Érettségi

2014.05.18. 08:52

Még nincs vége: hétfőn folytatódnak az írásbeli érettségi vizsgák

Az írásbelik után az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 5-13-án a középszintű szóbeliket június 16-27-én tartják.

Hétfőn folytatódnak az írásbeli érettségi vizsgák, a diákok fizikából és rajzból adnak számot tudásukról. Az írásbelik május 26-án zárulnak, ezt követik június 5-től az emelt, majd a középszintű szóbelik.

Hétfőn délelőtt fizikából középszinten 595 helyszínen 3464 vizsgázó kezdi meg az írásbeli érettségit. Magyar nyelven 584 helyszínen 3405, míg 11 helyszínen 59 vizsgázó 3 különböző idegen nyelven (angol, német, spanyol) tesz érettségi vizsgát. Emelt szinten 43 helyszínen 1419 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát, ebből három tanuló angol nyelven, egy tanuló német nyelven vizsgázik.

A fizika írásbeli középszinten 120 percig tart. Az írásbeli vizsgán a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk.

Az emelt szintű fizika írásbeli 240 perces, és három részből áll: az első részben 15 feleletválasztásos kérdés, a második részben egy esszé megírása a feladat (itt 3 téma közül egyet kell kiválasztani, és kifejteni összefüggő ismertetés formájában a megadott szempontok alapján), míg a harmadik részben 4 összetett feladatot kell megoldani.

Vizsgázónként szükséges segédeszköz a függvénytáblázat és szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép.

Délután rajz és vizuális kultúra vizsgatárgyból középszinten 330 helyszínen 1127 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. A rajz és vizuális kultúra középszintű írásbeli 180 perces. Az írásbeli vizsgarészben a feladat egy képmelléklettel illusztrált művészettörténeti, műelemző jellegű, legalább hat feladatból álló feladatsor megoldása.

Kedden a szakmai előkészítő vizsgatárgyak írásbelijére kerül sor. Az írásbeli vizsgákon összesen 9728 vizsgázó vesz részt, közülük középszinten 769 helyszínen 8494, emelt szinten 174 helyszínen 1234 érettségiző vizsgázik.

Szerdán a francia nyelv írásbeli érettségijét tartják. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész az "Olvasott szöveg értése" 60 perc időtartamú, a második rész, "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" rész következik, majd végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora. Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgarészek szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség feladatsora esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár.

Délután filozófiából középszinten 64 helyszínen 245 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát. A diákoknak többek között filozófiatörténeti, szövegértelmezési feladatokat kell megoldaniuk, az írásbeli vizsgán nem használható semmilyen segédeszköz.

Csütörtökön délelőtt olasz nyelvből középszinten 129 helyszínen 475 vizsgázó, emelt szinten 22 helyszínen 335 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. A követelmények és segédeszközök megegyeznek a korábbi nyelvi vizsgák előírásaival.

Délután mozgóképkultúra és médiaismeret vizsgatárgyból középszinten 137 helyszínen 655 vizsgázó (közülük 1 helyszínen 9 vizsgázó angol nyelven) tesz írásbeli érettségi vizsgát. A mozgóképkultúra és médiaismeret írásbeli vizsgája 180 perces. A feladatsor tartalmaz egy DVD-re rögzített, 5-15 perc hosszúságú filmrészletet vagy televíziós műsorrészletet. A vizsga három elkülöníthető feladattípusból áll: fogalom- és tárgyismeret; mozgóképi szövegértés; média miniesszé. A vizsgázók a feladatlapokon levő információkon kívül semmilyen segédeszközt nem használhatnak.

Dráma vizsgatárgyból középszinten 35 helyszínen 167 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát.

Pénteken spanyol nyelvből középszinten 70 helyszínen 228 vizsgázó, emelt szinten 21 helyszínen 407 vizsgázó tesz érettségit.

Az írásbelik május 26-án zárulnak, ekkor középszinten 15 idegen nyelvből 82 helyszínen 327 vizsgázó, emelt szinten 11 idegen nyelvből 32 helyszínen146 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. Emellett további központi követelményekre épülő vizsgatárgyakból, valamint egyedileg akkreditált középszintű vizsgatárgyakból is tesznek írásbeli érettségit a diákok.

Az írásbelik után az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 5-13-án a középszintű szóbeliket június 16-27-én tartják. A diákok együttesen mintegy 429 ezer 500 vizsgát tesznek le. Érettségi bizonyítványukba és tanúsítványukba további 61 ezer 450 érettségi eredmény kerül a már előzőleg megszerzett vizsgaeredményeik alapján - közölte korábban az Oktatási Hivatal.

Címkék#érettségi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!