Vasárnaptól látható a 60. Őszi Tárlat

Hódmezővásárhely - 60 év, ezernél is több művész 15 ezer alkotása – a Vásárhelyi Őszi Tárlat az ország egyetlen kiállítása, amely ilyen hosszú idő óta bemutatkozási lehetőséget ad a kortárs művészeknek. Az idei seregszemle vasárnap délben nyílik az Alföldi Galériában – a zsűrinek minden eddiginél több: 768 alkotásból kellett kiválasztania azt a 262-t, amit a közönség elé tárnak.

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A Vásárhelyi Őszi Tárlatot Magyarországon egyedülálló módon, több mint fél évszázada minden esztendőben megrendezik. Egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát az 1954 óta minden október első vasárnapján nyíló tárlaton. Sehol máshol nincs rá példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen, mint például a Velencei Biennále –, hogy immár hat évtizede folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

Különleges kiállítás lett

Az első tárlat 1954. október 8-án nyílt meg a Tornyai János Múzeumban. Valószínűleg az „alapító atyák" – Galyasi Miklós múzeumigazgató, Kurucz D. István és Almási Gyula Béla festőművész, valamint Szabó Iván szobrászművész – sem remélték, hogy a város és az ország legmeghatározóbb és legjelentősebb kortárs művészeti fórumát hozzák létre.

Eredendően meghívásos kiállítás volt, az elmúlt évtizedekre azonban egy különleges hibriddé vált a meghívásos, a szabad beadású és a szalonjellegű kiállítások legjobb tulajdonságainak egyesítésével. Művészi népszerűségét jól szemlélteti a beérkező pályamunkák nagy száma: a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlatra – az előzetes várakozásoknak megfelelően – rekordszámú, 768 képzőművészeti alkotás (470 festmény, 130 grafika és 158 szobor, valamint 9 úgynevezett egyéb mű, például tűzzománc, videoinstalláció) érkezett, 336 művésztől – ami szintén csúcsnak számít. A kiállításba válogatott művekről és a díjazottakról tizenkét tagú, művészettörténészekből, szakértőkből és művészekből álló zsűri döntött. Az elmúlt hatvan évben több mint ezer művész 15 ezer alkotását állították ki Hódmezővásárhelyen, a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon. Az idén 194 művész 262 alkotását láthatja a közönség az október 6-án, vasárnap délben nyíló kiállításon.

Egymilliós jutalom a legjobbnak

Orbán Viktor és Baán László nyitja meg

A 60. Vásárhelyi Őszi Tárlatot Orbán Viktor miniszterelnök és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója nyitja meg, köszöntőt Almási István polgármester és Lázár János országgyűlési képviselő mond. Az eseményen Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke adja át az önkormányzattal közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat.

A tárlatok megrendezésével Hódmezővásárhely bemutatkozási, megjelenési lehetőséget biztosít a művészeknek, valamint jelentős anyagi elismerésben részesíti évről évre a legjobbnak ítélt alkotások készítőit. Már az első kiállítás alkalmával létrehozták a Hódmezővásárhely híres festőművészéről, Tornyai Jánosról elnevezett fődíjat. A bronzból készült Tornyai-plakettet Szabó Iván szobrászművész alkotta, és egy művésznek csak egyszer adományozható. Az eleinte csupán erkölcsi, majd 1966 óta anyagi elismerést is jelentő Tornyai-plakett odaítéléséről is a zsűri dönt, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár. A kiállítás fődíján túl a város adja az Endre Béláról, valamint a Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is. Míg a fődíjat értelemszerűen 59-en kapták meg ez idáig, munkajutalomból (és a hozzá kapcsolódó pénzadományból) több mint ezer darabot osztottak ki az elmúlt évtizedekben.

A Vásárhelyi Őszi Tárlatok megújításában, folyamatos „frissen tartásában" elengedhetetlen szerepet játszanak a fiatal, tehetséges művészek, akiket szintén kiemelten támogat Hódmezővásárhely. Az elmúlt években két kimondottan fiataloknak szóló díj létrehozásáról döntött a közgyűlés: az egyszeri, nettó 250 ezer forintot, valamint önálló kamarakiállítási lehetőséget biztosító Fiatal Festők Nívódíjáról, továbbá az egy éven át, havi 100 ezer forintos támogatással járó, a közelmúltban, a Magyar Művészeti Akadémiával közösen megalapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjról. Előbbire több mint húszan, az ösztöndíjra félszázan jelentkeztek.

Alig fértek be az érdeklődők az Alföldi Galériába. Tömegeket vonzott a tavalyi tárlat is. Fotó: Frank Yvette

Alig fértek be az érdeklődők az Alföldi Galériába. Tömegeket vonzott a tavalyi tárlat is.
Fotó: Frank Yvette

Fontos a városi mecenatúra

Saját bevételeiből jelentős összegeket, évente mintegy 100 millió forintot fordít az önkormányzat műalkotások létrehozásának támogatására és vásárlására. Az elmúlt évben a realista festészet kiemelkedő művészeinek tizennégy, saját tulajdonban lévő alkotását helyezte tartós letétbe Hódmezővásárhely városa a múzeumban, az idén egy ausztrál műgyűjtő 31, a városhoz kötődő alkotását vásárolta meg a város a Tornyai János Múzeumnak. Az önkormányzati mecenatúra azonban nem kizárólag vásárlásból áll, hanem a helyi polgárokat és vállalkozásokat is ösztönzi. Az elmúlt évben jóváhagyott helyi adórendelet alapján adókedvezmény jár azoknak, akik műtárgyakat adományoznak vagy hangszervásárlással támogatják a városi kulturális intézményeket.

A 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóját élőben közvetíti a kormany.hu, a város honlapja a hodmezovasarhely.hu, valamint a Vásárhelyi Televízió vasárnap déltől.

Korunk arca

Mit jelent a Vásárhelyi Őszi Tárlat? Ezt kérdeztük a város és az ország meghatározó közéleti szereplőitől, művészeitől, művészeti szakembereitől.

Almási István polgármester: – A Vásárhelyi Őszi Tárlat hat évtizede jelent bemutatkozási és kiállítási lehetőséget a legjobb hazai kortárs képzőművészeknek. Hatvan éve mutatja meg mindazt, amit művészeink látnak az adott korból, így a 20. század derekától tart – a művészeti alkotásokban megjelenő – tiszta, őszinte tükröt Magyarországnak. Az Őszi Tárlat nem több, de nem is kevesebb, mint napjaink kortárs magyar képzőművészetének legjava, valamint mindaz, ami az alkotásokból megismerhető: a Vásárhelyi Őszi Tárlat korunk arca. Mindemellett egy újabb bizonyítéka annak, hogy Hódmezővásárhely, nem „csupán" egy város, hanem egy közösség is, amely európai léptékű értéket tud teremteni, és amely úgy képes megőrizni és ápolni hagyományait, ahogyan egyetlen város sem. Az Őszi Tárlat tehát nem csupán a művészek, a művészetek, sokkal inkább a vásárhelyiek ünnepe! Egy olyan közösségé, amely összetartó, erős, és képes arra, hogy a mai változó korunkban is megőrizze saját magát, és példát mutasson az egész világnak.

Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó: – Nem lehetek elfogult a kiállított alkotásokkal szemben, 1986 óta zsűrizem a műveket. Ugyanakkor mindig vannak kedvenceim, nem is egy, akár 10–15. Lényegtelen, hogy festményről, grafikáról vagy kisplasztikáról van szó, „mindenevő" vagyok. Leginkább az a fontos, hogy mit sugall számomra a mű, milyen értéket közvetít. Erre koncentrálok a zsűrizésnél. A megnyitó után többször is megnézem a kiállítás anyagát, és minden alkalommal bővül a kedvenc művek köre.

Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója: – 1984 és 1991 között zsűritagként, 1992-től pedig igazgatóként mint főszervező és a zsűri elnöke kapcsolódtam be a munkába. A jubileumi alkalomra való tekintettel kértem, hogy a szokásjog alapján kialakult gyakorlattal ellentétben – miszerint a múzeumigazgató nem rendez Őszi Tárlatot – egyszeri lehetőségként rendezhessem én a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlatot. Nagy szakmai kihívásnak tekintettem, hogy egy ilyen rangos, országos kiállítás anyagát hogyan tudom megrendezni. A látogatók dönthetik majd el, hogy mennyire végeztem eredményes munkát. Amennyiben a kiállítótermeket végigjárják, eldönthetik, hogy az egyes termek hangulatára ráérezve harmonikus érzéseket és emlékeket őriznek-e majd erről a kiállításról.

Tóth Károly művészettörténész:
– A kiállítás nagy érzelmeket mozgat meg mind a művészekben, mind a látogatókban, mind a szervezőkben. Nem maradunk semlegesek érzelmileg. Jó látni, hogy a művészek évről évre kihívásnak tekintik, hogy szerepeljenek a tárlaton. Elismerésként értékelik, hogy itt lehetnek, és a versenyszellem is ösztönzi őket, hogy egymás mellett mutathatják meg az alkotásaikat. Ez biztosítja a tárlat sokszínűségét, ami a mai világban előny, és egy országos, rangos képzőművészeti seregszemlétől el is várható.

Lázár János nyitotta meg a 2012-es, 59. kiállítást. Fotó: Frank Yvette

Lázár János nyitotta meg a 2012-es, 59. kiállítást.
Fotó: Frank Yvette

Pogány Gábor művészettörténész: – A Vásárhelyi Őszi Tárlat ma már a legjelentősebb kortárs magyar képzőművészeti kiállítás. Tíz esztendeje lényegében itt történik meg a kortárs művészet „kvalifikációja", az alkotók itt mérhetik le, hol állnak a hazai mezőnyben.

Nagy Attila szobrászművész: – Az Őszi Tárlat gyerekkoromtól végigkíséri az életemet. Vásárhelyen ugyanis hagyomány volt, hogy az iskolásokat rajzórán elvitték a kiállításra. Már az is nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy erre a rangos kiállításra beválogatták a műveimet, azzal pedig dédelgetett álmom vált valóra, hogy 2005-ben nekem ítélték a fődíjat, így mesteremhez, Somogyi Józsefhez hasonlóan elnyertem a Tornyai-plakettet.

Fehér László festőművész:
– Több mint 40 éve, 1972-ben voltam először – még főiskolásként – Vásárhelyen, a Szabó Iván szobrász vezette művésztelepen. Ez örök élmény marad. Ekkor találkoztam először a helyi művészekkel, a helyiek művészetszeretetével, lokálpatriotizmusával, amit csak a düsseldorfihoz tudok hasonlítani. Az első csoportos kiállításom Vásárhelyen 1972 nyarán volt a Tornyai János Múzeumban, majd néhány év szünet következett. Aztán Pogány Gábor művészettörténész, a kiállítás rendezője megkeresett, és invitált a részvételre – azóta folyamatosan jelen vannak a képeim az Őszi Tárlaton.

László Dániel festőművész, a Tornyai-plakett tavalyi díjazottja: – Amióta végeztem a főiskolán, vagyis 12 éve folyamatosan adok be festményeket az Őszi Tárlatra. Más vidéki városok is próbálkoznak hasonló tárlatok rendezésével – Szegeden biennálét tartanak –, de ilyen nagy tradícióval, hat évtizeden keresztüli folytonossággal egyik sem büszkélkedhet; illetve az is különleges, hogy nem csupán a régió művészeinek ad lehetőséget a bemutatkozásra, az egész országból pályázhatnak alkotók. Egyre több fiatal művész is jelentkezik, felismerve azt, hogy ez a tárlat jó „ugródeszka" lehet pályafutásuk során. Szerencsésnek vallhatom magam, a Tornyai-plakettesek közül elsőként nekem lesz kiállításom a megújult Tornyai János Múzeumban.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia vezetője: – A Magyar Művészeti Akadémia fontos feladata, hogy a magyar művészeti élet ne koncentrálódjon csak Budapestre, hiszen a vidéki településeken hihetetlenül értékes művek születtek és születnek napjainkban is. Ezért kiemelten támogatjuk mindazt, amit Vásárhely hat évtizeden át a képzőművészetek gondozásában végzett. Nagy eseményre készül a város, ezért is volt számunkra kedvező, amikor felkérést kaptunk a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíj megalapítására. Remélem, ez csak a kezdet, nemcsak a város, de az ország képzőművészetének támogatásában is. A díj azért is különösen kedves számomra, mert művészeti főiskolás korom óta otthon éreztem magam Vásárhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!