Szentes és környéke

2012.08.03. 21:55

Nyáron is a téli rezsit fizetik a társasházban

Szentes - Olyan magas a rezsi a szentesi tízemeletesben, hogy sok családnak komoly teher fizetni. Havi 30–40 ezerbe kerül a fűtés – nyáron. A takarékos megoldások is pénzbe kerülnek.

Munkatársunktól

Hiába a rekkenő meleg, ugyanúgy fizetik a lakók a havi 30–40 ezer forintos fűtésszámlát, mintha fagypont alatt volna odakint a hőmérséklet – foglalták össze helyzetüket a szentesi Apponyi tér tízemeletes házának lakói. A helyzet tarthatatlan, mondták: sok tulajdonosnak már a megélhetését veszélyezteti a költség.

– Háromszobás, 83 négyzetméteres lakásban élünk. Igaz, hogy a melegvíz-használattal együtt, de a legutolsó számlán 45 ezer forint állt – bosszankodott Molnárné Szalai Edit. – Ráadásul nemrég jött ki az éves elszámolás: még majdnem 30 ezerrel tartozunk a szolgáltatónak. Van olyan nyugdíjas lakótárs, aki azért vállal munkát, mert másképp nem tudná fizetni a rezsit.

Az ötvenlakásos házat a Dalkia Energia Zrt. fűti. A kazán a közösség tulajdonában áll, külön mérővel a szomszédos óvoda is innen kapja a meleget. Míg más szolgáltatók 3500 forint körüli összeget számolnak fel a hőmennyiségért, a Dalkia 5800-at – magyarázta az egyik lakó, Tihanyi Lajosné.

Az Apponyi téri házban nyáron is annyit fizetnek, mintha fűtenének. Fotó: DM/DV

Az Apponyi téri házban nyáron is annyit fizetnek, mintha fűtenének
– Nem értjük a különbséget. A szerződést minden szeptemberben hosszabbíthatjuk meg velük, talán érdemes lenne másik céget keresni. Sokszor a szemünkre vetik a városban, hogy miért panaszkodunk, miért nem szabadulunk meg a lakásunktól, ha drága a fenntartása? Ilyenkor én is visszakérdezek: ki veszi meg ilyen rezsivel?

Tihanyiné elmondta, hogy úgy tudják: néhány tulajdonos komoly hátralékot halmozott föl, szerinte azonban ez nem lehet gátja a szolgáltatóváltásnak. Ehhez a lakásszövetkezet áldása kellene. Az önkormányzattól is kértek segítséget: [namelink name="Szirbik Imre"] polgármesterrel, illetve a város energetikusával, Kecskés Máriával egyeztettek. Egyelőre úgy tűnik, hogy bármilyen megoldás nagyon drága volna. Az, hogy a Pollák-szakközépiskolától átvigyék a távfűtést, a járulékos költségekkel mintegy 80 millióba kerülne, de az egyedi kazánokra való áttérés is lakásonként több százezerre rúgna. A házat gondozó MÁV-lakásszövetkezet elnöke, [namelink name="Fábján Sándor"] szerint pedig a sok évtizedes rendszert is modernizálni kellene a takarékos fűtés érdekében.

A Dalkia kommunikációs igazgatója, Asztalos Andrea arról tájékoztatott: kidolgoznak néhány energiatakarékos megoldást. Véleményük szerint a kazánház felújításán túl szükséges lenne a ház gépészeti rendszerének modernizálása, a szabályozhatóság megteremtése, továbbá az épület szigetelése és a nyílászárók cseréje, ehhez azonban a lakóközösség összefogása és pályázat lehet a megoldás. A hőfogyasztást a lakók 12 hónapon keresztül átalánydíj formájában fizetik a téli hónapok tehermentesítése érdekében. Mivel a ház nem távfűtött, a kedvezményes, 5 százalékos adósávra sem jogosult: a számla végösszegét 27 százalék áfa is terheli. A társasház kintlévősége jelenleg több millió forint.

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!