Helyi gazdaság

2012.01.23. 21:04

Amit nyernek a réven, elveszítik a vámon

Csongrád megye - Jól jön azoknak a cégeknek a gyenge forint, amelyek kizárólag exportra termelnek, kevés importalapanyagot használnak fel, valamint nincs devizahitelük. A többség azonban nem ilyen: az export hozadékát gyengíti az import vesztesége és a termelés költségeinek emelkedése. <br>

Fekete Klára

A közvélekedés szerint az exportra termelő cégeknek előnyös, ha minél gyengébb a forint – így olcsón tudják kínálni a termékeiket és növelik az értékesítésüket. Ez többnyire igaz, csak az a baj, hogy az exportcégeket is sújtja az importtermékek – például az energia, a nyersanyagok – drágulása. Vagyis nem lehet csak jól járni a forint gyengüléséből.

A Hungerit termékeinek csak a fele megy külföldre, a másik felét belföldön értékesítik. Fotó: Karnok Csaba

A Hungerit termékeinek csak a fele megy külföldre, a másik felét belföldön értékesítik.
Fotó: Karnok Csaba

[namelink name="Magyar József"], a Hungerit Zrt. vezérigazgatója szerint is annak a cégnek „jó", amelyik kizárólag exportra dolgozik. – A Hungerit termékeinek azonban csak a fele megy külföldre, a másik felét belföldön értékesítjük – mondta a szentesi cég vezetője. – Amit nyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon, mivel import csomagolóanyagokat használunk fel, drága energiával termelünk, és még drágább benzinnel, gázolajjal szállítunk. A költségeink miatt itthon már indokolt lett volna egy jelentősebb áremelés, de mindeddig nem mertük meglépni. Valószínűleg márciustól emelünk, ezt tartalmazó levelünket már elküldtük kereskedelmi partnereinknek.

Pozitív külkermérleg

2011 januárja és novembere között az export értéke 20 ezer 490 milliárd forint volt, a behozatalé 18 ezer 647 milliárd. A kivitel euróértéke 13, a behozatalé 11 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg 1843 milliárd forint aktívumot mutatott, ez az egyenleg 442 milliárd forintos javulását jelenti a 2010. január–novemberi 1401 milliárd forintos aktívumhoz viszonyítva.

– A KÉSZ csoport több mint 10 éve van jelen a nemzetközi piacokon. Ukrajnában, Romániában és Szerbiában az építőiparban meghatározó leányvállalataink működnek, míg acélszerkezetben világexportot bonyolítunk – tájékoztatott Nagy Zoltán gazdasági vezérigazgató-helyettes. – Euróban kötött szerződéseinknél általánosságban kedvező a gyenge forint eredményhatása. A képet azonban árnyalja az import. [namelink name="Nagy Zoltán"] szerint az egész feltételezés – miszerint a gyenge forint kedvező az exportőröknek – megdőlhet azzal, hogy a bevétel egy relatíve erősebb forintárfolyam-időszakban, míg az importköltség a gyenge időszakban jelentkezik. Egyértelműen veszteségeket okoz még a nettó export pozíciójú cégeknek is az, ha bármilyen eurós hitelük van. A gyenge forintnak tehát „enyhén pozitív a hatása" azoknál a leányvállalatoknál, amelyeknél a bevétel 60 százalékát is elérheti az eurós részarány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában