Ország-világ

2014.09.21. 19:50

Kést találtak a fehér házi behatolónál

A Secret Service először még azt közölte, hogy nem volt fegyver a 42 éves Omar Gonzáleznél.

Összecsukható zsebkés volt annál a férfinál, akinek pénteken a kerítésen átmászva sikerült bejutnia a Fehér Házba - közölte híroldalán vasárnap a CNN televízió.

A Secret Service először még azt közölte, hogy nem volt fegyver a 42 éves Omar Gonzáleznél, akinek péntek este 7 óra 20 perckor, a kerítésen átlendülve és a gyepen átsprintelve sikerült bejutnia az északi oszlopcsarnok nyitva hagyott ajtaján. A behatoló nadrágzsebében azonban egy Spyderco VG-10-es típusú, csaknem 9 centiméteres, fűrészes pengéjű bicskát találtak. Gonzálezt azzal vádolják, hogy halált okozó vagy veszélyes fegyver birtokában próbált törvényellenesen bejutni egy védett épületbe vagy területre, amiért akár 10 évi szabadságvesztésre is ítélhetik.

González az elnöki testőrség embereinek azt állította, el akarta mondani Barack Obama elnöknek, hogy a légkör összeomlóban van, és erről tájékoztatni kell a közvéleményt. A férfi háborús veterán, aki három váltásban szolgált Irakban. Hivatalos források szerint nincs ok azt feltételezni, hogy González terrorista lenne vagy valamilyen szervezet nevében próbált meg tiltakozni.

Szombaton egy másik incidens is történt a Fehér Háznál: a 18-19 éves Kevin Carr az elnöki hivatali komplexumnak az E és a 15. utcánál lévő sarkán a Secret Service felszólítására nem volt hajlandó leállítani a gépkocsiját, de nem hajtott neki a biztonsági torlaszoknak. Carrt őrizetbe vették, mivel nem volt hajlandó távozni a helyszínről és illetéktelen behatolással vádolják. A fiatalember nem sokkal korábban egy másik kapunál gyalogosan próbált meg behatolni a Fehér Ház körüli lezárt övezetbe.

Ezt megelőzően legutóbb a múlt héten, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 13. évfordulóján vettek őrizetbe egy férfit, aki átmászott a fehér házi komplexum északi kerítésén.

Julia Pierson, a Secret Service igazgatója az incidensek nyomán megerősíttette a Fehér Ház őrizetét, és belső vizsgálatot rendelt el, beleértve a biztonsági előírások felülvizsgálatát, amelynek eredményét Jeh Johnson belbiztonsági miniszterhez fogják beterjeszteni. Az amerikai média a pénteki incidenssel kapcsolatban egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy Gonzálezt csak felszólították rá, hogy álljon meg, és nem engedték rá az őrkutyákat, ahogy azt a szolgálati szabályzat szerint ilyen esetben meg kellett volna tenni.

Az incidens során lövés nem dördült el - feltehetően ezért, mert a férfinál az őrség tagjai sem fegyvert, sem bombát nem láttak - és egy, a helyszínen készül videofelvétel tanúsága szerint a Secret Service egyetlen tagja sem vetette magát azonnal a behatoló nyomába. Gonzálezt a Fehér Házban tartózkodó őrök teperték le. Az elnöki család egyébként nem tartózkodott a rezidenciáján, Obama lányaival négy perccel az incidens előtt helikopterrel távozott Camp Davidbe.

A Secret Service visszafogott magatartása ellentétben áll azzal, hogy a kongresszus védelmére szakosodott capitoliumi rendőrök tavaly lelőttek egy nőt, aki nekihajtott a biztonsági torlasznak a Fehér Ház közelében, majd gépkocsijával a törvényhozás épülete felé menekült. A hatóság heves bírálatok kereszttüzébe került akkor, mert az autóban ott volt a nő másfél éves kislánya is.

A Pennsylvania Avenue Fehér Ház előtti szakaszát az őrség által elkövetett több hiba után, 1995-ben Bill Clinton elnök záratta le a közúti forgalom elől. Az intézkedés egy hónappal azt követően történt, hogy Timothy McVeigh Oklahoma Cityben egy teherautónyi robbanószerrel romba döntött egy szövetségi épületet. A merényletnek 168 halálos áldozata volt.

A turisták és a tüntetők ugyanakkor gyalogosan továbbra is megközelíthetik az elnöki rezidencia kerítését.

Címkék#usa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában