Ország-világ

2012.06.05. 14:24

A legszínesebb magyar szót keresik

Országos pályázaton keresi a legszínesebb magyar szót a Fővárosi Beszédjavító Intézet és a Színes Város Csoport. A budapesti Erzsébet téren kirakott szavakra az interneten lehet majd voksolni.

Az eseménysorozat nyitányaként kedden villámcsődületet rendeztek a szervezők az Erzsébet téri üzenőfalnál. A rendezvényen ismertették a program legfontosabb elemeit, valamint középiskolás diákok elszavalták Nyulász Péter költő erre az alkalomra írott versét. A költeményt a Beszédjavító Intézet munkatársai némi beszédtechnikai játékkal fűszerezték meg. A pályázattal a magyar nyelv szépségére, az anyanyelv ápolásának különleges és felbecsülhetetlen értékére szeretné felhívni a figyelmet az intézet.

A nevezés az Erzsébet téri Akvárium tetején található köztéri üzenőfalon (QB Project) keresztül zajlik. A nevező itt kirakja az általa legszínesebbnek ítélt szót, majd az őt és munkáját ábrázoló fotót elküldi a szinesvarosmozgalomÓgmail.com e-mail címre. A kiírásra 18 éven aluli és 18 éven felüliek külön kategóriában jelentkezhetnek. A fődíj két darab hetijegy a 20. Sziget fesztiválra, a további díjazottak a program támogatói által felajánlott ajándékokat nyernek.

A Színes Város Csoport 2010 őszén helyezte el a köztéri üzenőfalat az Erzsébet téren azzal a céllal, hogy játékosságra bírja a városlakókat. "Az elmúlt két év alatt az emberek megszerették a falat, amelyet eleinte csak egy kísérleti projektnek szántunk. Amikor láttuk, hogy az eszköz milyen népszerűségnek örvend, arra gondoltunk, hogy hasznos cél szolgálatába állítjuk az alkotást" - fejtette ki a kampány ötletét Flór Péter, a Színes Város titkára.

A legszebb magyar szót kereső hasonló szavazást Kosztolányi Dezső 1933-ban indította el a Pesti Hírlapban, amelyet ettől kezdve minden évben megrendeztek. Akkor a láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív és sír szavakat találták a legszebbnek az emberek. A rendszerváltást követően, 1991-ben indított kampányban az édesanya, a szerelem, a boldogság, a szeretet, a gyermek, a csillag és a haza szavak kerültek fel a listára, Balázs Géza nyelvész 2009-ben, a magyar nyelv éve alkalmából meghirdetett szavazásán pedig az édesanya mellett a lenolaj, édesem, fricska, cipőfűző, szerelem, pillangó, guriga, szeretlek és alkony szavak győztek. A "kuka" rovatba akkor a celeb, izé, projekt, deviszont, lúzer, beinvesztál, igazándiból, tevőleges, ténykérdés és szapul kifejezések kerültek.

A pályázat részleteiről a www.szinesvaros.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában