Ország-világ

2012.06.10. 19:26

Szíriában a kormányerők lövik Homsz tartomány lázadó területeit

A szíriai kormányerők a hét végén az ország közepén lévő Homsz tartományban lőtték a lázadók állásait, és szombaton 29, vasárnap délig pedig kilenc ember esett áldozatul a támadásoknak - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A vasárnapi kilenc halott közül hatan a libanoni határhoz közeli Kuszairban, hárman a Homsz városától északra fekvő Talbiszében vesztették életüket, az utóbbi három között volt egy asszony és egyéves lánya. Különböző ellenzéki források szerint a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) lázadói fokozzák támadásaikat a katonai járőrök, ellenőrzőpontok és rakétaütegek ellen.

A hadsereg pedig erősítéseket küldött az északi tengerparti Latakia nagyváros körüli hegyvidéki térségbe, ahol lázadók százai teremtettek bázist maguknak, és ahol heves harcok dúltak az elmúlt napokban - mondta Rámi Abdur-Rahmán, az OSDH elnöke.

A központ friss adatai szerint szombaton Szíria-szerte összesen 111-en haltak meg erőszakcselekményekben: 83 civil és 28 katona. Ez az egyik legsúlyosabb napi mérleg azóta, hogy április 12-én - elvileg - tűzszünet lépett élete, amelyet azonban egyik fél sem tart be. Az erőszak fokozódik az arab országban, dacára a mintegy 300 ENSZ-megfigyelő jelenlétének, akiknek a feladata lenne a fegyvernyugvás ellenőrzése.

A londoni központú OSDH-nak a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni felkelés eddigi 15 hónapjára vonatkozó legújabb összegzése szerint eddig 14 115 ember halt meg a harcokban és erőszakcselekményekben - 9862 civil, 3470 katona és 783 dezertőr. Az OSDH a civilek közé sorolja azokat a fegyvereseket is, akik nem egykori katonákként szálltak szembe a rendszerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában