Ország-világ

2012.08.19. 23:45

Rendőregyenruhás afgán lelőtt egy NATO-katonát

Lelőtt vasárnap egy NATO-katonát egy rendőregyenruhát viselő afgán férfi - jelentette be a nemzetközi erők parancsnoksága.

Az ISAF sem a lelőtt katona nemzetiségét, sem más részletet nem közölt, azon kívül, hogy vizsgálat indult.

    A vasárnapi támadással együtt idén immár 40 külföldi katonát öltek meg hasonló módon a közép-ázsiai országban afgán katonák vagy rendőrök, vagy a soraikba beszivárgó tálib lázadók.

    Csak az elmúlt két hétben tíz külföldi katona halt meg hasonló körülmények között.

Az ISAF által testvérgyilkosnak nevezett akciók kikezdik a bizalmat a NATO-csapatok és általuk kiképzésben részesített afgán fegyveres erők között, és kétségessé teszik, hogy a két erő hogyan lesz képes együttműködni a külföldi erők 2014 végén esedékes távozásáig.

    E fejlemény miatt Leon Panetta amerikai védelmi miniszter a minap felhívta Hamid Karzai afgán elnököt, és megállapodott vele abban, hogy még szorosabbra vonják az együttműködést az amerikai és az afgán illetékesek között az ilyen "belső" támadások megelőzésére.
 
   Pénteki washingtoni médiajelentések szerint az "egyenruhás merényletek" megelőzése érdekében az amerikai katonák parancsot kaptak rá, hogy ezentúl mindig töltött kézifegyvert hordjanak, még saját támaszpontjukon is.

    A hír kapcsán a dpa hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a német ISAF-katonák már hosszabb ideje a táborukon belül is pisztolyt hordtak, míg az amerikaiaknál az étkezésnél is fegyver volt, de ezeket a fegyvereket mostantól megtöltve kell hordaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában