Helyi időjárás

2014.05.14. 17:21

Viszlát, Yvette!

Szeged – Középdélután elállt az eső, Yvette elvonult. Emlékét megőrizzük, szeretni nem fogjuk.

Delmagyar.hu

17:54 Megúsztuk. Gyakorlatilag Yvette elvonult. Az eső elállt, a szél még fúj, ha így haladunk este száraz úton biciklizhetünk haza a szerkesztőségből.

Még mindig esik... Fotó: Karnok Csaba (galéria)


12.40 Csütörtökön a napi csapadékösszeg több helyen meghaladhatja a 20-30 millimétert, írja az OMSZ előrejelzése. Pénteken területi átlagban újabb 20-30 millimétert elérő csapadék a Dunántúlon várható. Csütörtökön a Tiszántúlon kelet felől fordulhat elő helyenként zivatar, melyet viharos szél, jégeső és esetleg felhőszakadás kísérhet. Pénteken az ország északi, északkeleti harmadán szórványosan várható zivatar a csütörtökihez hasonló kísérőjelenségekkel.

 Csütörtök reggel a nagykörúton valakinek nem volt szerencséje. A szél és az eső nyert az esernyővel szemben.Fotó: olvasó-tudósító, Jakus Zoltán

A nagykörúton valakinek nem volt szerencséje. A szél és az eső nyert az esernyővel szemben.
Fotó: olvasó-tudósító, Jakus Zoltán

AZ OMSZ szerint szombaton nyugaton még vastagabb, összefüggő felhőtakaró várható, keleten már szakadozottabb lesz a felhőzet, ott több-kevesebb napsütés is valószínű. Nyugaton még több helyen várható eső zápor, keleten zivatarok alakulhatnak ki. Vasárnap nyugaton is felszakadozik a felhőzet, záporok, helyenként zivatar azonban továbbra is lehet. Emellett fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés.

11.45 Azért a gyalogosoknak sem könnyű. Fotós kollégánk más ügyben járta a város, de ezt azért nem tudta kihagyni. Jó hír, a szél hamarosan elcsendesedik, rossz az, hogy az eső egy darabig még nem. Most már csak azt kérdeznénk meg a fotón szereplő hölgyektől, szerintük kell-e még a csapadék a mezőgazdaságnak. És utána megnéznénk, milyen arcot vágnak.

A nap kérdése: kell-e még az eső a mezőgazdaságnak? Fotó: Segesvári Csaba

A nap kérdése: kell-e még az eső a mezőgazdaságnak?
Fotó: Segesvári Csaba


10.40 A Dugonics téri körforgalomnál a 3-as és 4-es villamosok Vadaspark, illetve Kecskés felé tartó szerelvényeinek minden egyes esetben meg kell állni a körforgalom előtti automata távirányítású váltónál. A berendezés beázott, ezért járművezetők leszállnak a villamosról és kézzel állítják át  váltót. Információnk szerint ez tegnap késő délután is így zajlott már.

További kötöttpályás hír, hogy a Rókusi körúti megállókban áll a víz a síneken, nem tud hova lefolyni. Erről olvasó-tudósítónk küldött fotót.

Azért a víz az úr a vértói megállóban is. Fotó: olvasó-tudósító

Azért a víz az úr a vértói megállóban is.
Fotó: olvasó-tudósító


09.46 Szegeden az elmúlt 24 órában 35 milliméter csapadék hullott, s az intenzitás marad, hiszen még 20 millimétert prognosztizálnak délig. Úgy tűnik, ha nem is egy, de másfél nap alatt lehullhat egyhavi átlagos mennyiségű eső. A szegedi meteorológiai állomástól megtudtuk, egész nap esik majd, a szél azonban jelentősen mérséklődik – az utolsó mérés átlaga már nem érte el a 40 km/órát.

Kollégánk autóját majdnem megtréfálta Yvette

Kollégánk autóját majdnem megtréfálta Yvette


09.30 Mintegy ötszáz ingatlant védenek a kicsapódó hullámoktól a Balaton déli partján, a viharos erejű szél okozta károk miatt Somogy megyében több mint 80 esetben riasztották a tűzoltókat szerda délután óta - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő csütörtök reggel az MTI-vel. Országszerte fennakadások vannak a közlekedésben, műszaki mentés miatt lezárták a kőröshegyi völgyhidat Nagykanizsa felé, a főváros felé a külső sávban halad a forgalom. A vonatok késnek, az utakra fák dőlnek.

Kiömlött a Balaton. (képgaléria)


08.25 A szokásosnál jóval tovább tartott ma beérni a munkába, iskolába a szegedieknek, s igaz lehet ez az egész megyére is. Mindenki autóba ült, s akik késésbe voltak, bizony gyakran türelmetlennek bizonyultak. Ilyenkor azért nem mindenki engedi ki a buszokat a megállókból.

Bedugult a Mars tér környéke reggel csúcsidőben. A szerző felvétele

Bedugult a Mars tér környéke reggel csúcsidőben.
A szerző felvétele


Különösen a Csillag tér dugult be, a Petőfitelepről érkező szinte a töltés tetején állt meg, látta a körforgalmat, de 7-8 perbe került, amíg átjutott rajta valamivel fél 8 után. A nagykörút csak a Mars térig volt veszélyes, utána már a majdnem kiadta a zöld hullám - az első pirost a Petőfinél kapta az autós.

08.10 A viharos szél és a nagy mennyiségű csapadék következtében Szegeden és környékén fák dőltek ki, faágak szakadtak le. Csütörtök reggel 8 óráig 15 helyre riasztották a tűzoltókat, a kiérkező egységek minden esetben elvégezték a kárelhárítási feladatokat.

Fa dőlt a kerékpárútra Szegeden a Vám térnél. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


A Petőfi Sándor sugárúton is kidőlt egy fa, elzárva a kerékpárutat. Ezt valamivel negyed 9 előtt fotózta kollégánk, akkorra még nem értke ki a katasztrófavédők.

Korábban írtuk:

- A Petőfi Sándor sgt.-on leszakad egy faág, szerencsére nem talált el senkit -írta délután olvasó-tudósítónk Dobó Péter, Megtudtuk tőle, hogy a tűzoltók "elképesztően gyorsan a helyszínre értek", és még gyorsabban eltakarították a törmeléket, így a kerékpárút és a járda is szabad már a közlekedők számára.

Fotó: olvasó-tudósító

Fotó: olvasó-tudósító, Dobó Péter.



Egy másik olvasótól is kaptunk képet a helyszínről.

Egy másik olvasótól is kaptunk képet a helyszínről.


Korábban írtuk:

A ciklon középpontjával ma a Balkán-félsziget központi része felett áthaladva fokozatosan Erdély fölé helyeződik, majd Magyarország fölé érkezve csütörtök estétől veszít az erejéből - írja az OMSZ portálunkhoz is eljutott előrejelzése.

Szerdán délkeleten, csütörtökön az ország jelentős részén, pénteken pedig északon és nyugaton várható nagyobb mennyiségű csapadék. A területi eloszlásban nagy a bizonytalanság, ez egyrészt a számítások közötti eltérésekből adódik, másrészt pedig zivatarokhoz vagy beágyazott zivatarokhoz kapcsolódva kisebb területeken a környezetüknél jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat.

Jobban esi, mint négy éve. Fotó: olvasó-tudósító

Jobban esik, mint négy éve I.
Fotók: olvasó-tudósító


Égi áldás számokban

- Szerdán 16 óráig 9 milliméter eső hullott Szegeden és éjfélig még 15-25 milliméter várható - mondta portálunk érdeklődésére Tóth Tamás szegedi meteorológus. Egy másfél napos elhúzódó csapadékos periódusról van szó, s azt nem könnyű megmondani, hogy ma, vagy holnap kapunk több esőt, tette hozzá.

A szél szerdán napközben egyre több helyen viharossá fokozódik, szerda éjszaka és csütörtökön a Dunántúlon és északkeleten 90 km/óra feletti széllökések is előfordulnak. A Dunántúl magasabban fekvő részein és a Balatonnál 100 km/óra feletti széllökés sem zárható ki.

A várható nagy mennyiségű csapadék és 90 km/órát meghaladó viharos széllökés miatt csütörtökre vonatkozóan narancssárga figyelmeztetés van érvényben több megyére. AZ OMSZ káéri, hogy mindenki kisérje figyelemmel a térképes figyelmeztető előrejelzést és riasztást: http://veszelyjelzes.met.hu.

Természetesen nem csak nálunk kísérik rendkívüli események a ciklon áthaladását. A várható jelentős mennyiségű csapadék és a viharos szél miatt a környező országokban is többfelé adtak ki másodfokú (narancs) vagy harmadfokú (piros) figyelmeztető előrejelzést szerdára és csütörtökre.

Jobban esi, mint négy éve. Fotó: olvasó-tudósító

Jobban esik, mint négy éve II.


- Amennyiben valaki a következő napokban a környező országokba utazik, mindenképpen tájékozódjon az ott várható időjárásról - figyelemztet az OMSZ. Az európai meteorológiai szolgálatok összesített előrejelzései az alábbi linken érhetők el: http://www.meteoalarm.eu/.

A Közút is figyelemeztet

A meteorológiai előrejelzések alapján a szerda délutáni óráktól fokozatosan erősödik a szél, elsősorban a dunántúli területeken, ahol akár 100 km/órát meghaladó széllökések is várhatóak, emellett péntekig akár 50-100 mm csapadék is eshet. A rendkívüli időjárás miatt várhatóan többfelé vízátfolyások vagy fakidőlések is lehetnek, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a szokásosnál is nagyobb óvatossággal vezessenek a következő napokban, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Az Yvette névre keresztelt mediterrán ciklon hatására az előrejelzések alapján az ország délkeleti felén már egyre többfelé kell esőre, záporokra számítani, emellett egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. A becslések szerint a következő napokban a dunántúli területeken akár 100 km/órás széllökések is lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában