Helyi gazdaság

2014.05.14. 21:52

Kövér macska vagy tigrisakció?

Szeged - A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara május 9-én tartotta soros küldöttgyűlését, ahol Felhasználóbarát kamara 2.0 címmel a kamarai rendszer megújulásáról tartott vitaindító előadást Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A küldöttgyűlés elfogadta a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013. évi munkájáról, illetve gazdálkodásáról szóló beszámolót, valamint a kamara 2014. évi munkatervére és költségvetésére vonatkozó javaslatot Nemesi Pál elnök, Tráserné Oláh Zsuzsanna titkár és Ézsiásné Baricz Teréz gazdasági igazgató előterjesztése alapján.

Munkatársunktól

Felhasználóbarát kamara 2.0

[namelink name="Parragh László"], a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke olyan vitaindító, a résztvevőket tesztelő előadással érkezett Szegedre, amelynek gondolatsorát az előző napon az MKIK elnökségi ülésén vázolta fel először. A Felhasználóbarát kamara 2.0 című előadásban kérdéseket fogalmazott meg az elkövetkező időszakkal kapcsolatban. Felvetette: alkalmas-e arra a kamarai rendszer, hogy a kihívásoknak megfeleljen? Az a kamarai rendszer, amelyik a mikrovállalkozástól a nagyvállalatig mindenkit képvisel, és a felhasználók halmaza – állam, kormány, gazdaságpolitika – is nagy. – Van egy jól kiszámítható, motivált gazdasági környezet, a kormányzati elképzelések valószínűleg folytatódnak; megváltozott a magyar közigazgatás rendszere, nincsenek régiók; a megyéknek több a jogosítványuk; nem ülnek polgármesterek az Országgyűlésben; változtak a kihívások, új lehetőségeket keresünk keleten – sorolta az adottságokat.

Nőtt a kamarák befolyása

Az elnök szerint a kamarák tekintélye és befolyása jelentősen növekedett az elmúlt években, már nem vita tárgya, ki képviseli a gazdaságot. Létrejött a duális képzést erősítő szakképzési rendszer, a kamara akkreditációs jogosítványokat kapott a felnőttképzésben, megvalósult a kötelező tagság „előszobájának" tekinthető, a gazdaság tisztulását elősegítő kötelező regisztráció, a kötelező kamarai hozzájárulás biztos finanszírozási bázis – 90 százaléka a területi kamaráknál marad –, erősödött a vállalati hitelezés, kiadták a 200 ezredik Széchenyi Kártyát, a kamara befolyása jelentősen nőtt 4 év alatt. Hozzátette: emellett – többek között a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv létrehozásával – bővült a kamarai vitarendezés is.

Díjazók és díjazottak: Parragh László, Nemesi Pál, Domonkos László, Tarjányi József, Horváth-Varga Sándor, Martonosi István, Kőkuti Attila, Nagygyörgy Károly. Fotók: Karnok Csaba

Díjazók és díjazottak: Parragh László, Nemesi Pál, Domonkos László, Tarjányi József, Horváth-Varga Sándor, Martonosi István, Kőkuti Attila, Nagygyörgy Károly. Fotók: Karnok Csaba
Jöhet a cégregisztráció?

A gazdaságot érintő kérdésekben pedig közvetlen és valós az egyeztetési folyamat a kormányzattal, amelynek eredményeként a kamarai javaslatok beépülnek a jogszabályokba. Széles körűek a továbblépési lehetőségek, a körvonalazódni látszó új kormányzati struktúra is kedvezőnek ígérkezik a kamara számára – mondta Parragh László. A lehetséges új kamarai feladatok között megemlítette, hogy a cégregisztráció is a kamarához kerülhet, ahogy az több nyugat-európai országban is történik. Hozzátette: számos országban cégbíróság sincs.

Két út áll előttünk

Ahhoz, hogy a kamarák újabb feladatokat vehessenek át, a szervezeti rendszer fejlesztésére van szükség – mondta az elnök. Alulról építkező, a vállalkozások igényeire épülő, a területi szervezetek önállóságát fenntartó kamarai szervezetre van szükség, amely ugyanakkor hálózatban működve, azonosan magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt a felhasználóknak – hangsúlyozta a „felhasználói oldal" elvárásaival kapcsolatban. A kamarai rendszerben ma 700 fő dolgozik, 80 százalék a diplomások aránya. Az elnök úgy fogalmazott: ez egy hatalmas infrastruktúra. Az MKIK elnökségének az a véleménye: két út áll előttünk. Vagy a „kövér macska" szerepét játssza el a kamara, amely várja, hogy történjen valami, vagy a „tigris akcióban" szerepre készül, és kezébe veszi sorsa irányítását.

Díjak, elismerések

A küldöttgyűlésen díjátadásokra is sor került. Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Emlékplakettjét adta át Martonosi Istvánnak, a megyei kamara kereskedelmi tagozata vezetőjének kamarai mozgalom területén kifejtett két évtizedes kimagasló, példamutató tevékenységéért. Az Iparért, a Kereskedelemért, a Szolgáltatásért, valamint a Kézművességért Díjat évente egy alkalommal annak a személynek vagy vállalkozásnak adományozza a kamara, aki/amely a gazdasági, kamarai és/vagy közéleti munkában ágazatában a megelőző években kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és etikailag is példakép. Az Iparért Díjat idén [namelink name="Nagygyörgy Károly"], a Metrisoft Mérleggyártó Kft. ügyvezető igazgatója; a Kereskedelemért Díjat Horváth-Varga Sándor, az Ecorgan Kft. ügyvezetője; a Szolgáltatásért Díjat [namelink name="Tímárné Staberecz Teréz"] egyéni vállalkozó (Mérleg Adótanácsadó- és Könyvelő Iroda), a Kézművességért Díjat pedig [namelink name="Tarjányi József"] egyéni vállalkozó kapta. (A szolgáltató tagozat elismerését a díjazott halaszthatatlan elfoglaltsága miatt később adják át.) A díjazottak [namelink name="Török Gizella"] gyékényszobrász egy-egy alkotását kapták.

A küldöttgyűlésen oklevelet és tárgyjutalmat vehettek át a Szakma Kiváló tanulója és az Országos Tanulmányi Verseny megyei dobogósai, felkészítő tanáraik és gyakorlati képzőhelyeik. A megyei indulók közül kiváló teljesítményükkel nyolcan értek el helyezést.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában