Kecskemét és környéke

2014.05.08. 10:37

Megalakult a Duna-Tisza Közi Hátság Vízpótlásáért Egyesület Kecskeméten

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezése mellé megyei önkormányzatok, intézmények, vízmű vállalatok, nagyvállalatok, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetei, illetve kereskedelmi és iparkamarái álltak.

Társadalmi összefogás eredményeként 2014. május 6-án megalakult a Duna-Tisza Közi Hátság Vízpótlásáért Egyesület, amely szervezet a vízpótlás problematikájának középpontba helyezését és a klímaváltozás hatásainak kiküszöbölését tűzte ki célul.

A Duna-Tisza Közi Hátság vízmegtartása és vízpótlása már hosszú évek óta napirenden lévő és megoldásra váró probléma, amely az itt élő emberek és a gazdaság számára egyre sürgetőbb feladattá vált. Intézkedések hiányában a terület a következő évtizedekben nem csak gazdálkodásra, de az élet fenntartására is alkalmatlanná válhat.


A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezése mellé megyei önkormányzatok, intézmények, vízmű vállalatok, nagyvállalatok, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun, Csongrád, Pest megyei és Fővárosi szervezetei, illetve ugyanezen megyék kereskedelmi és iparkamarái, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok megye kereskedelmi és iparkamarája is csatlakozott.

A több megyére kiterjedő vízhiány megszüntetésére ez idáig számos terv készült már, azonban a megvalósulás még várat magára. Az Egyesület feladatának tekinti a társadalmi párbeszéd fenntartását, és a megfelelő koncepció mellé állva az érdemi eredmény elérését. Ennek érdekében az alábbi célokat fogalmazta meg:

A Duna-Tisza közi hátsági vízpótlást érintő, továbbá a klímaváltozás hatásaival kapcsolatos országgyűlési, kormányzati, önkormányzati jogszabályalkotás és döntéshozatal előkészítési folyamatainak kezdeményezése, támogatása.

A Duna-Tisza közi hátság vízmegtartása és vízpótlása érdekében társadalmi párbeszéd folytatása illetve annak előmozdítása, segítése.

A Duna-Tisza köze vízpótlása, illetve a klímaváltozás hatásainak kérdésében ismeretterjesztő, tudományos illetve kutatói tevékenység elősegítése, szervezése, koordinálása.

Környezettudatos, különösen víztakarékos közgondolkodás kialakítása, a felnövekvő generációk ez irányú elkötelezettségének kialakítása, fejlesztése.

Környezeti terhelést minimalizáló, továbbá a modern vízgazdálkodási elveknek megfelelő mezőgazdasági és ipari kultúrák elterjedésének segítése.

Az alapító ülés részvevőinek egyhangú szavazata alapján az egyesület elnöki tisztségét Dr. Szabó József, a Fornetti Kft. ügyvezető igazgatója, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke látja el. A megfogalmazott célok mentén történő társadalmi együttműködés a Duna-Tisza Közi Hátság gazdaságának fellendülését, és az itt élő emberek hosszú távú megélhetését biztosíthatja.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!