Szeged és környéke

2012.08.17. 22:07

A Mágnás Miska primadonnája: Rácz Rita

A Cigányszerelem Zórikája után újra primadonnaként lép színpadra a Dóm téren Rácz Rita, aki Rolla grófnőt alakítja a Mágnás Miska előadásain. <br>A Szegedről indult koloratúrszopránt az Operaház is elhalmozza szerepekkel.

Hollósi Zsolt

– A Cigányszerelem Zórikájaként többet kellett énekelnem és kevesebb prózai jelenetem volt. Zórika egy álmodozó kislány, aki beleszeret egy cigányfiúba – Rolla sokkal komolyabb, összetettebb színészi feladat. A Lehár-operettben is együtt szerepeltem Molnár Piroskával és Stohl Andrással, de ott nem volt közös jelenetünk, most viszont több is van, és sok múlik rajtam is. Nagy tisztelettel és csodálattal figyeltem, ahogyan a színész kollégák dolgoznak, mindannyian nagy szeretettel fogadtak, és sokat segítettek. Molnár Piroskát régóta ismerem; amikor még a színművészetire jelentkeztem, őt kértem meg, hogy segítsen felkészülni a felvételire, mert már akkor is őt tartottam az egyik legnagyobb színésznőnknek. Mindent tud, a szakma összes csínját-bínját, fortélyát. Akkor még álmomban sem reméltem, hogy egyszer majd együtt léphetek vele színpadra a Dóm téren. [namelink name="Alföldi Róbert"] rám is szólt az egyik próbán: szép, hogy meg vagyok hatódva, hogy Piroskával énekelhetek, de próbáljam meg ezt elfelejteni. Nehéz volt, de remélem, az előadásokra sikerül – mondja [namelink name="Rácz Rita"], aki Szegedről indulva vált keresett, több színházban is fellépő koloratúrszopránná. A Mágnás Miska Dóm téri előadásait a férje, [namelink name="Silló István"] karmester vezényli, akivel öt évvel ezelőtt épp itt ismerkedtek meg.

A Mágnás Miska primadonnája: Rácz Rita. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


– Ha külön dolgozunk, akkor is mindig megbeszéljük otthon a munkát, most a közös produkció is gyakran szóba kerül. A szegedi szabadtéri meghatározó az életünkben, mert minden fontos közös állomás ide kötődik. 2007-ben, a Marica grófnő Dóm téri próbáin találkoztunk, ő dirigált, én pedig Lukács Gyöngyit coveroltam mikrofonnal a kezemben, István mellett ülve. Olyan jól dolgoztunk együtt, hogy közben szerelem szövődött köztünk. 2009-ben már úgy próbáltuk a Cigányszerelem-produkciót, hogy közben az esküvőnkre is készültünk. Viccesen alakult, mert a színpadon is volt egy esküvőm az operettben, majd nem sokkal később egy igazi is a valóságban – meséli Rita, akinek másfél évvel ezelőtt kislánya született. A kis Sárát – aki apukájától abszolút hallást örökölt, és egyedül már nem is engedi skálázni az édesanyját, rögtön odaáll ő is a pianínó mellé – most a nagymama, [namelink name="Fekete Gizi"] gondjaira bízták.

A Mágnás Miska primadonnája: Rácz Rita. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Lovaglóruha és díszmagyar

– A lovaglóruhám roppant kényelmes, és nagyon szexisnek érzem benne magam. A finom anyagokból készült, csodálatos díszmagyar ruhával először meg kellett tanulnom bánni, mert nagyon hosszú és nagy. A jelmeztervezőnek, Füzér Anninak remek szeme van, pontosan tudja, mit kell kiemelni és mit eltakarni; tökéletes alakot csinált nekem a ruháival, amelyeket boldogan viselek – fogalmaz Rácz Rita.

– Anyukám hősiesen vállalta, hogy amíg mi próbálunk, fellépünk, ő sziksóstói nyaralójában vigyáz a kislányunkra. Mesébe illő idilli boldogságban eljátszogatnak négyesben a cicával és a kutyánkkal.
Rita nem panaszkodhat, elhalmozzák feladatokkal. Ahogy befejezi a Mágnás Miska-előadásokat, másnap már utazik Debrecenbe, ahol a János vitézt próbálják. A Francia királylányt énekli a szeptember 21-i bemutatón – később ugyanebben a szerepben az Operaházban is fellép.

– Sok a munkám az Operaházban, ahol a következő évadban újra Adél szerepét énekelem majd A denevérben. Imádom Dzsufit a Pomádé király új ruhája című Ránki-operában, és nagyon készülök arra is, hogy Richard Strauss Arabellájában a mi szereposztásunk is bemutatkozzon. Miklósa Erikát váltva Fiakermillit alakítom majd. Az Ariadné Naxoszban című másik Strauss-darabban Zerbinettaként mutatkozom majd be 2013 májusában. Alig várom, mert egy csodálatos szerep! [namelink name="Bátor Tamás"] felkérésére énekeltem már Zerbinetta áriáját a miskolci operafesztiválon; komoly megmérettetés minden koloratúrszoprán számára. Ománban, a 2011 októberében megnyílt Maszkati Királyi Operaházban a tavasszal nagy sikerrel mutattuk be Mozart Szöktetés a szerájból című darabját [namelink name="Káel Csaba"] rendezésében. Én Blode szerepében léptem fel, Ozmint a legendás basszus, [namelink name="Kurt Rydl"] énekelte; ugyanazzal a csapattal Pesten is felújítjuk az operát.

A Mágnás Miska primadonnája: Rácz Rita. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!