Helyi gazdaság

2013.09.11. 21:29

10 százalékot az összes élelmiszernek?

Szeged - A 27 százalékos áfa egy élelmiszer árának csaknem az egyharmada. Azért virul a feketegazdaság is, mert számla nélkül van min osztozni. Az egész EU-ban nálunk a legmagasabb az általános forgalmi adó kulcsa: ha 10 százalékra levinnék, fehéredne a gazdaság is.

Fekete Klára

– 10 százalékos élelmiszeráfával valamivel biztos nőne a forgalom az üzletekben, de nem is ez a szempont a legfontosabb, hanem az, hogy a fogyasztás minősége javulna – mondta Vida János kereskedő, több élelmiszerbolt tulajdonosa. – Eltompulna az áfacsökkenés azoknál a termékeknél, amelyeknél a gyártók régóta halogatták az áremelést, konkrétan a pékekre gondolok. De a többi cikknél lenne rá remény, hogy minőségibb élelmiszerek kerülnének a kosarakba, az is lehet, hogy az emberek újra ennének mindennap húst.

[namelink name="Vida János"] szerint már nem jön vissza a 90-es évek eleje, amikor a diszkontok megjelenésével és a nagy akciók miatt az emberek zsák- és kartonszám vitték haza az árut. Ma akciós termékből is csak annyit vásárolnak, amennyire szükségük van.

Nem lenne kolbászból a kerítés, de több hús fogyna, ha csökkentenék az áfát. Fotó: Karnok Csaba

Nem lenne kolbászból a kerítés, de több hús fogyna, ha csökkentenék az áfát.
Fotó: Karnok Csaba

[namelink name="Pataki Andrea"], a KISOSZ megyei titkára szerint nagyobb lenne a forgalom az üzletekben egy 10 százalékos áfával. – Az alapvető élelmiszerek kereslete „rugalmatlan kereslet", mivel a fogyasztóknak bizonyos mennyiségre szükségük van – nyilatkozta a titkár. – Mostanra azonban már ez a rugalmatlan kereslet is csökkent, az emberek kevesebbet vásárolnak az alapvető élelmiszerekből is, ráadásul a legális kereskedelemben beszerzett áruk aránya is alacsonyabb.

Hogyan lehet áfát csalni?

– Nagyon egyszerűen, a klasszikus módszerrel: nem készül számla – magyarázta egy neve elhallgatását kérő vállalkozó.
– A sertéstermelő és a hentes mondjuk 4 disznó helyett csak 2-ről ír számlát, a másik 2-nél elfelezik az áfát. Így a termelő drágábban tudja eladni az árut, a hentes pedig olcsóbban kínálja a termékét, mint például a Pick. A vakmerőbbek 1 áfás disznóból 10-et is kiárulnak. Ugyanezt a pékek is eljátszhatják a kisboltosokkal: ki számolja meg, hogy hány kifli van a ládában?

Az online pénztárgép is csak annyit lát majd, amennyit beleütnek.

A 27 százalékos magyarországi áfa jelenleg a legmagasabb az Unióban, emiatt a legtöbb élelmiszer drágább, mint például Ausztriában, Németországban. Az EU 28 országából 14-ben 10 százaléknál alacsonyabb az élelmiszereket terhelő általános forgalmi adó, 3 országban nulla. A brutáláfának köszönhető, hogy nálunk virágzik a feketegazdaság, és a húsfeldolgozók veszteségesek.

De most teljesülhet a mezőgazdasági termelők egyik régi vágya, csökkenhet a húsra kivetett 27 százalékos áfa – ezt ígérte [namelink name="Lázár János"] Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy lakossági fórumon Hódmezővásárhelyen. A változás elsősorban a baromfi- és sertéshúsra vonatkozna, és január 1-jén lépne életbe: az áfa mértéke 10 százalék lenne. Az élelmiszer-ágazat többi szereplője pedig azt várja, hogy valamennyi terméknél 10 százalék legyen az áfa.

Mi van akkor, ha a kereskedők „lenyelnék" az áfacsökkentést? – erre pár éve volt példa. – Hallottunk ilyen érvelést, de ezzel nem értek egyet – válaszolta Pataki Andrea. – A verseny erős, a vállalkozások igyekeznek megtartani a vevőkörüket. Ha pedig maguk a kereskedők jobb helyzetbe kerülnek, akkor ők és családjuk, munkatársaik révén is növekszik a vásárlóerő. Érthető a kormányzat aggálya, hiszen rövid távon adóbevételektől esne el, hosszabb távon azonban élénkülne a gazdaság, véleményünk szerint az áfacsökkentés megtérülne.

Hol csökkent, hol nőtt

2004-ben a legmagasabb áfakulcs 25 százalék volt, ez 2006-ban 20-ra csökkent. 2009 nyarán megint 25 százalék lett, 2012. január 1-jével pedig rekordmagasságra, 27-re emelkedett. Az élelmiszereknek mindig csak egy kis hányada tartozott az alacsonyabb, 2008 óta 18 százalékos áfakörbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában