Jegyzet

2012.01.15. 20:37

Letoltuk a gatyát

JEGYZET - "Hazánk egyes számú közjogi méltóságát még a plágiumbotrány előtt szántam meg."

Kovács András

Még alig aludtunk valamit köztársasági elnökünk leminősítésére, szombatra virradóra kilenc eurótagállamot „vágott vissza" az amerikai S&P. Jó, Franciaországot és Ausztriát csak a lehetséges legjobb besorolásból léptette eggyel vissza, Portugália azonban még nálunk is bóvlibb lett. Azt nem mondom, hogy a Mars téri piaccsarnok szombat délelőtt attól lett volna hangos, hogy az eddigi BBB mínuszról két osztattal a már nem befektetési ajánlású BB szintre sorolták vissza – nekünk a két nagy bé után még van egy plusz jelünk –, de azért gazdasági kérdésekről is bőven szó esett. Persze annál több Pali bácsiról.

Ha valakit nagyon támadnak, hajlamos vagyok racionális érvek nélkül is mellé állni, így most lájkolnám köztársasági elnökünket, meg Portugáliát is. Ez utóbbi azért még mindig Nyugat – a negyven felettiek tudják, miről beszélek –, és milyen rossz érzés lehet nekik, hogy nálunk is kockázatosabb adósok. Hazánk egyes számú közjogi méltóságát még a plágiumbotrány előtt szántam meg, amikor elkezdték a Nemzet Golyóstollának nevezni különböző internetes – nem cenzúrázható – fórumokon. Két szép magyar szó hogyan tud ilyen sértő lenni egymás mellett…

– Az orrész az Aston Martiné, az első fényszóró és a motorháztető a Jaguárról való… Összeollózták hát innen-onnan, mint Pali bácsi a disszertációt – írja autós rovatunkban az egyik hozzászóló az új Ford Mondeo kapcsán. Ez a már-már kedves megjegyzés is tükrözi, megértő módban kezeli az emberek egy része az ügyet. Ha a hetvenes, nyolcvanas években Szegeden végző élsportolók diplomáját vizsgálnánk, a vízilabdások és a focisták között azért lenne néhány találat. Mondják, jellemzően nem ők jöttek ki sírva a római jog vagy éppen az anatómiavizsgáról. Igaz, közülük senki sem jutott ilyen magasra – más megközelítésből mélyre –, de ez már hozzá-, illetve pártállás kérdése.

Ennyit a személyi leminősítésről, térjünk vissza a gazdasághoz, s vigyázó szemünket a valutaalappal tárgyaló magyar delegációvezetőre vessük, bár az előjelek nem túl biztatók. – Időpontot sem kapott Fellegi az IMF-től
– hűtötte le a várakozásokat péntek hajnalban főcímében az egyik mértékadó magyar hírportál, azzal, hogy a tárgyalások kitűzését is feltételhez kötötte az IMF vezérigazgatója. Aki világossá tette, csak akkor állnak szóba Magyarországgal, ha az kézzel fogható lépéseket tesz a stabilitásért, és az EU-val is kibékül.

Mit lehet erre mondani? Talán azt, amit éppen a Mars téren hallottam, a smittpalizós gyökérárustól négy asztalra a buszállomás felé: a békülés még talán menne, de ennél lejjebb már hova toljuk a gatyánkat?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!