Ország-világ

2013.09.22. 14:58

A romák, a bevándorlók és a szerbek iránt a legnagyobb az ellenszenv Horvátországban

A reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek 63 százaléka fél attól, hogy a bevándorlók elveszik a munkáját, és hogy a külföldiek nem Horvátország érdekeit tartják szem előtt.

MTI

Horvátországban leginkább a romák, a bevándorlók és a szerbek iránt mutatkozik idegengyűlölet - tette közzé honlapján legfrissebb felméréseinek eredményeit a horvátországi Béketanulmányok Központja (Centre for Peace Studies) a hétvégén.

A felmérések szerint a horvát lakosság körében a romákkal, a szerbekkel és a bevándorlókkal szemben "nem elhanyagolható mértékű az idegengyűlölet", annak ellenére, hogy a legtöbben nem támogatják az idegenek hátrányos megkülönböztetését.

A 800 fős, országos, reprezentatív felmérést májusban és júniusban végezték. Eszerint a megkérdezettek 63 százaléka fél attól, hogy a bevándorlók elveszik a munkáját, és hogy a külföldiek nem Horvátország érdekeit tartják szem előtt.

A lakosság több mint 20 százaléka mutatott ellenszenvet más népekkel, rasszokkal vagy közösségekkel szemben. A legnagyobb mértékben - 44 százalékban - a romákkal, legkevésbé pedig - 14 százalékban - az Európai Unió nyugati országaiból érkezőkkel szemben elutasítóak a horvátok.

A horvát lakosság körében nagyobb mértékű az idegengyűlölet azokkal a közösségekkel szemben, amelyekkel közvetlen tapasztalataik vannak. A szerbek iránt például a horvátok 38 százaléka mutat ellenszenvet, a menekültekkel szemben pedig 37 százalékuk. Jelentős még a kínaiakkal (32 százalék) és az arabokkal (27 százalék) szembeni ellenszenv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában