Tiszta környezetünk

2014.01.31. 13:09

Zajszennyezés: a szomszéd zaja mindig hangosabb

Csodálkozunk Bach zenéjének harmóniáján? Amikor ő az utcára lépett, egészen mást hallott, mint mi most. Ön hogy áll a szomszéd zajával?

A csendautomata

Ön is érezte már, milyen meglepő, és érdekes a belvárosi kis utcákban beálló csend, amikor lehullott a hó? A csend fontos a mentális egészségünknek. Próbáljuk ki: kiránduljunk vagy mélyedjünk el a templomi csendben! Otthon sem kell folyton a tévét járatni!

A Csendautomata
A Csendautomata
A Csendautomatát egy budapesti művészeti és műszaki projektben építette Kukucska Gergely építészmérnök (D1618 műhely) és Nagy Attila Balázs akusztikai szakértő. Az építmény egy kapszula, amelyet előbb a 2010-es Placcc fesztiválon, majd budapest utcáin helyeztek el. Aki belépett, tökéletes csendben lehetett a zajos forgatag közepette.

Az ENSZ egyik környezetvédelmi jelentése szerint ma 32-szer nagyobb zajban élünk, mint az 1930-as évek elején, pedig a Guérir című francia orvosi lap már 1933-ban a század sokkoló tulajdonságának tartotta a zajt.

A zaj tipikusan városi környezetszennyezés. Káros az egészségre, az élővilágra, az épített környezetre, ráadásul alattomos, rejtett betegségeket okoz. Pszichésen már egészen alacsony zajszint hatással van ránk: másképp dolgozunk és türelmetlenebbek vagyunk.

A nyugodalmas, folyamatos alvást a 15-20 decibelnél nagyobb zaj már zavarja. Ebbe a levélsusogás 10 decibelje belefér, de egy jó öreg vekker ketyegése (20 dB) már a határon van. A suttogó-félhangos beszédnek 30 decibel, a társalgásnak 60 dB, a hangos beszédnek 70 dB, a kiabálásnak 80-90 dB felel meg, ha közelről hallgatjuk. Rádiózni lehet halkan is, ez 50 dB lesz, és hangosan is, ami 80. A bömbölő tévé ugyanaz, mint a kiabálás. A légkalapács, marógép 105 decibel körüli, míg egy szabadtéri koncert 110-120 decibel, ha pedig méretes petárda robban mellettünk, annak zajszintje elérheti a 130 decibelt.

Az Európai Unióban az emberek 19 százaléka van kitéve az elfogadhatónál magasabb 55 decibeles zajnak, 15 százaléka pedig 65 decibelnél is nagyobb zajt kell, hogy elviseljen. Magyarországon a zajhatárértékeket minisztériumi rendelet írja elő. A közlekedésből származó zaj megengedett határértéke közutak mentén, nagyvárosias lakóterületen este 11 óra előtt 65, reggel 6-ig pedig 55 decibel. Az épületek zajtól védett helyiségeiben nappal 40, éjjel 30 decibel lehet a beszűrődő zaj. A rendelet külön szabályozza az üzemi, építkezési és közlekedési eredetű zaj határértékeit.

Zajszintmérő applikációk

Az amatőr zajszintméréshez nem kell más csak egy okostelefon, amire a Play áruházból vagy az Apple store-ból letöltjük a megfelelő applikációt. Jópár ingyenes decibel alkalmazást találunk, de vigyázzunk, ezek nem hitelesített mérőeszközök!
Arra azonban magunk is rájöhetünk, főleg, ha kerestünk már ingatlant a családnak, hogy a határértékek nem jellemzik eléggé a zajos környéket. Előfordul, hogy egy új üzem a környéken, egy buszmegálló a ház előtt, vagy egy frissen nyitott kocsma éppen belefér a határértékekbe, de a környéken megélt nyugalom minőségét nagyon rontja.

Városaink zajtérképe

Mit okoz a zaj?

A zaj hatása az átlagos emberi szervezetre:

30 dB-től pszichés
65 dB-től vegetatív problémák
90 dB-től károsodnak a hallószervek
120 dB fizikai fájdalmat okoz
160 dB-nél átszakad a dobhártya
175 dB-t nem éljük túl

Wikipedia
Az Európai Unió 2002 óta írja elő stratégiai zajtérképek készítését, minden 100 000 fő lélekszám fölötti nagyvárosi agglomerációra, valamint a vasútakra, közútakra és repterekre. A település önkormányzata kell, hogy kitűzzön stratégiai célokat és határértékeket a zaj csökkentésére, ezeket zajterhelési térképeken vetik össze a valós állapottal. Az így kialakított konfliktustérképek azokat a helyeket mutatják, ahol tennivaló van a zajcsökkentéssel. A közlekedési zaj csökkentését általában forgalomkorlátozással, a forgalom egyenletesítésével, villamospályák felújításával, burkolatjavítással, zajvédő falakkal, nyílászárócsere-támogatásokkal szokták elérni.

Néhány település stratégiai zajtérképe:
Győr, Szeged, Kecskemét, Budapest, Pécs, Miskolc, Székesfehérvár, Nyíregyháza

Győr csendtérképe (2012)
Győr zajtérképe (2012)

Szeged zajtérképe (2008)
Szeged zajtérképe (2008)

A szomszéd zaja mindig hangosabb

Az ember valahogy úgy alakult ki, hogy feszülten figyel az őt zavaró zajokra. És hát mi is zavarná jobban, mint a szomszéd, a közeli vendéglátóhely vagy az utcán hangoskodók zaja. E zajokat az önkormányzatok helyi rendeletekben is szabályozhatják, amelyek szigorúbbak is lehetnek a kormányrendeletnél.

Ami a szomszédot illeti, gyakori vélekedés, hogy nappal lehet zajt kelteni. Aludjon éjszaka! - mondja az antiszoc szomszéd. A jog azonban másképp látja: a szükségtelen zajongás éppúgy tilos nappal is.

Mit tehetünk? Először is, próbáljuk meg a békés, egyszerű, de azért szókimondó megoldást, és beszéljünk vele. Ha nem sikerülne, és a zaj rendszeres tevékenységből származik, akkor a helyi kormányhivatalban kell feljelentést tenni. Ha viszont csak eseti a csendháborítás, akkor a rendőrséget hívjuk. A rendőr előbb felszólítja a szomszédot a zajongás befejezésére, majd szabálysértésért meg is bírságolhatja, maximum 50 000 forintra.

Sokkal jobb azonban, ha az ilyen helyzeteket egy lakóközösség egymás között tisztázza. A felújítást, a szülinapi bulit, a meccs közbeni hangokat mindenki elnézi, ha nem gyakoriak, és nem tartanak a végtelenségig. Egészen más a helyzet az olyan szomszédokkal, akiknek életvitele, kultúrája nem megfelelő, és nem érdekli őket a közösség.

A közeli vendéglátó egységekkel kevésbé kell óvatoskodni. A zaj jogilag nem egy belvárosi élettel szükségszerűen járó tényező, hanem környezeti ártalom. Jogunk van a csendre. A 284/2007. (X. 29.) kormányrendelet kimondja, hogy minden lakószoba és lakóépület védendő környezetnek számít, és védendő környezetben veszélyes mértékű környezeti zajt tilos okozni.

Nem minden szomszéd olyan borzasztó, mint a zajai

Lássuk a leghülyébb zajokat, amiket a szomszéd tud okozni. Jótanácsunk is van hozzájuk.
- Hidegburkolaton végighúzott szék. Készítsünk nemezlapokat a széklábaira!
- Kopogós cipőben járás a szőnyegtelen padlón. Kényes téma lesz, előbb dícsérjük meg a cipőjét!
- Éjjeli teleshop hallgatása a tévében. Olykor beszélgessünk vele, mert magányos, és ajándékozzunk fülhallgatót neki!
- A szőnyegtelen padlóra tett tévé. Dícsérjük neki a Youtubot!
- Közrádiós reggeli hírműsor hallgatása a zuhany alatt. Reménytelen.
- Idióta tucc-tucc zenék szándékos hangos hallgatása, mert az menő. Győzzük meg, hogy menőbb a New Age natural ambient irányzata.
- Hosszas húsklopfolás. Szóljunk, hogy összespriccolja a csempét vele!
- Ordítozás formájában lezajló családi kommunikáció. Rendőrség.
- Rezonáló centrifuga. A mienk ugyanúgy csinál.

Ön tud még? Küldje be!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!