Ország-világ

2013.10.05. 18:35

Az LMP törvénymódosítással előzné meg a választók utaztatását

Az ellenzéki párt javaslatát a bajai időközi választás furcsaságai után fogalmazta meg.

A választási eljárási törvény módosítását kezdeményezi az LMP annak érdekében, hogy kiszűrjék a választók utaztatását, valamint a levélben történő szavazással kapcsolatos esetleges visszaéléseket.

Az ellenzéki párt kezdeményezését szombaton Budapesten ismertette Schiffer András frakcióvezető, aki elmondta, hogy javaslatukat a bajai időközi választás furcsaságai után fogalmazták meg.

Schiffer András a sajtótájékoztatón kiemelte, a bíróság most a Fideszt marasztalta el az egyik bajai szavazókörben történtek miatt, de itt korábban is voltak "meghökkentő pálfordulások". A jelenlegi furcsaságokra példaként említette, hogy míg a többi bajai szavazókörben 10 százalék felett teljesített az LMP, addig a kifogásolt területen egyetlen szavazatot sem kaptak, ráadásul ugyanitt 2006-ban úgy tudott magasan első helyet szerezni az MSZP jelöltje, hogy a város minden más körzetében magasan a Fidesz nyert.

Az LMP szerint ezért a jelenleginél egyértelműbben kell szabályozni, hogy a pártok és jelöltek, valamint támogatóik sem szállíthatnak választókat az urnákhoz.

[namelink name="Schiffer András"] aláhúzta továbbá, a külföldön történő levélben szavazásnál is meg kell akadályozni, hogy "többé-kevésbé" hivatalos személyek" akárcsak összegyűjtsék és közösen adják fel az így voksolók borítékait.

Baján szeptember 22-én tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en szavaztak. Második helyen Teket Melinda, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje végzett, 406 szavazattal. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el.

A Kecskeméti Törvényszék jogerős döntése értelmében a bajai 32-es számú szavazókörben meg kell ismételni a szavazást. A bírói tanács végzése szerint kampánycsendsértés történt, mert a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában