Szeged és környéke

2013.01.07. 21:19

Sári Éva játssza Maryt A kölyökben

Szeged - Az 50. előadást tartják ezen a héten A kölyök című musicalből a kisszínházban – ilyen nagy széria ritkaságnak számít a vidéki teátrumokban. Mary szerepében Sári Éva mutatkozik be.

Munkatársunktól

A Szegedi Nemzeti Színház egyik legnépszerűbb produkciója volt az elmúlt években a Charlie Chaplin emlékének szentelt musical, A kölyök. A darab a számos nagy slágert komponáló [namelink name="Nagy Tibor"], [namelink name="Pozsgai Zsolt"] drámaíró és Bradányi Iván dalszövegíró közös szerzeménye; ősbemutatóját [namelink name="Mikó István"] főszereplésével még 1993-ban az Arizona Színházban (a mai Tháliában) tartották. Óriási siker lett, azóta több hazai színház is műsorára tűzte, külföldön is játszották. A szegedi társulattal az egyik szerző, Pozsgai Zsolt állította színpadra a kisszínházban 2011 februárjában.

Sári Éva a West Side Story után újabb musicalben lép fel Szegeden. Fotó: SZNSZ/Veréb Simon

Sári Éva a West Side Story után újabb musicalben lép fel Szegeden. Fotó: SZNSZ/Veréb Simon

Pipás Pistáról a Somogyiban

Pozsgai Zsolt drámaíró – aki [namelink name="Dörner György"] Újszínházának művészeti vezetője – egy másik szegedi produkcióban is érdekelt: ő írta a [namelink name="Kovács Frigyes"] rendezésében január 25-étől a kisszínházban látható Pipás Pistát. A Somogyi-könyvtár I. emeleti folyóirat-olvasójában csütörtökön 16.30-tól Pipás Pista – a tanyawestern születése címmel közönségtalálkozót tartanak: Pozsgaival [namelink name="Gyüdi Sándor"] főigazgató beszélget a megtörtént eseményeken alapuló új darabjáról és az ősbemutatóról.

A legendás Csavargó figuráját és magát Chaplint [namelink name="Gömöri Krisztián"] alakította, aki hiteles forrásokból igyekezett felkészülni, elolvasta Chaplin Életem című könyvét, 8-10 filmjét is megszerezte. Szinte mozdulatról mozdulatra levette a filmekből a jellegzetes mozgáskultúrát, amit a próbák során ötvözött az énekkel és a tánccal. A közönség 2011-ben a legjobb férfi színészi alakításért járó Dömötör-díjjal honorálta teljesítményét. A bemutató nagy szenzációja volt a Jacky, a kölyök szerepét alakító szegedi kisdiák, [namelink name="Bindics Botond"], aki profikra jellemző természetességgel beszél, énekel, táncol, létezik a színpadon. A további szerepekben többek között Csorba Katát, Szilágyi Annamáriát, Márkus Melindát, Bánvölgyi Tamást, Szívós Lászlót, Rédei Rolandot és Flórián Antalt láthatta a publikum.

A musicalt sokáig sikerrel játszották, és az érdeklődésre való tekintettel tavaly decemberben felújították. A társulattól azóta elkerült Márkus Melindától Lucy szerepét [namelink name="Kovács Lotti"] vette át. A mai, a szerdai és a csütörtöki előadáson pedig Mary szerepét [namelink name="Csorba Kata"] helyett a West Side Storyban már sikerrel debütált [namelink name="Sári Éva"] játssza. A csütörtöki előadás ráadásul már az 50. lesz – ilyen nagy széria vidéki teátrumokban ritkán fordul elő. Ha a gyermekbérletekben is szereplő, és ezért a kisszínházban duplán adott Palacsintás királyt nem számítjuk, Szegeden legutóbb a 2005-2006-ban a nagyszínházban Gregor József főszereplésével játszott Hegedűs a háztetőn ért meg ötvennél is több előadást – még az ország másik végéből is indítottak rá különbuszokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!