Egyperces

2014.10.13. 19:05

Mickey egér és Donald kacsa pénzérmére került

A gyűjtők megőrülnek a különleges pénzekért, amelyekkel egy apró csendes-óceáni szigetállam, Niue lakói fizethetnek.

Egy ideje Donald kacsás és Mickey egeres pénzérmével is fizethetnek egy apró csendes-óceáni szigetállam, Niue lakói.

Az új-zélandi pénzintézetben olyan aranypénzeket veretett Niue, amelyeken II. Erzsébet királynő arcképe mellett a Disney stúdió világhírű rajzfilmfigurái is láthatóak.

Az érmék pénzértéke 25 niuei dollár (mintegy 4500 forint) körül mozog, a gyűjtők körében azonban ennek többszörösét érheti.

Simon Harding, a pénzverde vezetője elmondta, hogy az érmékkel valóban lehet fizetni, hiszen hivatalosan elismert fizetőeszközök.

A gyűjtők megőrülnek a különleges pénzekért. Mint Harding elmondta, amikor az egyenként egy uncia ezüstből készült ezer darab Donald kacsás pénz piacra került, mindössze hét perc alatt elkelt az összes. Azok a 25 dolláros arany érmék, amelyek hátoldalán a teljes Disney-klán látható, darabonként mintegy 240 ezer forintos áron keltek el. A következő hónapban egy kilogramm aranyból készült 28 darab Disney-pénz kerül forgalomba.

Nem ez az első alkalom, hogy Niue szigete pénzzé teszi a popkultúrát: három éve a Star Wars sztárjaival ékesített pénzeket veretett, tavaly pedig a Dr. Who brit filmsorozat figuráival nyomatott érméket.

A miniállam célja ezzel nemcsak az, hogy növelje a bevételeit, hanem az is, hogy ezáltal ismertebb és a turisták számára kedveltebb célponttá váljon.

Az Új-Zélandtól 2400 kilométerre északkeletre fekvő, a Cook-szigetekhez tartozó 260 négyzetkilométeres földdarabon 1400-an élnek. A sziget 1901-ben került Új-Zéland igazgatása alá, 1974-ben pedig Új-Zéland társult területe lett: külügyeiben és védelmi kérdésekben alárendelt az anyaországnak, egyéb ügyekben önálló döntési joga van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!