Szeged és környéke

2012.07.31. 20:29

Baktó: már mindenki gyanús mindenkinek

Szeged-Baktó - Sok betörés történt az elmúlt hetekben-hónapokban Baktóban: legutóbb július közepén egy elitnek számító övezetben pakoltak ki ismeretlenek egy családi házat, miközben lakói nyaralni voltak. A helyiek szerint baktói lehet az elkövető: mindig tudja, hogy a háztulajdonosok közül ki merre jár. A rendőrség a betörésekkel kapcsolatban a környéken élők közül 77 embert kérdezett ki: két egymástól független ügyben már sikerült az elkövetők kilétét megállapítani.

Kiss Gábor Gergő

14 házba próbáltak betörni több-kevesebb sikerrel ismeretlenek az algyői Ladik utcában múlt szerdán – számoltunk be lapunkban. A betörések nemcsak a nagyközségre, Baktó városrészre is jellemzők – tudatta lapunkkal egyik olvasónk az Alma utcából.

– Az elmúlt hetekben ismét elszaporodtak a betörések. Szinte mindig ugyanazzal a módszerrel jutnak be: a teraszajtó zárját kifeszítik, és nem kevés értéket magukkal visznek. A rendőrség érdemi eredményt eddig nem tudott felmutatni. Kijönnek, helyszínelnek, és az ügyek ezzel általában le vannak zárva. Ez azért is furcsa, mert a helyiek már évek óta beszélik, hogy csak helybeli lehet a tettes: az elkövető mindig mindenkiről pontosan tudja, hogy melyik az a néhány óra, amikor nincs itthon, és azt is kifigyeli, mikor megy el otthonról hosszabb időre – írta olvasónk.

A városrészben tapasztalható betöréshullámokról régebben is többször írtunk: míg évekkel ezelőtt többnyire az elhanyagoltabb kiskertekbe hatoltak be ismeretlenek, mára már az új családi házas övezetet sem kímélik. Az utolsó betörést az Alma utcában követték el július közepén. – Éppen nyaralni voltunk, mikor telefonon hívtak a szomszédok: hazaértünk-e már, mert a teraszon világítanak a lámpák. Akkor már sejtettem, hogy betörtek hozzánk. A tolvajok szinte minden elvittek: leverték a terasz kilincsét, felforgatták a lakást, kipucolták a fürdőszobát, ékszert, pénzt és a videokamerát vitték el, rajta megannyi szép családi emlékkel. A gyerekek spórolt zsebpénzét is magukkal vitték: őket viselte meg legjobban, hogy idegenek jártak a lakásunkban, de már mi sem tudunk hazajönni félsz nélkül. A rendőrök kint voltak, helyszíneltek, de azóta nem történt semmi – mesélte megkárosított családja nevében az apa.



A környékbeliek félnek, és szeretnék tudni, hogy mitévők legyenek. Nem gondolják, hogy az általuk szervezett járőrözés vagy a városrészben éjszakánként egyszer elhaladó rendőrautó megoldás lenne a problémára. – A rendőrségnek szóba kellene állnia a helyiekkel, információkat kérni tőlük, mert talán ők többet tudnak, mint amit a hatóság eddig kiderített. Néhány 100 ember jobban figyeli egymást, és többet tud, mint a rendőrség – közölte olvasónk.

– Egyetértünk az újságolvasóval abban, hogy Baktóban az elmúlt időszakban elszaporodtak a betöréses lopások. A rendőrség emiatt számos esetben rendelt el nyomozást. Sajnálatosnak tartjuk ugyanakkor a levélíró véleményét, amely szerint a rendőrség eredményt nem tudott felmutatni, és a helyszíneléssel lezárja az ügyeket. Valamennyi ügyben a rendelkezésre álló jogi eszközök teljes körét felhasználva folytatjuk a nyomozást, amelyben a helyben lakók segítsége is nagy részben hozzájárul az ügyek eredményes befejezésében. Adatgyűjtések során a környéken élők közül 77 embert kérdeztünk ki, kértük a rendelkezésükre álló információk átadását. A helyiek körében terjedő feltételezéseket is folyamatosan értékeljük, elemezzük annak érdekében, hogy az elkövetők nyomára jussunk. Törekvéseink nem voltak hiábavalók: két egymástól független ügyben már sikerült az elkövetők kilétét megállapítani. Azt is vizsgáljuk, hogy ők a területen hány további betörést követhettek el. Továbbra is kérjük a helyi lakosokat, hogy amennyiben bármilyen információval rendelkeznek a betörésekkel kapcsolatban, jelezzék a 107-es, illetve a 112-es ingyenesen hívható segélyszámok valamelyikén, vagy személyesen jelentkezzenek a Szegedi Rendőrkapitányságon – tudatta az ügyben lapunkkal a CSMRFK sajtószolgálata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!