Csongrád és környéke

2012.08.30. 14:23

Versenyeztetik az újító alkalmazottakat

Csongrád megye - A válság közepette egyre több újítással segítik alkalmazottai a Continentalt. A gumiipari óriás magyar – így többek között szegedi és makói – dolgozóinak „ötletgyára" tavaly 2,5 millió eurót hozott a cégnek, idén már az első félévben 2,2 milliót. Az újítókra a csongrád-bokrosi Marsnál is számítanak.

Bakos András

A válság miatt nagyon sok vállalkozás létszámleépítéssel csökkenti a költségeit. Bár ezzel lehet a legtöbbet spórolni, más lehetőségek is vannak. Közel 100 millió eurót takarítottak meg tavaly a válság közepette a Volkswagen autógyártó vállalatnak maguk az alkalmazottak, mégpedig a hatékonyabb gyártást szolgáló 32 ezer 600 újítással – tette közzé nemrég a haszon.hu. A BMW-nél 77,9 millió eurót, a Daimlernél 68 millió eurót spóroltak így.

ContiTech - Makó

ContiTech - MakóA Continental ebben megelőzte az autógyártókat, 120 millió euróval. Ehhez az összeghez az autóipari beszállító cégcsoport magyar leányvállalatai 2,5 millió euróval járultak hozzá. Idén itt felpörgött az ötletgyár: már az első félévben 2,2 millió euró megtakarítást eredményeztek a dolgozók ötletei, év végére 4 millió körüli értékkel lehet számolni – tudtuk meg Nagy Mihálytól, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. ügyvezető igazgatójától, aki egyben a magyarországi Continental vállalatcsoport szóvivője.

A társaság Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácon, Nyíregyházán és Budaörsön összesen 6300 embernek ad munkát. Szegeden a ContiTech Rubber Industrial Kft. szövetbetétes szállítószalagokat, olajipari és egyéb felhasználású tömlőket gyárt, a makói és váci telephelyen a ContiTech Fluid Automotive Hungária hűtő-fűtő és üzemanyagtömlőket, személyautókba és kamionokba. Hat telephelyen működik javaslattételi rendszer.

– Az az alapgondolat, hogy a dolgozókat is bevonjuk a gyártásba, fejlesztésekbe, a cég életébe, hiszen ők azok, akik nap mint nap ugyanazzal a szerszámmal, ugyanazokat a munkafolyamatokat végzik. Így jó ötletei lehetnek arra vonatkozóan, hogyan lehetne jobban, ésszerűbben elvégezni ugyanazt a munkát, megkönnyítve saját feladatukat – fogalmaz [namelink name="Nagy Mihály"]. Tavaly a magyarországi dolgozók 28 százaléka adott be valamilyen javaslatot. Ilyen arányra számítanak 2012-ben is.

A tavalyihoz képest nagyobb találékonyságot tényleg erősítheti a válság hatása, bár a Continentalnál a dolgozói elégedettségi felmérés a korábbi évekhez hasonlóan most is jó értékeket mutatott, az tűnt ki belőle, hogy az alkalmazottak magukénak érzik a cég sikerét. Nagy Mihály szerint ebben a gazdasági környezetben különösen jól jön a dolgozóknak az a pluszpénz, amit ötleteik érnek.

Állateledel-gyártás a Mars csongrád-bokrosi gyárában. Minden lépést szabályoznak, de aki jobbat tud, szólhat. Fotó: Frank Yvette

Állateledel-gyártás a Mars csongrád-bokrosi gyárában. Minden lépést szabályoznak, de aki jobbat tud, szólhat.
Fotó: Frank Yvette

Az elmúlt két évben a Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. csongrád-bokrosi üzemében a 760 dolgozó harmada nyújtott be valamilyen ötletet, ezek felét meg is valósították – tájékoztat [namelink name="Mayer Zsolt"], a cég vállalati kapcsolati igazgatója. Idén eddig közel 200 ötlet érkezett majdnem 100 embertől, tehát jó páran több újítással is jelentkeztek. A dolgozói innovációt a Marsnál is nagy becsben tartják, régóta része a vállalati kultúrának. Arról viszont nincs adat, ez mennyi hasznot hoz a cégnek.

– Nálunk jellemzően a csoportvezetőtől jön az ötlet, például arra vonatkozik, hogyan lehet egy munkafolyamatnál a kézi hegesztést robotra bízni – mondja [namelink name="Tóth István"], a kandallóiról ismert, 350 embert foglalkoztató makói Váll-Ker Kft. tulajdonosa. – Ami fontos: az, akinek jó ötlete van, ezt a fizetésén is érezze meg.

A haszon.hu híre szerint az elektronikai beszállító Bosch a 47 millió eurós megtakarításból 9 milliót az újítói között osztott szét. Ilyen adat a Continentalnál nincs. Az újításokat független bizottságok bírálják el, telephelyenként kidolgozott belső szabályozás alapján. Nagy Mihály hozzáteszi: nem minden ötlet a költségcsökkentést célozza, a dolgozók adhatnak be olyan javaslatot is, amely a folyamatok fejlesztésével, munka- vagy környezetvédelemmel, a munkakörülmények jobbá tételével kapcsolatos. „Ez utóbbi – nem kalkulálható – javaslatok esetében a jutalom a javaslat jelentőségével, kidolgozottságával mérhető. A legtöbb telephely emellett javaslattételi versenyeket is szervez, ez külön elismerést jelent a nyertes ötletelők számára".

A Marsnál az újítás beleszámít a teljesítménybe, fizetésemelést jelent, vásárlási utalványt is adnak az innovációért cserébe. Ez azért nem ugyanaz a kategória, mint amikor egy egyéni vállalkozó az újításának, szabadalmának minden hasznát élvezi.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!