Kecskemét és környéke

2012.01.25. 16:06

Bajban a termelők, újra emelik a tej árát

Tovább drágulhatnak a tejtermékek a következő hónapokban. A feldolgozók veszteséges működésének elkerülésére az átadási ár 4-5 százalékos emelésére lehet szükség a piacon.

Delmagyar.hu

A nyers tej árának tavalyi emelkedése és a támogatások hatására stabilizálódni látszik a hazai tehénállomány. A feldolgozók tapasztalatai szerint kismértékben nőtt is a tejtermelés. A termelők ugyanakkor úgy vélik, csak támogatásokkal lehet nyereséges a tevékenység.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint tavaly 21 százalékkal nőtt a nyers tej termelői átlagára. A tej és tejtermékek feldolgozói átadási ára 9 százalékkal emelkedett. A gyenge forint hatására 26 százalékkal bővült a nyers tej kivitele. Több mint kétharmadát termelők és kereskedők exportálták, a feldolgozók 33 százalékkal részesedtek az exportból. A feldolgozók belföldi vásárlása 7 százalékkal mérséklődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!