Szeged és környéke

2014.11.15. 15:21

˝A szegényebb réteget próbálják kicsinálni˝ - flashmob a Széchenyi téren

El a kezekkel a szociális támogatásoktól! címmel szólaltak fel civilek a kormány által tervezett szociálpolitikai intézkedések ellen szombat délelőtt a szegedi Széchenyi téren.

Vida-Szűcs Imre

- 3,3 millió emberről hirtelen lemond a kormány. Nem támogatják az óvodába járó gyerekeket, a gimnáziumba menni szándékozó gyerekeket, a szegényebb réteget próbálják úgy kicsinálni, hogy ne is létezzen - fogalmazott a flashmob, vagyis villámcsődület alkalmával [namelink name="Jenei Irén"]. A szentesi ötgyermekes édesanya hangsúlyozta, hogy semmilyen párt nevében nem beszélnek, civil édesanyák vesznek részt a rendezvényen. A Facebookon még 161 ember jelezte vissza, hogy ott lesz, ehhez képest igen kevés, 20-30 békés tüntető gyűlt össze a városháza előtti szökőkútnál.

- Forr az egész ország, mert nagyon megkurtítják a szociális pénzeket. Az állam negyedére szeretné csökkenteni a gimnáziumi férőhelyeket. Még az idén elkezdi csökkenteni, 2018-ra kivezeti a munkanélküli segélyt. Mindenkinek van arról fogalma, hogy mekkora munkanélküliség van ebben az országban. Ha kivezetjük a munkanélküli segélyt, több millió ember marad ellátatlan - mondta Jenei Irén. Úgy véli, előbb munkát kellene adni, azután elvenni a segélyt. Mint mondta, várhatóan csökkentik az önkormányzat által adható ösztöndíjakat, a közgyógyellátást is. Azzal kapcsolatban, hogy a kormány megfontolja, hogy munkához köti a családi pótlékot, úgy vélekedett, ezt nem a szülők kapják, hanem a gyerek. A szülőnek nem csak a születéskor, hanem "az elkövetkező száz évben is" felelősséget kell vállalni a gyerekéért.

El a kezekkel a szociális támogatásoktól! címmel szólaltak fel civilek. Fotó: Schmidt Andrea

El a kezekkel a szociális támogatásoktól! címmel szólaltak fel civilek. Fotó: Schmidt Andrea
- A gyermekek étkeztetésétől milliárdokat vesznek el. A 2015. évi költségvetés a szegényebb családok lába alól kihúzza a talajt. Szeretnénk, ha a kormány változtatna azon az álláspontján, hogy azokat a családokat segíti, akik dolgoznak. Magyarországon munkalehetőség nincs. Akinek gyermeke van, többszörös hátránnyal indul a munka világába, mert a munkáltatók nem szeretik a gyermekes anyukákat. Szeretnénk elérni, hogy a kormány ne hunyjon szemet a szegénység terjedése fölött - szólalt fel [namelink name="Mezeiné Horváth Mária"], aki Hódmezővásárhelyről érkezett a flashmobra.

Jenei Irén arról is beszélt, hogy "egy bizonyos népcsoportra irányul ez az egész". A résztvevők a beszédek meghallgatása után magukhoz ölelték gyermeküket, a többiek pedig körülvették őket, így fejezve ki az egységet.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!