Makó és környéke

2013.01.07. 22:25

Haldokló kutya a konténerben

Makó - Megdöbbentő videót publikált a Facebookon a makói gyepmesteri telepről egy makói állatvédő. Dancsi Péter fotókat is közzétett a konténerbe rakott, fejbe lőtt kutyákról – egyikük még haldoklott. A rendőrség állatkínzás miatt nyomoz.

Szabó Imre

A makói kórházban boncmesterként dolgozó [namelink name="Dancsi Péter"] több mint egy esztendeje napi rendszerességgel jár ki a város szélén lévő gyepmesteri telepre. Mivel rajong a kutyákért, mindig megeteti a külső boxokba bezárt, befogott ebeket, és fényképeket, videofelvételeket készít a gyűjtőkonténerbe dobott kutyatetemekről. A felvételek közül a hétvégén feltett néhányat a legnépszerűbb közösségi oldalra. A legmegdöbbentőbb a videofelvétel, amin azt látni, hogy az egyik konténerben lévő állat még el sem pusztult, haldoklik. Az állatvédő állítja: lelőtték. Úgy tűnik, a lefotózott kutyáknak hasonló sérüléseik vannak.

A világhálóra felkerült felvételek szerint ezekben a konténerekben  találtak fejbe lőtt kutyákat. A szerző felvétele

A világhálóra felkerült felvételek szerint ezekben a konténerekben találtak fejbe lőtt kutyákat. A szerző felvétele
Dancsi Péter, miután nyilvánosságra hozta a felvételeket, feljelentést tett a Makói Rendőrkapitányságon. Amikor felkerestük, azt mondta: meggyőződése, hogy a borzalmakért a gyepmesteri telep dolgozói a felelősek. Elmondása szerint olyan sok a véres, lelőtt kutya a konténerekben, hogy kizárható, hogy másvalaki hordaná oda rendszeresen a tetemeket. Ráadásul az elpusztult állatok közül többre ráismert, mivel nap mint nap eteti a befogott kutyákat. Az állatvédő hangsúlyozta: a kóbor kutyák lelövését jogszabály tiltja, 2 injekcióval lehet őket elpusztítani – először altató, majd méreganyag befecskendezésével. Ugyanakkor állítása szerint szerte az országban gyakorlat, hogy az erre szánt pénzt megspórolva inkább lelövik őket.

Nyomozás és belső vizsgálat a makói állatkínzás ügyében (12):
Videó: Makói VTV. 

A gyepmester, [namelink name="Daróczi András"] azt mondta lapunknak: kizárt, hogy bárki korábban befogott kutyát talált volna lelőve a konténerben, ugyanakkor a szabályszerű altatás okozhat orrvérzést, ami keltheti lőtt sérülés látszatát. Az altatásokat egyébként állatorvos végzi és dokumentálják. Az, hogy a konténerekben sok a kutyatetem, azzal magyarázható, hogy a gyepmesteri telep udvara nyitott, oda bárki bevihet elhullott állatot, és a környéken ez az egyetlen ilyen telep. Ide hordják be a városban elütött állatokat is.

A felvételek alapján a telepet üzemeltető Kommunális Nonprofit Kft. vezetője, [namelink name="Nagy Nándor"] vizsgálatot indított, hogy tisztázza, történt-e szabálytalanság. A gyepmestert ennek végéig felmentette munkaköréből. Az erről tájékoztató, a város honlapján is olvasható közlemény hangsúlyozza: a gyepmesteri telepet alig egy éve újították fel, a körülmények mindenben megfelelnek a jogszabályoknak. Nagy Nándor a vizsgálat lezárultával ígért bővebb tájékoztatást. A megyei főkapitányság szóvivője, [namelink name="Jászai Linda"] úgy tájékoztatta lapunkat, a rendőrség állatkínzás bűntette miatt, ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!