Ország-világ

2014.07.11. 07:48

Hollande aggodalmát hangoztatta Abbásznak a gázai helyzet miatt

Francois Hollande francia államfő telefonon felhívta csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnököt, és közölte vele: aggasztja a Gázai övezeti helyzet és az, hogy a folyamatban lévő izraeli katonai műveletnek számos palesztin áldozata van - jelentette be a francia elnöki hivatal.

Hollande az előző nap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel beszélt telefonon, elítélte az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat, és kijelentette, hogy Izraelnek joga van "minden szükséges intézkedést" meghozni saját maga védelmében a szélsőségesek rakétáival szemben.

A francia elnök két nyilatkozata szöges ellentétben áll egymással a Reuters hírügynökség értékelése szerint. Hollande-ot Netanjahu felhívása után bírálta a francia baloldal, mondván, hogy együttérző Izraellel, de meg sem említette a palesztin áldozatokat.

A párizsi külügyminisztérium tisztségviselői kérdésre válaszolva nem tulajdonítottak jelentőséget ennek az ellentétnek, most a legfontosabb - mondták -, hogy a két fél visszatérjen a tárgyalóasztalhoz.

"Minden polgári lakos biztonságát garantálni kell, és a konfliktus kiterjedését meg kell állítani. Mindent el kell követni a 2012-es tűzszünet helyreállítása érdekében" - mondta még Hollande a palesztin elnöknek.

A Gázai övezet elleni izraeli offenzívában eddig 90-en haltak meg, legtöbbjük civil volt - közölték csütörtökön palesztin tisztségviselők. A palesztin fegyveresek folyamatosan támadják rakétákkal Izraelt - az izraeli hadművelet kezdete óta 150-et indítottak -, de a rakéták még egyetlen halálos áldozatot sem követeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában