Kecskemét és környéke

2013.01.25. 13:37

Legördült a szalagról a kecskeméti Mercedes CLA - képgaléria

Kecskemét - A B-osztály után hivatalosan is elkezdődött Kecskeméten a második Mercedes modell, a CLA gyártása. <br>

Kovács András


[namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök kormányozta, az „anyósülésen" [namelink name="Dieter Zetsche"], a Daimler AG vezérigazgatója foglalt helyet, így gördült le a kecskeméti szalagról a második magyar Mercedes, a CLA, de az első olyan modell, amelyet csak nálunk gyártanak.

Rövid beszédében a Daimler első embere gratulált a gyár csapatának, amely már túl van 40 ezer B-osztályú modellen, s úgy vélte, Kecskemét jó úton halad, hogy magyar járműipari központtá váljon. Dieter Zetsche hangsúlyozta: a múlt évben bemutatott Concept Style Coupé tanulmányautó formavilágára épülő CLA az első sorozatgyártású modell, amely kizárólag Kecskeméten készül.

A kecskeméti Mercedes CLA kormányánál Orbán Viktor. Fotó: Horváth Levente (képgaléria)


A B-osztályból tavaly itt legyártott mintegy 40 ezer darab gépkocsi több, mint ami az előzetes tervekben szerepelt. - Mindez hozzájárult a B-osztály eddigi legsikeresebb évéhez: az autókból világszerte a korábbi legjobb, 2006-os esztendőt 11 százalékkal meghaladó, 146 ezer darabot értékesítettek - emelte ki. Beszélt arról is, hogy már 65 diák vesz részt a vállalat által Kecskeméten meghonosított duális képzésben. Fontos információ az is, hogy a CLA modell gyártásának beindulásával 17-ről 25-re növekedett az üzem magyarországi beszállítóinak száma.

Orbán Viktor legtöbbször talán a vendégmunkás szót használta, hogy lám nem kell a magyar embernek külföldre mennie, hogy dolgozhasson, továbbá Kecskeméten sem német vendégmunkások, hanem hazai dolgozók szerelik össze a világszínvonalú autókat.

Ahogy fogalmazott, a Trabantok és Ladák korszakában magyar Mercedes gyárról elmélkedni annyit jelentett volna, hogy az illetőnek nincs ki a négy kereke.

Legördült a szalagról a kecskeméti Mercedes CLA. Fotó: Horváth Levente (képgaléria)


A miniszterelnök hangsúlyozta: bizonyíték Magyarország számára, hogy képesek vagyunk egy ilyen autót előállítani, "ha azt tudjuk mondani, hogy Made in Hungary egy ilyen Mercedes". – Köszönöm a befektetőknek, a Magyarország iránt bizalmukat kifejező németeknek de mindenekelőtt a hazai munkásoknak azt, hogy a teljesítményükkel újra és újra bizonyítékát adják a világnak: érdemes Magyarországra jönni, érdemes együttműködni – fejezte be köszöntőjét a miniszterelnök.


A kecskeméti Mercedes CLA kormányánál Orbán Viktor. Fotó: Horváth Levente (képgaléria)


[namelink name="Frank Klein"] gyárigazgató azt hangsúlyozta, hogy a több mint háromezer ember azon dolgozik, hogy a CLA-t ugyanolyan tökéletes minőségben szállítsa ki ügyfeleinek a Mercedes, mint az eddig Kecskeméten készülő B-osztályos modelleket.

A protokollba belefért egy rögtönzött autóbemutató, valamit egy rövid szerelősori látogatás is. Itt miniszterelnökünk gyorstalpalón próbálta elsajátítani az ülések beszerelésének fortélyait, s ez annyira sikerült, hogy a végén kijelentette: van már egy tartalékállása, ha úgy alakul.

A kecskeméti Mercedes CLA kormányánál Orbán Viktor. Fotó: Horváth Levente (képgaléria)


Gyárlátogatás a présüzemben

A CLA-ünnnep alkalmából a sajtó képviselői – először a kecskeméti gyár történetében – bebocsátást nyertek a présüzembe. Három műszakban készülnek itt a karosszériaelemek, a bő 140-es létszám fele dolgozik közvetlenül a termelésben, a karbantartók száma pedig 53. Ez is jelzi, mennyi múlik a gépeken, a robotokon. Idén 8,4 millió préselt elemet terveznek készíteni a CLA és a B-osztályos modellekhez, ez pontosan 140 -féle tételből, karosszériaelemből áll össze.

A présüzem után következett a karosszériaüzem, amiről a legtöbbet talán az mondja el, hogy 650 robot és 700 élő munkavállaló dolgozik benne. Viszont nem nélkülözhető, a karosszériaüzemben is van – igaz, csupán egyetlen – sor, ahol manuálisan készül az autó, nevezetesen az ajtók kétkezi munkával kerülnek a helyükre. Itt is dolgoznak súlyos és komoly gépek, érdekesség, a régi Mercedes E-osztályt gyártó sort Kecskeméten újra felállították, csak itt már a CLA vagy a B-osztály karosszériája gördül le a sor végén.  

A kecskeméti Mercedes CLA kormányánál Orbán Viktor. Fotó: Horváth Levente (képgaléria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!