Helyi gazdaság

2013.01.18. 18:42

Bod Péter Ákos: A térség „szétfejlődött"

Csongrád megye - Küldöttgyűlést és gazdasági évnyitót rendezett pénteken Szegeden a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a kamarában működő Enterprise Europe Network. A küldöttek tiszteletbeli elnökké választották Szeri Istvánt, a kamara korábbi elnökét. A térség vállalkozóinak, az üzleti élet szereplőinek Bod Péter Ákos egyetemi tanár gazdasági helyzetértékelő előadást tartott.

Munkatársunktól

[namelink name="Nemesi Pál"], a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntette pénteken délelőtt Szegeden, a CSMKIK székházában megtartott gazdasági évnyitóra érkező vállalkozókat, üzletembereket. Elmondta: az eseményt megelőzően alapszabályt módosítottak és bevezették a tiszteletbeli elnök intézményét. Tiszteletbeli elnökké Szeri Istvánt, a Tisza Volán Zrt. igazgatóját választották, aki 1994 és 2008 között töltötte be a kamara elnöki posztját. Ezt követően Nemesi Pál arra kérte Szeri Istvánt, legyen az ünnepélyes évnyitó házigazdája.

Bod Péter Ákos szerint a gazdasági évnyitó optimizmusának csak az adatok mondanak ellent. Fotók: Karnok Csaba

Bod Péter Ákos szerint a gazdasági évnyitó optimizmusának csak az adatok mondanak ellent.
Fotók: Karnok Csaba

A gazdaság helyzetét, a jövő évi kilátásokat [namelink name="Bod Péter Ákos"], a Budapesti Corvinus Egyetem professzora elemezte, aki azzal kezdte előadását: a gazdasági évnyitó optimizmusának csak az adatok mondanak ellent. A neves közgazdász számokkal, grafikonokkal mutatta be, hogyan lábaltak ki a 2008-ban bekövetkezett válságból a környező, volt szocialista országok, és hol tartunk mi. Kiderült, GDP-ben, bruttó felhalmozásban, fogyasztásban egyaránt lemaradtunk. A térség „szétfejlődött" – mondta Bod Péter Ákos –, Szlovákia, Lengyelország kimagaslóan teljesít, míg Magyarország elveszítette a dinamikáját.

Mi történt az elmúlt 4-5 évben? Nem jött be, hogy az egyik oldalon az szja-kulcsok csökkentése, a másikon a 27 százalékos áfa beindítja a fogyasztást, a felhalmozási index ugyanis lefelé megy, nincs beruházás, egyedül az export állt helyre. A magyar „külön út" ráadásul költséges, az ország finanszírozása veszedelmes tartományba került. A 2011 év végi és a 2012 év eleji „lázgörbe" pedig azt mutatja, hogy mennyi pénzt vittek ki az országból. A vállalati hitelezés meredeken megy lefelé 2008 óta, míg a lengyeleknél az látszik, mennyire meglódult.

Károlyi László

Károlyi László2013-mal kapcsolatban így fogalmazott az egyetemi tanár: lapos évnek nézünk elébe. Az MFB előrejelzése szerint többek között nem lesz érdemi beruházás, és tovább csökken a fogyasztás. Azzal a kérdéssel kapcsolatban, mi van, ha elköltik az MNB devizatartalékát, az egyetemi tanár csak ennyit mondott: nem véletlenül van szükség tartalékra, s ha azt elköltik, már nem tartalék.

Bemutatták az Üzleti évszakokat
Károlyi László, a Legrand Zrt. vezérigazgatója könyvet írt Üzleti évszakok címmel, amelyet 2012-ben az Alinea Kiadó jelentetett meg. A gazdasági évnyitón Szeri István faggatta a már második kiadást is megért műről a szerzőt és vendégeit: Román Sándort, az ExperiDance Társulat művészeti igazgatóját, Vilmányi Mártont, az SZTE Gazdaságtudományi Karának dékánját, Kovács Patrikot, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének elnökét és Szabó Györgyöt, a Sanoma Média Budapest Zrt. vezérigazgatóját. Károlyi László a könyv címével kapcsolatban elmondta: a gazdaságban is ugyanaz a körforgás és évszakváltás van, mint a természetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában