Ország-világ

2012.09.01. 18:25

Bölcskei Gusztáv: a pedagógusok feladata, hogy meglássák a gyengét, az elkóboroltat

Bibliai tanáccsal látta el az egyház óvodáiban, iskoláiban tanító pedagógusokat a református egyház oktatási intézményeinek közös tanévnyitóján Bölcskei Gusztáv. A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke szombaton Kunhegyesen azt mondta a pedagógusoknak: "lássátok meg a gyengét, az elkóboroltat, ügyeljetek arra, hogy egymás között is békességben tudjanak lenni".

Kifejtette: "a szülők olyan fiatalokat bíztak ránk, akiknek lelke már a jövő házában lakik, ezért nem mindegy, hogy ez a ház hogyan készül". Ez az építkezés Isten rendjéről szól, amelyet tükröznie, ábrázolnia kell minden református intézménynek - fogalmazott az ünnepi istentiszteleten a püspök.

Huszár Pál főgondnok, az MRE zsinatának világi elnöke tanévnyitó beszédében kiemelte: a reformáció hagyományaihoz mindig hozzátartozott a templom és az iskola egysége. Az egyházi iskolákat összevetve az állami fenntartásúakkal annak a véleményének adott hangot, hogy az egyháziak "neveltségben többet adnak diákjaiknak", erre mai társadalmunkat jellemző erkölcsi zűrzavarban különösen nagy szükség van.

Kitért arra, hogy még mindig vannak társadalmi erők, amelyek megpróbálják mesterségesen szembeállítani a hitet és tudást. "Pedig jó ha tudjuk: a hit ellentéte a hitetlenség, a tudásé a tudatlanság, a kettőnek a (...) szembeállítása pedig csúsztatás" - jegyezte meg.

Huszár Pál az új tanévre a diákoknak az egyik hazai református kollégiumban olvasható idézetet ajánlotta a figyelmébe, miszerint "A tehetség nem érdem, ajándék, de kötelez!"

Az ünnepélyes tanévnyitón felolvasták Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere üdvözlő levelét, amelyben többek között ez áll: "Az elmúlt évszázadok során kitörölhetetlen érdemeket szerzett a református nevelés, és elválaszthatatlan részéve vált a magyar neveléstörténetnek. Voltak olyan idők, amikor az államhatalom megpróbálta megszüntetni a református nevelés embert formáló igyekezetét. Ma más a helyzet, ahogy az alaptörvény is kimondja, az állam a közösségi célok érdekében együttműködik az egyházakkal - hangzott el.

Papp Kornél, a zsinat oktatásügyi irodájának vezetője arról adott számot, hogy az idén nyáron harminchárom önkormányzati és magánintézmény került református fenntartóhoz. Két új református oktatási intézmény jött létre, Biatorbágyon az egyházközség, Sátoraljaújhelyen a tiszáninneni egyházkerület indított új általános iskolát. Bővült a református oktatási rendszer képzési spektruma is, a börtönökben végzett felnőttoktatás és a szakképzés terén is erősödik a református szerepvállalás - tudatta Papp Kornél. Ezzel a református köznevelési intézmények száma a 2012/13-as tanévben 157-re, a többcélú intézményeké 55-re emelkedett.

Címkék#oktatás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában