Életstílus

2014.12.17. 19:09

Hasznos a karácsonyi takarítási terv

Házimunka - Bármilyen meglepő, karácsony előtt a nagytakarítást is érdemes megtervezni. Egy anyának sem hiányzik, hogy karácsony előtt két nappal csinálja meg a nagytakarítást egyetlen tízórás menetben. Sem idő, sem energia nem lesz már erre.

Munkatársunktól

Érdemes a takarítás egy részét hetekkel karácsony előtt megcsinálni. Ezzel elkerülhető a káosz és az, hogy a háziasszonyok fáradtan, nyúzottan, kedvetlenül dőljenek le a karácsonyfa alá az ünnepnapon.

Jó ötlet tervet készíteni, elosztani a feladatokat a családtagok között, és egy táblázatot kifüggeszteni a nappaliban vagy a konyhában jól látható helyre, hogy mindenki nyomon tudja követni, mikor kerül rá sor. Beszéljük meg a családtagokkal, mi az, amit szívesen vállalnak, és tudatosítsuk bennük, hogy a határidők betartása nagyon fontos. Ésszerű szervezéssel minden könnyen fog menni. Próbáljunk a takarításra ne úgy gondolni, mint nyűgre, szükséges rosszra! Kapcsoljunk be zenét, takarítsunk dúdolgatva vagy akár teli torokból énekelve! Próbáljuk meglátni, hogy a takarítás szórakoztató is lehet. Amikor készen vagyunk egy-egy feladattal, lépjünk kettőt hátra, és csodáljuk meg munkánk eredményét! Igyunk meg egy fél pohár bort a folytatás előtt, és dicsérjük meg magunkat! Az első pont a tervezés. Készítsünk forró csokoládét vagy forralt bort, és írjuk össze a feladatokat. Nagyjából saccoljuk meg, hogy hány óra szükséges az adott feladat elvégzéséhez, és írjuk mellé a felelőst. Gondoljuk át, hogy rendelkezésre állnak-e a szükséges mennyiségben a takarító- és tisztítószerek! Ami hiányzik, azt szerezzük be időben! A családtagoknak mondjuk el, hogy mit várunk el, hogyan kell elvégezni a takarítást ahhoz, hogy jó legyen.

Alapvető, hogy a konyhában rendszeresen kell takarítani, már csak

Alapvető, hogy a konyhában rendszeresen kell takarítani, már csak
higiéniai okok miatt is. Fotó: Dreamstime

A gyerekeknek segítsünk be, de semmiképpen ne csináljuk meg a feladatukat helyettük. Megállapodás kérdése, hogy egy-egy feladat elcserélhető-e a családtagok között egy-egy csokiért vagy egyébért, ezt kezeljük rugalmasan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!