Makó és környéke

2014.09.27. 22:22

Nagy Rezsicsökkentés: nemzeti közműszolgáltató

Makó - A hétvégi makói gazdasági fórumon két miniszter is részt vett: a gazdasági tárcát vezető Varga Mihály, illetve a Miniszterelnökséget vezető Lázár János. Utóbbival szócsatát vívott Buzás Péter polgármester.

Munkatársunktól

- Legkésőbb 2015 márciusában megkezdi munkáját a nemzeti közműszolgáltató holding, amelynek bázisát az állami tulajdonba került Főgáz jelentheti - közölte [namelink name="Lázár János"] vasárnap Makón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy fórum előtt újságíróknak elmondta: az első nemzeti közműszolgáltató holding feladata először az áram-, a gáz- és távhőszolgáltatás lesz. A víz-, a szennyvíz- és a hulladékszolgáltatás később kezdődhet - tette hozzá. A holding szervezésével kapcsolatos feladatokkal [namelink name="Németh Lászlóné"] miniszterelnökségi államtitkárt bízta meg a miniszterelnök.

- A teljesen állami tulajdonú cég azzal fog próbálkozni, hogy piaci körülmények között, a vetélytársakat a versenyben megverve áramot, gázt és távhőt szolgáltasson a lehetőség szerint minél több háztartás számára - közölte Lázár János. A politikus úgy fogalmazott, a kormány nem állami eszközökkel akarja "lenyomni" a jelenlegi piaci szereplőket, az állami cég magas színvonalú szolgáltatással és versenyképes árakkal kívánja elnyerni a fogyasztók bizalmát.

- Az uniós jogszabályok alapján a hálózat fenntartása és a fogyasztók ellátása elkülönül egymástól, így nincs technikai akadálya a szolgáltatásnak. Az állam megvásárolta a Főgázt, amely jó alapja lehet a nemzeti közműszolgáltató holdingnak - mondta a miniszter.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Korábban írtuk:

A kormány döntött a nemzeti közműszolgáltató felállításáról, amely már 2015-től piaci körülmények között áramot, gázt és távhőt fog szolgáltatni - jelentette be Lázár János szombaton Makón.

A nemzeti közműszolgáltató működésének célja alapvetően nem a profit elérése lesz, hanem hogy biztonságos és olcsó szolgáltatást nyújtson – hangsúlyozta a politikus. Az a célunk, hogy a lakosság és a gazdaság számára olcsó áram és gáz álljon rendelkezésre – szögezte le a miniszter, akinek reményei szerint egy év múlva a magyar háztartások egy jelentős része már az állami tulajdonú cégtől vásárolja az áramot és a gázt.

Az elkövetkező 7 éves uniós ciklusban a forrásokat nagyrészt a gazdaság élénkítésére, a hazai kis- és középvállalkozások támogatására fogja fordítani a kormányzat – hangzott el szombat este a Marosmenti Vállalkozók Szövetsége makói fórumán, amelynek [namelink name="Lázár János"] és [namelink name="Varga Mihály"] volt a vendége. Az érdeklődés akkora volt, hogy a kandallóiról ismert Váll-Ker Kft. épületében csak két teremben fértek el az emberek – a másodikban kivetítőn láthatta-hallhatta a közönség az előadókat. Lázár János hangsúlyozta, a munkát adó vállalkozások a gazdaság legfontosabb szereplői, az önkormányzatok nem diktálhatnak nekik, Varga Mihály pedig felvázolta, miként került Magyarország gazdasági növekedésben az unió élére úgy, hogy a kormányváltás előtt csődközelben voltunk. Azt mondta, a legfontosabb az, hogy munkára és termelésre épülő gazdaságot építenek, és ez a jövőben sem fog változni.

Mindkét miniszter fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ismerik és támogatják a makói fideszes polgármester-jelölt programját, amely a vállalkozókkal együttműködve íródott. Farkas Éva fel is szólalt utánuk. Lázár János azt mondta, a kormány természetesen nem a városvezetés színezete szerint fogja a támogatásokat elosztani, hanem aszerint, jók-e a gazdasági elképzeléseik, de hangsúlyozta: a jelenlegi városvezetés elmúlt 20 évi teljesítménye ebből a szempontból nem elég, és ugyanígy vélekedett [namelink name="Buzás Péter"] programjáról is. A város embere a fórum végén erre reagálva azt mondta, az elmúlt 4 évben ezer új munkahelyet teremtettek Makón, ugyanennyit ígéri a következő ciklusra is, és bízik abban, hogy a választások után felálló új testülettel a Makó parlamenti képviselőjeként is dolgozó miniszter meg tudja majd beszélni a jövőt. Lázár erre azt mondta, úgy tapasztalja, a munkahely a makóiak legnagyobb problémája, és erre szerinte [namelink name="Farkas Éva"] programja kínál megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!