is megerősíti.

A DK sajtóirodája a valódi kérdésnek azt tartja, miért tűntek el a szerződéssel kapcsolatos fontos dokumentumok az atomerőműből. Az erőmű illetékese ugyanis a napokban azt nyilatkozta, hogy a kifizetési igazolások megvannak, a teljesítést igazoló dokumentumok viszont eltűntek - tájékoztattak. A Gyurcsány Ferencet ért rágalmak igazolására felhasználható papírok megvannak, a hazugságot leleplező bizonyítékok viszont eltűntek az erőműből. Egyiket sem lett volna kötelező megőrizni, az egyik mégis megvan, míg a másik eltűnt - írták a közleményben.

A Demokratikus Koalíció sajtóirodája szerint a hazugságot cáfoló dokumentumok eltüntetése a rágalmazónak, a Fidesznek álhatott érdekében.

Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője szombaton beszélt arról, hogy dokumentumokkal tudják igazolni, hogy a Gyurcsány Ferenchez köthető Agóra Kft. 1997 októberétől 1998 júliusáig "nagyon komoly, zsíros", 80 millió forint összértékű megbízást kapott" a paksi atomerőműtől az esetleges erőműbővítés és az atomenergia népszerűsítésére. A szerződés teljesítésének azonban semmilyen nyoma nincs - tette hozzá.

Az ügyről először a Magyar Nemzet írt.

Mesterházy: az Összefogás mind a 106 körzetben összegyűjtötte az ajánlásokat

Az Összefogás pártjai mind a 106 egyéni választókerületben a szükséges ötszáznál jóval több ajánlást gyűjtöttek össze - közölte Mesterházy Attila MSZP-elnök, a baloldali összefogás mininiszterelnök-jelöltje kedd délután.

[namelink name="Mesterházy Attila"] az MSZP, az Együtt-PM szövetség, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt nevében köszönetet mondott azoknak, akik aláírásukkal támogatták az Összefogás pártjainak egyéni képviselőjelöltjeit az ajánlásgyűjtés első két napján.

Hozzátette: az ajánlásokat továbbra is gyűjtik, mert fontos, hogy minél többen jelezhessék aláírásukkal is az Orbán-kormány leváltásának szándékát.

Fidesz: a Gyurcsány-kormány magukra hagyta a szegényeket

A Fidesz szerint egyedül a Gyurcsány-koalíció hagyta magukra a családokat és a szegényeket - a nagyobbik kormánypárt így reagált a baloldali összefogás egyik politikusának megnyilvánulására.

Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke kedden sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a baloldali összefogás pártjai szerint a kormány magukra hagyta a szegényeket és a családokat.

A Fidesz válaszközleményében úgy fogalmaz: a Gyurcsány-korszakban mindig a családokon és a legrászorultabbakon csattant az ostor, miközben Gyurcsány Ferenc és társai havonta tízmilliókat kaszáltak az állami megbízásokkal.

A kommüniké úgy folytatódik: a Gyurcsány-koalíció a gáz árát háromszorosára, az áramét kétszeresére emelte, a családi adókedvezményt elvette, negyedmillió embert tett munkanélkülivé, aki pedig dolgozott, annak a fizetése felét is adóban levonta.

"Az álláskeresőket egy életre segélyre ítélték, elvettek egy havi bért és nyugdíjat az emberektől" - fűzte hozzá a nagyobbik kormánypárt. A Gyurcsány-kormány csaknem egymillió család otthonát sodorta veszélybe a devizahitelekkel, a hajléktalanokat pedig ellátás nélkül hagyta az utcán halálra fagyni - fogalmaztak.

A Fidesz-kormány ezzel szemben csökkenti a magyarok terheit, rezsicsökkentést, adócsökkentést, béremeléseket hajt végre, a gyermekétkeztetésre és a hajléktalan-ellátásra minden idők legtöbb kormányzati támogatását és immár több mint 4 millió ember foglalkoztatását biztosítja - zárta közleményét a Fidesz.

A Jobbik négypontos nyugdíjátalakítást tervez

A Jobbik négy pontból álló intézkedéscsomagot tervez a nyugdíjbiztonság és a nyugdíjak mértékének emelése érdekében kormányra kerülése esetén - jelentette be Sneider Tamás országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján.

Ismertette: pártja eltörölné a szociális hozzájárulási adót és újból bevezetné a munkaadói nyugdíjjárulékot, amellyel garantálni lehetne, hogy ezeket az összegeket biztosan nyugdíjra fordítsák. Emellett a Jobbik bevezetné az egyéni számlákat a nyugdíjrendszeren belül, valamint újra lehetővé tenné az előre hozott nyugdíjazást és a korai szolgálati nyugdíjat is. Sneider Tamás hangsúlyozta: ez utóbbi esetében életpályamodellre van szükség, amely biztosítja, hogy az állomány idősebb tagjai tovább dolgozhassanak a szakmában egy kevésbé megterhelő munkakörben. Példaként említette, hogy a mentőknél az 50 évnél idősebb dolgozók adhatnák a diszpécserszolgálatot, a fiatalabbak pedig vonulhatnának.

A jobbikos politikus szerint az elmúlt hat évben a nyugdíjrendszert sok negatív változás érintette. Ide sorolta a 13. havi nyugdíj eltörlését, a svájci indexállás megszüntetését, a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások elvételét, a szolgálati nyugdíjak 16 százalékos, visszamenőleges megadóztatását, a korhatár előtti nyugdíjak átminősítését ellátássá, illetve a munkaadók által fizetett nyugdíjjárulék megszüntetését és adóvá alakítását.

Sneider Tamás szerint ez vezetett oda, hogy mára egyre többen rendkívül alacsony nyugdíjat kapnak a munkavégzésük befejeztével. A Jobbik szerint a jelenlegi folyamat százezrek nagyon gyors elszegényedéséhez vezethet.

Összefogás: a kormány magára hagyta a szegényeket

A baloldali összefogás pártjai szerint a kormány magára hagyta a szegényeket és a családokat.

Erről Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke beszélt kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A Magyar Szociális Fórum adataira hivatkozva azt mondta, hogy 112-re emelkedett az idén télen megfagyott emberek száma, és az áldozatok kétharmada a saját lakásában halt meg.

Az ellenzéki politikus közlése szerint 2011-ben a teljes magyar lakosság 12 százaléka nem tudta rendesen fűteni a lakását. Milyen rezsicsökkentés az, ahol az emberek a saját lakásukban megfagynak? – kérdezte a független képviselő.

Az Összefogás pártjai le fogják váltani a kormányt és április 6. után mindent megtesznek azért, hogy csökkentsék a szegénységet – szögezte le. Ennek érdekében egy harminc százalékos, fenntartható rezsicsökkentést fognak bevezetni, megszüntetik az egykulcsos adórendszert és háromszáz milliárd forintos munkahelyteremtő programot indítanak be – közölte, hozzátéve: átalakítják 15 milliárd forintból a közétkeztetés rendszerét, a hajléktalanokat pedig kiterjedt közösségi bérlakásszektorral segítik majd.

Somfai Ágnes, az Összefogás képviselőjelöltje azt mondta, a Fidesz-kormány elfelejtkezik a lakhatás problémájáról. Az Együtt-PM úgy gondolja, hogy a kormányzatnak olyan átfogó szociálpolitikai és lakáspolitikai koncepciót kellene letennie az asztalra, amelyik megoldja a problémákat – jelentette ki. Az önkormányzatok felelősségét is említő Somfai Ágnes fontosnak nevezte a lakhatási támogatások növelését.

Az ÁSZ felkészült a kampány ellenőrzésére

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felkészült a választási kampány utólagos ellenőrzésére, a hatályos törvényi előírások értelmében maradéktalanul ellenőrizni fogja a kampánypénzek elszámolását.

Az ÁSZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt is kiemelték: az Állami Számvevőszék független hivatal, amely nem vesz részt a politikai küzdelmekben. Ezért arra kérik "a magukat demokratikusnak nevező politikai szereplőket", hogy tartsák tiszteletben az ÁSZ és elnöke függetlenségét, ne használják fel kampánycéljaikra az intézményt és annak vezetőit, továbbá ne befolyásolják az ÁSZ független ellenőrzési tevékenységét.

Közölték: az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, a demokratikus intézményrendszer független alapintézménye. Az ÁSZ a közpénzügyeket érintő ellenőrzéseivel biztosítja a társadalomnak az "adófizetői forintok" felhasználásának megismerését. Ezért az ÁSZ az állampolgárok oldalán áll, a magyar embereket szolgálja - mutattak rá.

Mint írták, az ÁSZ nem nyomozó hatóság vagy bíróság. Nem bírságol és szabályoz, nem hoz döntéseket jogi vitás kérdésekben és nem folytat nyomozást. Az ÁSZ ellenőrzéseit nyilvános ellenőrzési terv, a szigorú nemzetközi sztenderdeket irányadónak tekintő módszertan és kidolgozott ellenőrzési program alapján utólagosan végzi.

A megkereséseket, kezdeményezéseket minden esetben jelzésként kezelik, azokat az ellenőrzések tervezésekor a kockázatelemzési rendszerükbe beépítik, figyelembe veszik és hasznosítják - közölték. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az ÁSZ nem folytat hatósági tevékenységet, nem végez "rendkívüli" vizsgálatokat, nem foglal állást jogértelmezési kérdésekben, a hatályos törvényi előírások szerint, mint jogalkalmazó jár el.

A közleményben azt írták: a választást követő ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az egyéni képviselő-jelöltek és a pártok, valamint a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok a kampányidőszakban betartották-e a kampánypénzekkel kapcsolatos előírásokat. Az ÁSZ hivatalból a Magyar Államkincstárnál, valamint a mandátumhoz jutott jelölőszervezeteknél és egyéni jelölteknél végez utólagos, a törvényben meghatározott elszámolásokon alapuló ellenőrzést.

Az ÁSZ ellenőrzi, hogy a képviselői helyhez jutott egyéni jelöltek - továbbá kérelemre más jelöltek - a központi költségvetésből jutatott egymillió forint támogatást a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadásokra fordították-e - magyarázták. Az ÁSZ a központi költségvetésből származó támogatás elszámolását, valamint a jelöltenként legfeljebb felhasználható ötmillió forint elszámolását a képviselethez jutott jelölőszervezetek - és kérelemre más jelölőszerveztek - esetében is ellenőrzi.

A képviselői helyhez nem jutott jelöltek vagy jelölőszervezetek kampányköltéseit a törvény szerint az ÁSZ csak más jelölt vagy jelölőszervezet külön kérelmére ellenőrzi. Az ellenőrzés iránti kérelmet a választást követő három hónapon belül lehet benyújtani bizonyítási indítvány csatolásával - tájékoztatott az Állami Számvevőszék.

Szociáldemokraták: jó döntés volt az önálló indulás

A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja (Szociáldemokraták) szerint jó döntés volt, hogy az önállóan indulnak az országgyűlési választáson, hiszen a párt jelöltjeit a vártnál jóval nagyobb támogatás fogadta az ajánlások gyűjtésének indulásakor az ország minden megyéjében - tájékoztatta kedden közleményben a Szociáldemokraták kommunikációs igazgatója az MTI-t.

Árok Kornél közölte, az aktivisták és a jelöltek számára egyértelmű, hogy a választók értik és elfogadják az értékalapú politizálást és bizalmat szavaznak a "8 óra munka-8 óra pihenés-8 óra szórakozás" programját képviselő szociáldemokrata jelölteknek.

A közlemény szerint a szociáldemokraták az aláírásgyűjtést arra is felhasználják, hogy minden lehetséges szimpatizánssal megismertethessék a politikai programot.

Ugyanis, a párt az állami kampányfinanszírozás forrásait a rászorulókra kívánja fordítani, ezért az aláírásgyűjtés kifejezett célja, hogy minél több választópolgárhoz közvetlenül is eljuthassanak - közölte Árok Kornél.

Az LMP minden külföldön élő magyar számára biztosítaná a levélben való szavazást

Ha az LMP kellő választói felhatalmazást kap, akkor mindent megtesz annak érdekében, hogy az összes tartósan külföldön tartózkodó magyar választó szavazhasson levélben – ezt Schiffer András mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki párt társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a 18-49 éves korosztályba tartozó, szavazati joggal rendelkező állampolgároknak legalább 7,5 százaléka tartósan külföldön él. A jelenlegi választójogi rendszer viszont megkülönbözteti őket az alapján, hogy van-e magyarországi lakcíműk vagy nincs – tette hozzá.

A levélben való szavazásról úgy vélekedett: az LMP nem lát különbséget aközött, hogy valaki a kettős állampolgárságról szóló törvény miatt kapott magyar állampolgárságot vagy "az elmúlt időszak kormányai elüldözték az országból".

[namelink name="Gecsei-Tóth Andrea"], az LMP ifjúságpolitikai szakszóvivője a sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány anélkül vezette be az új választási rendszert, hogy megfelelő tájékoztatást adott volna a külföldön élő és dolgozó állampolgároknak. Az LMP ezért egy közösségi oldalon röviden és közérthetően nyilvánosságra hozza az összes olyan információt, amelyekre a kettős állampolgároknak, illetve a külföldre költözött magyar szavazóknak szükségük lehet.

Összefogás: több választókerületben nem kapták meg a névjegyzékbe vételi értesítőt a választók

Az Összefogás pártjainak közlése szerint a választópolgárok számos egyéni választókerületben nem kapták meg hétfő estig a névjegyzékbe vételi értesítőt a helyi választási irodától, amit elfogadhatatlannak, a választási felkészülés szégyenének tartanak.

Az ellenzéki szövetség politikusai keddi, MTI-hez eljuttatott közleményükben tudatták: követelik, hogy a helyi választási irodák a lehető legrövidebb időn belül minden választópolgárhoz juttassák el az értesítőt, valamint hogy "a Nemzeti Választási Iroda hasson oda az értesítők kiküldése érdekében".

A baloldali összefogás kampányát irányító [namelink name="Molnár Zsolt"] (MSZP), [namelink name="Szigetvári Viktor"] (Együtt), [namelink name="Molnár Csaba"] (DK), [namelink name="Karácsony Gergely"] (PM), valamint [namelink name="Boruzs András"] (Magyar Liberális Párt) azt írta, számos választókerületben - például Szentendrén és környékén - nem sikerült a hétfői határidőig eljuttatni a névjegyzékbe vételi értesítőt a választók számára, annak ellenére, hogy a vonatkozó jogszabályok egyértelműen előírják: az értesítőt a választópolgár értesítési címére, ennek hiányában lakcímére 2014. február 17-ig kell megküldeni.

Ez a szégyenletes eset - főként a hétfői történtek után, amikor az előzetesen hibátlanul leadott igénylőlapok adattartalmához képest, az egységes informatikai rendszer ellenére rossz jelöltállító szervezeti sorrend szerepelt az ajánlóíveken, ezzel nehezítve az ajánlásgyűjtés megkezdését az Összefogás jelöltjei számára - ismét arról árulkodik, hogy a hivatali szervek felkészületlenek - fogalmaztak.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy sajnálatos módon néhány esetben – az egyéni választókerületi irodák ügyintézőinek pontatlansága miatt – az informatikai rendszerbe nem megfelelően rögzítették az ajánlóív-igénylések adatait, így előfordult, hogy az informatikai rendszerből nem megfelelő tartalommal nyomtattak ki néhány ajánlóívet.

Mint írták, egy esetben például lemaradt az ívről a közös jelölt állításában részt vevő néhány párt; néhány esetben pedig nem a pártok által megadott sorrendben szerepeltek az íven, ez utóbbinak azonban jogi jelentősége nincs.

Hozzátették: a problémát az egyéni választókerületi választási irodák haladéktalanul orvosolták, és a délelőtti óráktól már hibátlan ajánlóíveket adnak át a pártok részére.

Az NVI azt is közölte: a hét első felében minden magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár megkapja választási értesítőjét.

Bajnai a Standardnak: a jövőjéről dönt Magyarország a választásokon

Nem egyszerűen a jobb- és a baloldal között választ az áprilisi választásokon Magyarország, hanem a jövőjéről dönt - vélekedett [namelink name="Bajnai Gordon"] egy osztrák napilap keddi számában megjelent interjúban.

Az Együtt-PM szövetség vezetője a Der Standardnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Magyarország egy Európától elforduló, posztszovjet jövő, egy "Orbánisztán", és "egy olyan jövő között választ, amelyet 1990-ben a magyarok többsége akart: egy nyugodt, békés, polgári, demokratikus, európai Magyarország" között.

Kijelentette, az a meggyőződés hozta vissza a politikába, hogy ha a tartósan a jelenlegi kormány marad hatalmon, akkor "elfordítja" Magyarországot Európától és "posztszovjet stílusú" országgá alakítja át. Mint mondta, volt miniszterelnökként felelősséget érzett azért, hogy megszervezze az ellenzéket.

Bajnai Gordon vitatta az újság felvetését, hogy az Együtt 2014 jelenlegi támogatottsági adatai nem felelnek meg a kezdeti lelkesedés alapján támadt várakozásoknak. Azoknak, akik jelenleg az Együtt-2014-re szavaznának, 2009-ben még a kétharmada nem a baloldalt választotta - mondta, kilenc százalékos közvélemény-kutatási eredményt említve. A párt jelentős számban tudott megszólítani bizonytalan szavazókat, akik egy nyugodt, kiegyensúlyozott, nyugati, polgári Magyarországot akarnak - jelentette ki. "Ebben az értelemben a polgári közép pártja vagyunk, és kiszélesítettük az ellenzéki választók táborát" - tette hozzá.

Bajnai Gordon szerint a paksi erőmű bővítéséről hozott döntés hatvan évre az orosz atomiparhoz köti Magyarországot és radikálisan növeli az ország energiafüggőségét, és bővítés beruházási költségei miatt a kétszeresébe kerül majd az áram előállítása. Emellett "további megállapodások" is születhettek - vélekedett. "Úgy néz ki, mintha Orbán az orosz gáz mesterségesen rövid távon lenyomott árával akarná megnyerni a választást. A mesterségesen nyomott árért a paksi beruházással fizet, fizetünk gyakorlatilag mi" - fogalmazott.

Az Együtt-PM vezetője azt mondta, az általa vezetett kormány a már meglévő reaktorblokkok élettartamának meghosszabbítása mellett volt, azzal a céllal, hogy Magyarország időt nyerjen egy energiafordulathoz. "Nem vagyok mindenáron az atomenergia ellen. Mindenesetre úgy gondolom, hogy egy ilyen döntést nagyon alapos szakmai és társadalmi előkészítésnek kell megelőznie" - mondta. A magyar kormány feladata az volna, hogy a magyar nemzeti érdekeket képviselje, ennek azonban "éppen az ellenkezőjét" teszi - jelentette ki.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány "kettős beszédet" folytat a holokauszttal kapcsolatban, egyrészről holokauszt emlékévet rendez, másrészről a német megszállás tervezett emlékművével azt a felfogást erősíti a társadalomban, mintha Magyarország egyszerűen ártatlan áldozata lett volna a nemzetiszocializmusnak. A kormány "orwelli játékot űz", miszerint "aki a múltat uralja, az uralja a jövőt is; aki a jelent uralja, az uralja a múltat is" - vélekedett. "Az emlékmű egy szellemi kútmérgezés része" - jelentette ki. A tankönyvekben "olyan szerzők bukkannak fel, akik náci eszméket is terjesztettek" és a kormány "politikai meggyőződés alapján szelektálja a művészeket" - tette hozzá.

A gazdasági helyzettel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy nem csak az Orbán-kormánnyal, hanem Magyarországgal szemben rendült meg a bizalom, időbe telik, amíg ez megváltozik. "Az új kormánynak nagyon gyorsan és határozottan kell cselekednie, egyúttal vigyáznia kell, hogy ne ígérjen csodákat" - mondta a Der Standardnak Bajnai Gordon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában